Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 15 Mayıs Çarşamba günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlendi. Buna göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti 35 TL’den 49 TL’ye, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücreti 290 TL’den 399 TL’ye çıktı. 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ise 419 lira oldu. 15 Temmuz ve FSM için ise fiyatlar otomobiller için tek yön 15 TL’den 24 TL’ye yükseldi.


Suudi Arabistan: Kızıldeniz'deki uluslararası ticaretle ilgili sorunların ele alınması gerekiyor

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Kızıldeniz'deki uluslararası ticaretle ilgili sorunların ele alınmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Cedan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Kızıldeniz'de aylardır devam eden gerilimin uluslararası ticareti etkilediğini belirtti. Gemilerin Kızıldeniz'den geçişi ve deniz sevkiyatında sorunlar olduğunu dile getiren Cedan, "Bunlar da ele alınması gereken kriz ve sorunlardır." dedi. Suudi Arabistan'ın gelir kaynaklarını çeşitlendirdiğini söyleyen Cedan, ülkesinin halihazırda gelirlerinin yüzde 37'sini petrol dışı kaynaklardan sağladığını ifade etti.


Batı Kanada'da orman yangınları: Tahliyeler ve tahribat artıyor

Cumartesi günü Batı Kanada'da başlayan orman yangınları, etkisini arttırarak devam ediyor. Yangınlar, Fort Nelson bölgesine doğru ilerlerken, binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Yangınların yol açtığı çevresel tahribat da her geçen gün artıyor. Yetkililer, yangınların söndürülmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve helikopter sevk edildi. Yangınların nedeni ise henüz tam olarak bilinmiyor.


Rusya Devlet Başkanı Putin yeni hükümeti onayladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni kabineyi oluşturan bakan ve yetkili listesini onayladı. Putin, kendisinin belirlediği bakanlar, güvenlik ve istihbarat kurumları başkanları ile Başbakan Mihail Mişustin'in sunduğu yeni kabine üyelerini onaylayan kararnameyi imzaladı. Mart ayında kazandığı seçimlerin ardından 7 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayan Putin, Mişustin'i başbakan adayı olarak Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın onayına sunmuştu. Duma milletvekilleri, başbakanlığa kabul ettikleri Mişustin'in yeni bakan listesini de onaylamıştı. Putin, kendisinin belirlediği bakan, güvenlik ve istihbarat kurumları başkanlarını ise değerlendirmesi için Federasyon Konseyi'ne sunmuştu. Konsey, Putin'in gönderdiği isimleri olumlu değerlendirmişti.


BBP lideri Destici: Yeni bir anayasa yapılacaksa ve Meclis'ten 400 ile geçse bile mutlaka milletin onayına gitmeli 

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Yeni bir anayasa yapılacaksa mutlaka ama mutlaka Meclis’ten 360 değil, 400 ile geçmiş olsa da milletin onayına gitmeli ve milletten geçer not almalıdır." dedi. Destici, Samsun'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Neymiş, ‘önce mevcut Anayasa uygulansın da sonra yenisine bakarız' ya da 'Önce ekonomi düzeltilsin de sonra anayasaya bakarız'. Bunlar da doğru cümleler değil bize göre. Neden? O ayrı bu ayrı. Bazıları diyor ki, Meclis kendi arasında uzlaşsın, anlaşsın ve bu anayasayı yapsın. Yeni bir anayasa yapılacaksa mutlaka ama mutlaka Meclis'ten 360 değil, 400 ile geçmiş olsa da milletin onayına gitmeli ve milletten geçer not almalıdır. Milletin onaylamadığı bir anayasa bize göre yarı meşru olur, tam meşru olmaz. Eğer cidden bir demokratikleşmeden, sivilleşmeden, milli iradenin tam olarak Meclis'e ve yürütmeye yansımasından bahsedeceksek, o zaman esas değişiklik yapacağımız iki şey var. Birincisi Siyasi Partiler Yasası'nın demokratikleştirilmesi lazım. İkincisi Seçim Kanunu. Bu ikisini yapmadıktan sonra yeni, sivil, demokratik bir anayasadan bahsedilemez.


Fenerbahçe Kulübünde olağan seçimli genel kurul tarihi belli oldu

Fenerbahçe Kulübü, olağan seçimli genel kurul toplantısının 30-31 Mayıs'ta, çoğunluk sağlanamadığı takdirde 8-9 Haziran'da yapılacağını açıkladı. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Kulübümüzün olağan seçimli genel kurul toplantısı, gündem maddelerini görüşmek üzere 30-31 Mayıs'ta saat 10.00'da Ülker Stadı'nda yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde genel kurul, 8-9 Haziran tarihlerinde aynı yer ve saatte aynı gündem ile çoğunluk aranmaksızın toplanacaktır." denildi. Açıklamada kulüp başkanlığı ve kurullar için adaylık başvurularının 23 Mayıs'a kadar yapılabileceği belirtilirken, oy kullanma hakkı olan üye sayısının 46 bin 410 olduğu aktarıldı.


Hamas yöneticilerinden Ebu Zuhri: İsrail direnişin koşullarına uymadıkça esirler gün ışığı göremeyecek

Tunus'ta düzenlenen Mağrib Maşrik Forumu’na katılmak üzere bu ülkede bulunan Hamas yöneticilerinden Ebu Zuhri, basın toplantısı düzenledi. İsrail Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmayı kabul etmediği müddetçe herhangi bir anlaşma imzalamayı düşünmediklerini belirten Ebu Zuhri, "İşgalci direnişin koşullarını kabul etmediği ve Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmadığı sürece elimizdeki esirler gün ışığı göremeyecek. Bizim belirlediğimiz şartlara göre işgalcinin elinde olan Filistinli esirlerin serbest kalmaları da yapılacak anlaşmalarda müzakere edilecek." dedi. Ateşkes anlaşmasını İsrail'in engellediğine tüm dünyanın şahit olduğunu vurgulayan Ebu Zuhri, şu ifadeleri kullandı:

Direniş güçleri arabulucuların sunduğu anlaşmayı kabul etmesine rağmen işgalci (İsrail) Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırarak anlaşmayı kabul etmediğini gösterdi. Refah’a yönelik saldırılar direniş gruplarını yıldıramayacak. Amerikan yönetiminin de pozisyonlarını yeniden değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.


İsrail Refah Sınır Kapısı'yla ilgili Mısır'ı suçlamıştı, Mısır'dan yanıt geldi

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail'in "Refah Sınır Kapısı'nı kapatarak Gazze Şeridi'nde insani felakete neden olmaktan Kahire yönetimini sorumlu tutmasına" tepki gösterdi. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Şukri, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın söz konusu iddialarına cevap verdi. İsrail Dışişleri Bakanı'nın "Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasını talep eden ve Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krizden Mısır'ı sorumlu tutan" açıklamalarına cevaben Şukri, şu ifadeleri kullandı: 

Mısır, İsrail'in gerçekleri çarpıtma ve İsrail tarafına düşen sorumluluktan kaçma politikasını kesin bir şekilde kınıyor. Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin halihazırda karşı karşıya kaldıkları insani krizin tek sorumlusu İsrail'dir. İsrail'in Gazze Şeridi'nin maruz kaldığı benzeri görülmemiş insani krizden Mısır'ı sorumlu tutmaya yönelik umutsuz girişimlerini güçlü şekilde kınıyoruz.

Şukri, İsrail'in Refah Kapısı'nın Filistin tarafında kalan kısmını kontrol altına almasının ve sınır kapısı çevresine yönelik saldırılarının, yardım görevlileri ile yardım tırlarının şoförlerinin hayatını tehlikeye attığına dikkati çekerek, bu durumun "sınır kapısından yardım girişinin yapılmamasının temel sebebi" olduğunu belirtti. Mısırlı Bakan, "İsrail'e kontrolü altındaki kara geçişlerinden yardımların ulaştırılmasına izin vererek işgalci güç olarak yasal sorumluluğunu üstlenme" çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile telefonda görüştüğünü ve "Mısır'ı Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açmaya ikna etme" konusunu ele aldığını söylemişti. Katz, "Dünya, insani durumun sorumluluğunu İsrail'e yüklüyor ancak Gazze'deki insani krizi önlemenin anahtarı artık Mısırlı dostlarımızın elinde." ifadelerini kullanmıştı.


Amatör ligde oynanan maçta çıkan kavgaya polis müdahale etti

İkinci Amatör Lig A Grubu'nda mücadele eden Hatay Gençlerbirliği Spor Kulübü ile Serinyolspor, Antakya Belediyesi Futbol Sahası'nda karşı karşıya geldi. Serinyolspor'un 1-0 üstünlüğüyle devam eden maçın 90. dakikasında hakemin, Hatay ekibi lehine penaltı kararı vermesi üzerine sporcularla hakem arasında tartışma çıktı. Bir süre duran maç, Hatay ekibinin penaltı golüyle devam etti. Serinyolspor'un uzatma dakikalarında tekrar üstünlüğü sağladığı maçın sonunda sporcular, teknik direktörler ve taraftarlar arasında çıkan kavgaya polis müdahale etti. Mücadelenin hakemleri de polis eşliğinde soyunma odasına götürüldü. Hakemin stattan aracıyla ayrıldığı sırada saldırı girişiminde bulunan taraftara da polis müdahale etti.


Öldürüp gömmüşlerdi: Elazığ'da yaşanan kadın cinayetinin iki zanlısı tutuklandı

Elazığ'da kayıp 25 yaşındaki kadının toprağa gömülü cesedinin bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si tutuklandı. İzzet Paşa Mahallesi'ndeki evinden 6 Mayıs'ta ayrıldıktan sonra geri dönmeyen bir çocuk annesi 25 yaşındaki Dilara Günana'nın İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince önceki gün merkeze bağlı Sedeftepe köyü kırsalında toprağa gömülü cesedinin bulunmasına ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan Volkan K. ve Yaşar K. çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklandı, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


İmamoğlu duyurdu: İBB'nin ücretsiz HPV aşısı hizmeti başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulamasının 16 Mayıs Perşembe günü başlayacağını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan İmamoğlu "Sözümüzü tutuyoruz" dedi ve şu bilgileri verdi:

Sözümüzü tutuyoruz. Ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlıyoruz. Ülkemizde HPV kaynaklı kanser vakaları artma eğiliminde. Aşının elimize ulaşan ilk dozları için başvuruları almaya başlıyoruz.

İmamoğlu 16 Mayıs’ta başlayacak olan aşıdan faydalanmak isteyen 9-26 yaş aralığındaki bireyler ve ebeveynleri için başvuru için aşağıdaki linkten başvurabileceklerini belirtti

HPV aşısı için başvuru linki


İsrail Ordu Sözcüsü mahalle ve blok belirterek uyardı: Boşaltın, güçlü bir şekilde saldıracağız

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Filistinlilere Gazze'nin kuzeyindeki bazı mahalleleri boşaltmaları uyarısında bulundu. Adraee söz konusu mahalle ve blokların "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Al-Karama, Sultan ve Al-Zuhur mahallelerinde, özellikle 969-974, 967, 1738, 984, 1739" olduğunu belirtti. Söz konusu mahallelerin Filistinli gruplarca kullanıldığını ve İsrail tarafına bu bölgelerden roket atıldığını ileri süren Adraee, buralardaki Filistinlilerden Gazze şehrinin batısına gitmelerini istedi. Sözcü "IDF onlara karşı acilen güçlü bir şekilde harekete geçecektir" dedi.


Bakan Tekin açıkladı: Öğretmenlik Meslek Kanunu haftaya Meclis'e gelecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının haftaya TBMM'ye geleceğini bildirdi. Tekin, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin çalışmaların" sorulduğu Tekin, şunları kaydetti:

Öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı öğretmenlik meslek kanunu haftaya Meclis'e gelecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Külliye çalışmaları sona erdi. Önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonuna gelir. Süreç bitti, önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonunda tamamlanır. Külliye'deki ilgili kurullarla koordinasyon toplantımızı Cevdet Bey ile yaptık. Redaksiyonunu yapıyoruz. Grup Başkanı imza sürecini takip edecek.


İstanbul'da suya zam geldi: Zam oranı konutlarda yüzde 53, iş yerlerinde yüzde 60 oranında uygulanacak

 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, su fiyatlarına kullanım miktarına göre konutta yüzde 53'e, iş yerinde de yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İBB Meclisi, Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında toplandı. Meclis toplantısında İSKİ Genel Kurulu da yapıldı. Kurulda, İSKİ su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşüldü.

İBB'nin, su fiyatlarına kullanım miktarına göre yüzde 36 ila 60 oranında zam yapılmasını istediği teklifte, konutta 0-15 metreküp arasında 1. kademede bir metreküpü 23,72 lira olan mevcut fiyatın yüzde 36 oranında zamla 32,28 lira, 2. kademede 30 metreküpe kadar 34,14 lira olan fiyatın yüzde 44 zamla 49,17 lira, 3. kademede 31 ve üzeri metreküpe kadar 46,49 lira olan fiyatın da yüzde 53 artışla 71,10 lira olması istendi.

Teklifte iş yerlerinde ise 0-40 metreküp arası 1. kademenin kademe oranı 0-15 olarak değiştirilerek 62,14 lira olan fiyatın yüzde 36 zamla 84,51 liraya, 16-50 metreküp olarak belirlenen 2. kademede fiyatın 71,88 liradan yüzde 44 zamla 89,49 liraya, yeni eklenen 3. kademedeki 51-100 metreküp arasındaki fiyatın 71,88 liradan yüzde 53 zamla 109,98 liraya, 4. kademede 101 ve üzeri metreküp tüketimde de fiyatın 71,88 liradan yüzde 60 zamla 114,99 liraya yükseltilmesi talep edildi.

Mecliste oylanan suya zam teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi. Zam teklifi onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.


Yargıtay Başkanlığına seçilen Kerkez, başkanlık cübbesini giydi

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan seçimde Yargıtay Başkanı seçilen Ömer Kerkez için mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni düzenlendi. Seçimlerin bugün itibarıyla sona erdiğini aktaran Kerkez, "Bugün sizlerle beraber, hep birlikte yargımız için, Yargıtay'ımız için ne yapılması gerekiyorsa bunlara bakacağız. Başka hiçbir şeyle uğraşmaya zamanımız da yok, enerjimiz de yok." dedi. Yargıtay'ın itibarını korumak için elinden geleni yapacağı sözünü veren Kerkez, son dönemde yargı organlarının ve Yargıtay'ın sürekli konuşulur, tartışılır hale geldiğini belirtti. Kerkez, "Bu olumsuz tartışmaların en azından bizden kaynaklı sorunlarını mutlaka bir an önce çözmemiz gerekiyor. Biz yargı için zaten büyük fedakarlıklarla görev yapıyoruz. Bunu hiç esirgemeden sonuna kadar devam ettirmemiz gerekiyor." diye konuştu. Görevi boyunca makam odasının herkese açık olacağını, kimseyi ayırmayacağını kaydeden Kerkez, eski Başkan Akarca'ya görev süresi boyunca yaptığı hizmetleri dolayısıyla teşekkür etti. Kerkez, "Türk yargısı insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere saygı fikrini aklına, bağımsızlığın gücünü kararına, tarafsızlık ve adalet duygusunu yüreğine kazımış gerçek hakim ve savcıların sırtında yükselecektir." dedi. 

Törende konuşan önceki başkan Mehmet Akarca da, seçim sonuçları nedeniyle kimseye kırgın olmadığını dile getiren Akarca, "Yüce Genel Kurulun teveccühü, takdiri başımızın üstünde. Elbette demokratik gelenekler bu şekilde tesis ediliyor, bu şekilde hayatını sürdürüyor." diye konuştu.


IŞİD'e yönelik "Bozdoğan-38" operasyonlarında 56 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Şanlıurfa, Konya, Hatay ve Denizli'de IŞİD'e yönelik "Bozdoğan-38" operasyonları düzenlendi. Şanlıurfa ve Konya'daki operasyonlarda örgüte eleman yetiştirdikleri, örgüte maddi destek sağladıkları ve örgütsel toplantı düzenledikleri tespit edilen 45 şüpheli yakalandı. Hatay'da da IŞİD ve El-Kaide içerisinde silahlı olarak faaliyet gösteren ve suikast ile patlayıcı madde eğitimi aldıkları belirlenen 10 kişi gözaltına alındı. Denizli'de ise IŞİD ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle mal varlığı dondurulan, hakkında terör suçlarından işlem yapılan şahıslarla para transferi ilişkisinde bulunduğu ve çatışma bölgelerine para aktardığı tespit edilen 1 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu yüklü miktarda döviz ile çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyale el konuldu.


Kassam Tugayları, İsrail'in Askalan kentine saldırı düzenledi

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in güneyindeki Askalan (Aşkelon) kentini roketlerle vurduğunu duyurdu. Kassam Tugayları tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamlarına karşılık güneydeki Askalan kentine roket atıldığı ifade edildi. Refah'ta İsrail ordusuyla girilen silahlı çatışmalara ilişkin bilgi verilen açıklamada, kentin doğusundaki George Caddesi'nde İsrail askerlerinin konuşlandığı bir evin patlayıcılarla hedef alındığı, askerler arasında ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, Refah'ın doğusundaki Selam Mahallesi'nde İsrail askerlerini taşıyan bir aracın"Yasin-105" roketleriyle imha edildiği kaydedildi. Kassam, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların yanı sıra, İsrail'in güneyinde yer alan Askalan kentinin de bir dizi roketle hedef alındığını aktardı.


Gezi Parkı davasında yeni mahkeme heyeti: Yeniden yargılama talebini görüşmek üzere oluşturuldu

Gezi Parkı davasında müebbet hapis cezası verilen iş insanı Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in yeniden yargılama talebiyle mahkemeye yaptığı üçüncü başvuru sonrasında sürpriz bir gelişme yaşandı. Zengin, Gezi Davası'nda karar heyetinde yer alan başkan ve üyelerin, yeniden yargılamanın yapılacağı görüşmeye katılmamaları yönünde bir talepte bulundu ve bu talep kabul edildi. Üst mahkeme konumundaki 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 'hükmü veren heyetin yeniden yargılama yapamayacağına' dikkat çekti. Böylece, yeniden yargılama talebine bakacak olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değiştirildi. Gezi Parkı Davası’nda karar veren başkan ve üye çekilerek, yeni bir heyet oluşturuldu. Yeniden yargılamayı yapacak heyetin başına Şenol Kartal atandı. Yeni heyet, yalnızca yeniden yargılamayla ilgili kuruldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üye hakim sadece Gezi dosyasında görev almayacak.


Teleferik kazası davasında ilk duruşma 11 Haziran’da

Antalya'da 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Nisan'da meydana gelen teleferik kazası ile ilgili hazırlanan 36 sayfalık iddianameyi kabul etti. İlk duruşma, 11 Haziran’da yapılacak.
1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin hazırlanan iddianamede, aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklu 12 sanığın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma" suçlarından 27'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.


AB, bundan sonra Ukrayna'ya düzenli fon aktarabilecek

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'ya ülkenin savaş sonrası toparlanması, yeniden inşası ve modernizasyonu ile AB'ye katılım süreci kapsamında gerçekleştirmeyi planladığı reformlar için gelecek 4 yıl boyunca düzenli ödeme yapılmasını öngören "Ukrayna Planı"na onay verdi. AB Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Ukrayna Planı" olarak bilinen, bu ülkeye "Ukrayna Aracı" isimli fondan 4 yıl için düzenli fon aktarılmasını içeren düzenlemenin onaylandığı bildirildi. Açıklamada, Ukrayna'nın koşulları yerine getirdiği ve "artık düzenli ödemelerin başlayabileceği" belirtildi. Bugünkü karar sonrasında AB Komisyonu'nun 1 milyar 890 milyon avroya kadar ön finansmanı sağlayabileceği, kalan miktarın Ukrayna'nın taahhüt ettiği koşulların uygulanmasına bağlı olarak yapılacağı ifade edildi.


Endonezya'da heyelan ve sel nedeniyle can kaybı 50'ye yükseldi

Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletinde bulunan Tanah Datar Bölgesi'nde yer alan Pandai Sikek köyünde, Merapi Dağı'ndan gelen soğuk lav patlamasının ardından ölü sayısı 50'ye yükseldi. Patlama sonucunda evler ve pirinç tarlaları hasar görürken, köye giden yollar kullanılamaz hale geldi. Merapi Yanardağı'nın patlaması sonucu biriken kaya, kül ve toprak yığınının muson yağmurları nedeniyle kayması ve sel, can kayıplarına yol açtı. Bölge sakinleri, kendi imkanlarıyla arama-kurtarma ve hasar tespit çalışmaları yürüterek, köydeki hasar gören yerleri inceledi.


Norveç, İsrail'i Refah'a saldırılarının kapsamını genişletmekten kaçınmaya çağırdı

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'e, Refah'taki saldırılarının kapsamını genişletmekten kaçınma çağrısında bulundu. Eide, Norveç Dışişleri Bakanlığının sitesinde yayımlanan yazılı açıklamasında, Gazze'nin Refah bölgesine yönelik kapsamlı kara saldırısı konusundaki endişelerini tekrarladı. İsrail'in Refah'a kapsamlı bir saldırı düzenlemesine karşı olduklarını belirten Eide, uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail'in saldırılarını sürdürdüğünü vurguladı. Eide, İsrail'i Refah'a yönelik saldırılarının kapsamını genişletmekten kaçınmaya çağırarak, "Bu durum, Gazze'deki halk için felaket olur. Hayati öneme sahip insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması çok daha zorlu ve tehlikeli hale gelebilir." ifadesini kullandı.


Saadet Partisi'nden kamuda tasarruf paketine eleştiri: Pansuman tedbirler

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'nin "göstermelik, pansuman tedbirler" olduğunu savundu. Kılıç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomik sorunların bütün vatandaşları etkilediğini söyledi. Partisinin, ikaz ve çözüm önerilerini uzun süredir dile getirdiğini anlatan Kılıç, partisinin önerilerini, iktidarın bugün hayata geçirdiğini ileri sürdü.  Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni eleştiren Kılıç, "Anlaşılan o ki kamuoyunu yatıştırmak için adımlar atılmış. Kamuya yönelik tasarruf tedbirleri, göstermelik, pansuman tedbirlerdir. Kemer sıkmaktan insanımızın beli kopacak hale gelmişken daha kapsayıcı bir paket açıklanmasını beklerdik." diye konuştu.


Almanya’da ocak-mart döneminde 213 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendi

Almanya'da bu yılın ocak-mart döneminde, 213 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendiği bildirildi. Alman hükümeti, Sol Partinin Müslüman karşıtı nefret suçlarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Buna göre, bu yılın ocak-mart döneminde 213 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendi. Aynı dönemde camilere yönelik 12 saldırı gerçekleştirildi. Bu suçlar ve saldırılar kapsamında 1’i ağır 16 kişi yaralandı. Suçların önemli bölümü "halkı kışkırtma" suçu olarak kayıtlara geçerken, bunu hakaret, tehdit, anayasaya aykırı örgütlerin sembollerinin kullanılması, mala zarar verme ve adam yaralama gibi suçlar izledi. Müslüman karşıtı suçlar çerçevesinde 117 şüpheli hakkında soruşturma yapılırken, 2 kişi gözaltına alındı.


Fransa önümüzdeki günlerde ve haftalarda Ukrayna'ya ilave askeri yardımda bulunacak

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Fransa'nın önümüzdeki günlerde ve haftalarda Ukrayna'ya ilave askeri yardımda bulunacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile telefonda görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Fransa'nın gerekli tüm desteği sağlama konusundaki kararlılığını tekrladı. Ukrayna'nın askeri çabalarını desteklemek üzere önümüzdeki gün ve haftalarda yapılacak teslimatlar konusunda da ayrıntılı bilgi verdi" denildi.


Bakan Bayraktar: Türkmenistan doğalgazının Türkiye'ye ulaştırılması için Azerbaycan ile mutabakata vardık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan'ın Türkmenistan doğalgazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden transit olarak Türkiye’ye ulaştırılması konusunda anlaşmaya vardığını söyledi. İstanbul’da imzalanan Türkiye-Azerbaycan Doğalgaz Alanında İşbirliği Anlaşması’nın ardından basına açıklamada bulunan Bayraktar, "Türkmenistan doğalgazının, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden transit olarak Türkiye'ye ulaştırılması konusunda da bu anlaşma neticesinde bir mutabakata varmış oluyoruz" dedi.

Bayraktar şöyle devam etti:

Hem kendi arz güvenliğimize hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğine, Türkiye ve Azerbaycan bu örnek işbirliğiyle çok ciddi anlamda katkı sağlıyor. Bu anlaşmanın içerisinde 2030 yılına kadar Hazar Bölgesi’ndeki Azerbaycan doğalgazının, Türkiye'ye ilave hacimle ulaşmasını, bu gazın bir kısmının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını öngörüyoruz.

Anlaşmanın bir kapasite artırımını da kapsadığını belirten Bayraktar, "TANAP ve Güney Kafkasya doğalgaz boru hatlarının kapasitesinin artırılması konusunu da 2030 ve ötesini de ele almış olduk. Özellikle Hazar kaynaklarının, Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya daha fazla gaz arzını sağlamak üzere özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'daki bağlantı kapasitelerinin genişletilmesi hususunda ortak çalışmaları birlikte yürüteceğiz" diye konuştu.


TCMB Başkanı Karahan: Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz." dedi.

Karahan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, sosyal refaha en önemli katkılarının fiyat istikrarı yoluyla olduğunu söyledi. Piyasaların şu anda enflasyonun aşağı geleceğine inandığını ifade eden Karahan, "Ama tahminimiz konusunda farklılıklar var" ifadesini kullandı. Yılın ikinci yarısında koşulların dezenflasyonist olacağını belirten Karahan, "Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz." dedi. Karahan, Hazine ve Maliye Bakanlığının, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile enflasyonla mücadele konusunda kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. TCMB Başkanı Karahan, yapay zeka konusunda olan biten her şeyi çok yakından takip ettiklerini de bildirdi.


Zonguldak'ta özel maden ocağındaki göçükte 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı.

AA'da yer alan habere göre; Gelik beldesinde özel işletilen maden ocağında henüz belirlenemeyen nedenle göçük meydana geldi. Mesai arkadaşları, burada mahsur kalan işçiler Savaş Onur (31) ve Şenol Zurnalı'nın (42) kurtarılması için çalışma başlattı. İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Göçükten çıkarılan Onur, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından kurtarılarak aynı hastaneye götürülen Zurnalı ise yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Hastaneye gelen işçilerin yakınları ve mesai arkadaşları üzüntü yaşadı. Tedavisi süren işçi Savaş Onur'un hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.


Rekabet Kurulu’ndan 2 baharat firmasına 2,8 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Bağdat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi ve Deva Baharatları Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı. Bağdat ve Deva baharat firmalarının, aynı ekonomik bütünlük içerisinde faaliyet göstermesi sebebiyle, soruşturma kapsamında söz konusu iki şirket "Bağdat ve Deva Ekonomik Bütünlüğü" olarak tek bir teşebbüs şeklinde değerlendirildi.

Soruşturma sürecinde tarafça sunulan uzlaşma metninin, Kurul tarafından kabul edilmesiyle soruşturmanın sonlandırılmasına karar verildi. Bu kapsamda Bağdat ve Deva Ekonomik Bütünlüğü, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlediğini ve bu suretle Kanun'u ihlal ettiğini kabul etti. Soruşturmanın uzlaşma usulüyle sonlandırılması sebebiyle cezada yüzde 25 indirim uygulanarak Bağdat ve Deva Ekonomik Bütünlüğüne 2 milyon 788 bin 758 lira idari para cezası verildi.


Rusya Savunma Bakanlığı'nın İnsan Kaynakları Başkanı rüşvet şüphesiyle gözaltına alındı

Rusya'nın Soruşturma Komitesi, Rusya Savunma Bakanlığı'nın İnsan kaynakları yönetim başkanı Yuri Kuznetsov'un rüşvet şüphesiyle tutuklandığını açıkladı. Komite, Kuznetsov'un "özellikle büyük ölçekte bir rüşvet kabul ettiğinden" şüphelenildiğini ifade etti.

Rusya'nın savunma bakanı yardımcısı Timur Ivanov'un 23 Nisan'da aynı suçlamayla gözaltına alınmasıyla başlayan ve savunma bakanlığının merkezinde bulunduğu rüşvet skandalında en az beş kişi tutuklanmıştı.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu Pazar günü beklenmedik bir şekilde görevinden alınmış ve Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri olarak yeni bir göreve atanmıştı.

Şu anda parlamento tarafından onaylanma süreci devam eden yeni hükümette Shoigu'nun yerine daha önce başbakan yardımcılığı görevini üstlenen ekonomist Andrei Belousov'un getirilmesi bekleniyor.

Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, "Soruşturmaya göre, 2021-2023 yılları arasında Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı 8. Daire Başkanı olan Kuznetsov, ticari kurumların temsilcilerinden onların çıkarlarına yönelik belirli eylemleri gerçekleştirmek için rüşvet aldı" dedi.


Gazze'de can kaybı 35 bin 173'e ulaştı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 82 artarak 35 bin 173'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 221 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarla 8 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 82 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 234 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 35 bin 173'e, yaralı sayısının da 79 bin 61'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Öğretmen adaylarının mülakat puanlarına ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de

Sözleşmeli öğretmen istihdamında sözlü sınav başarı puanının, "KPSS puanının yüzde 50'si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50'si" alınarak belirlenmesine ilişkin yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 3 Ağustos 2016 tarihli ve 29790 sayılı yönetmeliğe yeni hüküm eklendi. Buna göre, sözleşmeli öğretmen istihdamında sözlü sınav başarı puanı, "KPSS puanının yüzde 50'si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50'si" alınarak belirlenecek.


Sanatçı Ayten Gökçer hayatını kaybetti

"Taçsız Kral", "Yılan Hikayesi" ve "Yedi Kocalı Hürmüz" adlı yapımların da aralarında olduğu çok sayıda film, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Ayten Gökçer hayata veda etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçının vefatına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sinema ve tiyatromuzun duayenlerinden Ayten Gökçer'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Sanatıyla ardında derin izler bırakan kıymetli sanatçımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı. Gökçer'in cenazesi yarın öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'na, eşi Cüneyt Gökçer'in yanına defnedilecek.

Usta sanatçı 26 Ocak 1940'ta İstanbul’da dünyaya geldi. Ankara Devlet Konservatuvarının bale bölümüne 1953'te giren sanatçı, 1958'de Devlet Tiyatroları sanatçı kadrosunda yer aldı. Gökçer, sinemaya 1965'te “Taçsız Kral” filmiyle başladı. Bir süre sonra sinemadan daha çok tiyatroya yönelen ünlü isim, "Yedi Kocalı Hürmüz" adlı müzikalde başrol "Hürmüz"ü canlandırdı. Kariyeri boyunca birçok ödüle değer bulunan sanatçı, 1988'de Devlet Sanatçısı unvanına sahip oldu.


ABD'de bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

 ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma İstihbarat Ajansında (DIA) çalışan bir binbaşı, ülkesinin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına verdiği "koşulsuz" destek nedeniyle görevinden istifa etti. Binbaşı Harrison Mann, istifasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla açıkladı. ABD'nin Gazze'ye yönelik saldırılarında İsrail'e sağladığı "koşulsuz" desteğe işaret eden Mann, bu politikanın Gazze'de "on binlerce masum Filistinlinin öldürülmesini ve aç bırakılmasını mümkün kıldığını" vurguladı. Mann, DIA'daki görevi sırasında etrafındaki meslektaşlarının İsrail'e verdiği destek nedeniyle kendisini "alternatif bir evrende yaşıyor gibi hissettiğini" belirterek, "Bu koşulsuz destek aynı zamanda daha geniş bir savaş riskini doğuran pervasız tırmanışı da teşvik ediyor." değerlendirmesinde bulundu.


ABD: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları soykırım değil

ABD'de Joe Biden yönetimi, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) soykırımla yargılanan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "soykırım olduğuna inanmadığını" açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan,  "Gazze'de olup bitenlerin bir soykırım olduğuna inanmıyoruz. Bu öneriyi kesin bir şekilde reddettiğimiz kayıtlara geçti." ifadelerini kullandı. "Soykırım için niyete odaklanmayı içeren uluslararası kabul görmüş terimi kullanıyoruz." şeklinde konuşan Sullivan, bu konuda UAD'de İsrail'e karşı açılan soykırım davasında hukuki analizle desteklenen bir sunum yaptıklarını da kaydetti. Sullivan, öte yandan, İsrail'e saldırılarında sivillere zarar vermemek için daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulunarak, "İsrail'in masum sivillerin korunması ve refahını sağlamak için daha fazlasını yapabileceğine ve yapması gerektiğine inanıyoruz." dedi. ABD ordusunda 13 yıldır görev yapan ve en son Orta Doğu istihbarat analisti olarak çalışan Mann, kendisinin Avrupa kökenli Yahudi bir aileden geldiğine atıfta bulunarak, "Konu etnik temizliğin sorumluluğunu üstlenmeye geldiğinde, özellikle affetmeyen bir ahlaki ortamda büyüdüm." ifadesine yer verdi.


Kuzey İrlanda'da mahkeme düzensiz göçmenleri Ruanda'ya göndermeyi öngören yasaya karşı çıktı

Kuzey İrlanda Yüksek Mahkemesi, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesini öngören yasanın bazı iç ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu belirtti. Kuzey İrlanda İnsan Hakları Komisyonu ile 16 yaşında adaya gelen İranlı bir sığınmacının "Ruanda Planı" olarak bilinen yasaya karşı açtığı davada, karar açıklandı. Kuzey İrlanda Yüksek Mahkemesi hakimlerinden Michael Humphreys, karara ilişkin yaptığı açıklamada, Ruanda Planı'nın İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış anlaşmaları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(ne aykırı olduğunu söyledi.  Humphreys, İngiltere'nin, Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri belirlemek üzere AB ile imzaladığı Windsor Çerçeve Anlaşması'na da işaret etti. Bu anlaşmadaki, İrlanda'da Katolik-Protestan savaşını bitiren 1998 tarihli Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması'nda elde edilen hiçbir hakkı geriye götüremeyeceği maddesine değinen Humphreys, Ruanda Planı'nın ise Kuzey İrlanda'daki düzensiz göçmen haklarında azalmaya yol açacağını kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU