Politico: ABD'de Cumhuriyetçiler gelecek seçimlerin sonucunu değiştirebilmek için "ordu" kuruyor

"Amerikan seçim tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şey"

Politico'nun iddialarına göre Cumhuriyetçilerin planları, kasımdaki ara seçimlere ve 2024'teki başkanlık seçimlerini hedef alıyor (Reuters)

ABD'nin ünlü gazetelerinden Politico, Cumhuriyetçi Partinin bir dahaki seçimlerde sonuçları değiştirebilmek için bir "ordu" oluşturmaya çalıştığını öne sürdü.

Politico'nun internet sitesinde dün yayımlanan haberde, Cumhuriyetçilerin parti tabanından gönüllüleri özel olarak eğitip Demokratların çoğunlukta olduğu seçim bölgelerindeki sandıklarda görevlendirmeyi planladığı iddia edildi.

Buna göre Cumhuriyetçilerin, bu sandık görevlilerinin yerel avukatlarla irtibata geçmesi için bir internet sitesi ve oy sayımlarını engellemek için de bölge savcıları arasında bir iletişim ağı kurmayı amaçladığı da savunuldu.

Politico, söz konusu iddiaları Cumhuriyetçi Parti üyelerinin 2021'in yaz aylarıyla Mayıs 2022 arasında gerçekleştirdiği birtakım görüşmelerin ses kayıtlarına dayandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi'nin Michigan eyaletindeki adil seçim direktörü Matthew Seifried'in kasımdaki bir konuşmasında, parti tabanından gönüllülere "Sandık görevlisi olarak oy sayımlarına itirazda bulunup bir şeyleri durdurmak için birçok hakkınız olacak" dediği öne sürüldü.

Sandık görevlisi olarak eğitilecek bazı kişilerin, 2020'de düzenlenen ve Joe Biden'ın eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yendiği seçimlerde "usulsüzlük" yapıldığına inandığını söylediği de iddia edildi.

Seifried'in ekimdeki bir konuşmasındaysa "Bir ordu oluşturacağız. Bugüne kadar işe aldığımızdan çok daha fazla avukata sahip olacağız. Açık konuşalım, mücadeleyi bu alanda vereceğiz öyle değil mi?" dediği savunuldu.

Kayıtlardan birinin de Tim Griffin'e ait olduğu bildirildi. Griffin, seçimlerdeki usulsüzlüklerin denetlenmesi için kurulduğunu öne süren ve Trump'ın avukatı Rudy Giuliani'nin, eski ABD Başkanı'nın 2020 seçimlerinin sonuçlarına itiraz sürecinde "partnerleri" olarak tanımladığı Amistad Project'e yasal danışmanlık yapıyor.
 


Griffin'in Cumhuriyetçi Parti'nin tabanından aktivistlerle eylülde yaptığı bir görüşmesinde, "Unutmayın, bölge savcılarının yer aldığı, ülke çapında bir ağ oluşturmaya çalışıyoruz. Daima söylediğimiz gibi bölge savcınız kongre üyenizden daha güçlüdür. Büyük jüriyi kurabilen, soruşturma açabilen, mahkeme celbi çıkarabilen onlardır" dediği iddia edildi.

Politico, Cumhuriyetçilerin planlarında hem 8 Kasım'daki ara seçimleri hem de 5 Kasım 2024'te gerçekleştirilmesi öngörülen başkanlık seçimlerini hedeflediğini savundu.

Gözlemci gruplar ve hukuk uzmanları, Demokratların yoğun olduğu bölgelerde bir önceki başkanlık seçimlerinin usulsüz yapıldığını savunan Cumhuriyetçilerin yerleştirilmesinin kaosa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Seçim gözlemcisi Issue One'ın kurucusu ve yöneticisi Nick Penniman ise Politico'ya açıklamasında, "Ağ oluşturabilmek için bir siyasi partinin bu kadar detaylı şekilde çalışması, Amerikan seçim tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şey. Görünüşe göre Trump destekçileri şimdi de doğrudan hukuk sistemini hedef alıyor. Bu herkesi endişelendirmeli" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU