Hong Kong, Rus milyarder Mordaşov'un yatına dokunmuyor

Çin'e bağlı Hong Kong yönetimi, Batı'nın yaptırım tehditlerine rağmen Rus oligark Mordaşov'un yatına müdahale etmedi

Rus oligark Aleksey Mordaşov'u ait lüks yat Nord'un değerinin 500 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor (Reuters)

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi John Lee, Rus milyarder Aleksey Mordaşov'un yatının demirlemesi nedeniyle ABD'den gelen yaptırım uyarılarına kulak asmayacaklarını söyledi.

Şubat ayında Ukrayna saldırısının başlamasının hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olduğu gerekçesiyle ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin yaptırım listesine giren Mordaşov'un 142 metrelik yatı Nord çarşamba günü Hong Kong'un Victoria Limanı'na demirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı, Hong Kong'un yaptırımlardan kaçınmaya çalışan kişilere kucak açmasının "iş ortamının şeffaflığı hakkındaki şüpheleri artıracağını" kaydetti.

Lee ise 11 Ekim'deki basın toplantısında bu açıklamayla ilgili sorular üzerine, "Hukuki dayanaktan yoksun herhangi bir şey yapamayız ve yapmayacağız" dedi.

Kendisi de Hong Kong'ta özgürlüklerin kısıtlanmasında rol oynadığı iddiasıyla ABD'nin yaptırım listesinde olan Lee, ancak Birleşmiş Milletler tarafından getirilen uluslararası yaptırım kararlarını tanıyacaklarını vurguladı.

ABD'nin, demokratik taleplere sahip gösterilerin bastırılması nedeniyle Hong Konglu yetkililere uyguladığı yaptırımları "barbarca" diye tanımlayarak şöyle dedi:

Hong Kong'taki yetkililer ülkenin ve Hong Kong'un çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa onu yapar. Bu sözde yaptırımlara gülüp geçeceğiz.

Avrupa Birliği'nin Hong Kong temsilcisi Laurence Vandewalle ise Nikkei Asia'ya yaptığı açıklamada, bazı Rus kişilerin ve şirketlerin yaptırımların arkasında dolanma çabalarını fark ettiklerini söyledi.

Yaptırımlardan önce yaklaşık 29 milyar dolarlık servetiyle Rusya'nın en zenginlerinden biri olarak gösterilen Mordaşov'un 65 metrelik bir yatına martta İtalyan yetkililer tarafından el konmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı da ABD açıklamasına tepki göstererek, Hong Kong'un yıllardır "serbest, açık ve hukuka dayanan iş ortamı" ile dünyanın en rekabetçi ekonomilerinden birine sahip olduğunu belirtti.

Rusya Federasyonu Hong Kong Başkonsolosu İgor Sagitov ise Hong Kong'un "tek ülke, iki sistem" prensibiyle şeffaf ve özgür bir ekonomik sisteme sahip olduğunu söyledi.

Mordaşov martta servetinin bir kısmını eşi Marina Aleksandrovna Mordaşova'ya devretmişti.

Rus oligark 2020'de batmaktan kurtardığı turizm devi TUI AG'nin yönetim kurulundan da istifa etti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Nikkei Asia, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU