Kalın: Suriye konusundaki bakış açımız belli

Esad ile görüşme konusunda değerlendirmede bulunan Kalın, “Şimdi, şu anda böyle bir siyasi zemin yok” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  “Bizim Suriye konusundaki bakış açımız belli” diyerek, “Orada şeffaf, uluslararası hukuka uygun, kucaklayıcı ve kuşatıcı, seçim yapmak suretiyle bir hükümetin işbaşına gelmesi, bu iç savaşın sona erdirilmesi ve Suriye'de şartlar olgunlaştığı zaman da Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine geri dönmesi. Bunu da Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde yani gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde yapmalarını sağlayacak çalışma devam ediyor” ifadesini kullandı.

Kalın, 24 TV'deki canlı yayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

Şimdi, şu anda böyle bir siyasi zemin yok. Böyle bir arayışın içerisinde değiliz ama Cumhurbaşkanımız hep şunu söyler, 'Diplomaside kapıyı kapatmak diye bir şey olmaz.' Kendisinin talimatlarıyla istihbarat başkanı görüşüyorlar, konu bazlı zaten görüşmeler yapıyorlar. Bunu kendisi de bir müddettir söylüyor. Bunun dışında kendisinin bize, 'siyasi kanaldan görüşmeler yapın.' tarzında bir talimatı olmadı ama onu bir ihtiyat kaydı olarak koydu. Yarın öbür gün ülkemizin çıkarları gerektirdiğinde belki bu görüşmede olabilir, olmayabilir ama şu anda hemen bugünden yarına böyle planlanmış bir şey yok. Bizim Suriye konusundaki bakış açımız da belli. Orada şeffaf, uluslararası hukuka uygun, kucaklayıcı ve kuşatıcı, seçim yapmak suretiyle bir hükümetin işbaşına gelmesi, bu iç savaşın sona erdirilmesi ve Suriye'de şartlar olgunlaştığı zaman da Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine geri dönmesi. Bunu da Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde yani gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde yapmalarını sağlayacak çalışma devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, "bu yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak" sözünü değerlendirmesi istenen Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu ifadeyi birkaç defa kullandı. Meclis'teki hitabında, bütün siyasi partilerin de bulunduğu ortamda 'Gelin Türkiye yüzyılını birlikte inşa edelim.' dedi. Aslında bu büyük Türkiye hikayesini gelin birlikte yeniden yazalım, inşa edelim, büyütelim, devam ettirelim çağrısı. Türkiye'nin yüzyılı, bunun hülasa edilmiş, iyi düşünülmüş bir üst başlık haline getirilmiş ifadesidir" dedi.

Kalın, "Türkiye'nin yüzüncü yılını gelin birlikte inşa edelim" çağrısının içinde savunma sanayi, dış politika, güvenlik, eğitim, sağlık, altyapı ve ulaştırma gibi Türkiye'yi büyüten bütün başlıkların olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Hak ve özgürlükler var, demokrasi var, Cumhuriyetin temel değerleri var. Mesela bugün tartışılır işte başörtüsü meselesi. Şimdi anayasayla ilgili Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla bir hazırlık yapıldı. Adalet Bakanımız da dün Kabinede yapılan hazırlığı da sundu. Cumhurbaşkanımız da Millete Hitap konuşmasında söyledi. O tekemmül ettiriliyor, tamamlandığı zaman Meclis'e gönderilecek.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU