30 Ağustos, ülke genelinde düzenlenen törenler ile kutlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlet erkânı ve siyasi parti liderleri bugün Anıtkabir'i ziyaret etti

Fotoğraf: AA

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla 81 ilde törenler düzenleniyor.

Şehir meydanlarında düzenlenen törenlerde, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulurken, ayrıca saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. 

AA-20220830-28762563-28762557-BUYUK_ZAFERIN_100_YILI_KUTLANIYOR.jpg
Fotoğraf: AA


Tören sonrası etkinlikler, gün içinde devam edecek.

İstanbul'daki kutlamalar kapsamında, Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunuldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'e ziyarette bulundu.

AA-20220830-28763846-28763828-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_BASKANLIGINDAKI_DEVLET_ERKANI_ANITKABIRI_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA


Büyük Zafer'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında, ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komutanlar, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Erdoğan, Atatürk'ün mozolesine ay yıldız motifli çelengi bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan: Türkiye'nin inşasını ne müstevlilerin oyunları ne de eli kanlı terör örgütlerinin saldırıları engelleyemeyecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deftere şunları yazdı:

Aziz Atatürk, şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından Büyük Zaferin 100'üncü seneidevriyesinde zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, Büyük Millet Meclisi'nin mümtaz üyelerini ve aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Kahraman şehitlerimizden aldığımız ilhamla Türkiye Cumhuriyeti'ni, bizlere çizdiğiniz hedefler istikametinde ilerletmeye, başta ekonomi, savunma ve diplomasi olmak üzere her alanda güçlendirmeye devam ediyoruz. Küresel salgın krizini alnının akıyla atlatan ülkemiz, bölgesinde yaşanan çatışmaları da başarıyla yönetmekte, barış ve istikrarın yeniden tesisi için tüm dünyanın takdirini toplayan diplomatik hamlelere imza atmaktadır. Büyüyen, güçlenen, öz güveni yüksek vatandaşlarıyla birlikte mazlumların da umudu olan bir Türkiye'nin inşasını ne müstevlilerin oyunları ne de eli kanlı terör örgütlerinin saldırıları engelleyemeyecektir. Ruhun şad olsun.

Anıtkabir, devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açıldı.

 Vatan Caddesi'nde resmi geçit

İstanbul Vatan Caddesi'nde, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri'nin tören aracının üzerinden tören birliklerinin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

AA-20220830-28765854-28765844-BUYUK_ZAFERIN_100_YIL_DONUMU.jpg
Fotoğraf: AA


Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

AA-20220830-28765854-28765825-BUYUK_ZAFERIN_100_YIL_DONUMU.jpg
Fotoğraf: AA


Törende daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama mesajı okundu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletin varoluş mücadelesinin en büyük zaferi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladığını söyledi.

30 Ağustos'un milletin 7'den 70'e kenetlendiği, kahraman ordunun düşmanı dize getirdiği İstiklal Mücadelesi'nin şan, şeref ve zaferle taçlandığı büyük bir destan olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, şöyle konuştu:

Vatanımızın ve milletimizin birliğini, dirliğini ve bütünlüğünü muhafaza etmek, kutsal vazifemizdir. İnanmış ve tek yürek olmuş bu milleti durdurmaya bugüne kadar kimsenin gücü yetmedi, bundan sonra da yetmeyecek inşallah. Çünkü yeminimiz var. Güçlü ve büyüyen Türkiye yolunda Çanakkale'deki gibi dirayetli, Sakarya'daki gibi inançlı, Dumlupınar'daki gibi azimli olmaya... 30 Ağustos Zaferi'ni tarihe altın harflerle yazdıran bu büyük millet, sonsuza dek nice zafer coşkularını daima beraberce yaşayacak.

Törende 3. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Tolga Genç de bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekibi gösteri sundu.

AA-20220830-28765854-28765828-BUYUK_ZAFERIN_100_YIL_DONUMU.jpg
Fotoğraf: AA


Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları personelinin yürüyüşüyle başlayan resmi geçit töreninde jandarma ve emniyet personeli de yer aldı. Askeri ve emniyet araçlarının da yer aldığı geçit törenine vatandaşlar ilgi gösterdi.

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etti.

Büyük Zafer'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında Anıtkabir'deki törene katılan ve Devlet Mezarlığı'nı ziyaret eden Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ana bina girişinde düzenlenen törende, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, TBMM üyeleri, kamu kurumlarının yöneticilerinin de aralarında olduğu devlet erkanı, yabancı misyon şefleri ile uluslararası kuruluşların temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bayram tebriklerini sundu.

AA-20220830-28765361-28765351-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_30_AGUSTOS_ZAFER_BAYRAMI_TEBRIKLERINI_KABUL_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA


Bu yıl ilk defa Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının akrabaları da törende yer aldı.

Törende ayrıca Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu marşlar seslendirdi.

Tören, başkentte görevli çeşitli rütbelerden askeri personelin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini sunmasıyla sona erdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU