Ukrayna'ya giden gönüllü savaşçıların bir kısmı dönüyor: "Yem olmak istemiyorum"

Yaklaşık 20 bin yabancı askerin savaşa katıldığı belirtilirken, savaşçılar ekipman yetersizliği ve lojistik sorunlar olduğunu anlattı

Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre Kiev'e destek için 52 farklı ülkeden gönüllü asker savaşa katıldı (Reuters)

Rusya - Ukrayna savaşında Kiev'in direnişine destek vermek için farklı ülkelerden giden gönüllü askerler yaşadıkları zorluklar nedeniyle geri dönüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 36. günde de çatışmalar sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu" adlı, farklı ülkelerden gelen gönüllü askerlerin yer alacağı ayrı bir alt bölüm oluşturulduğunu belirtmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 6 Mart'ta yaklaşık 20 bin kişinin gönüllü olmak için başvuru yaptığını söylemişti.

Fakat Ukrayna'daki çatışmalara katılan ya da direnişe destek olmak için yola çıkmayı düşünen bazı gönüllü askerler, Rus istilasına karşı verilen mücadelede her şeyin göründüğü gibi olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya ordusunda görev yapan ve kendini Phil olarak tanıtan eski asker, "Hayatımı bir hiç uğruna harcamanın anlamı yok. Eğer Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlayacak şekilde gidip destek olabileceğini düşünürsem, giderim. Fakat intihar görevine gitmek istemiyorum" dedi.

Orduda görev yapmış iki arkadaşıyla birlikte Lviv ve Yavoriv'e giderek Ukraynalı askeri personelle görüştüğünü belirten 35 yaşındaki Phil, yüzbaşı olarak deneyimleriyle oradaki askerlerin eğitimine katkı sağlamak istediğini ifade etti.

Phil, kendisine askerleri eğitecek yeterli sayıda görevli olduğunun söylendiğini belirterek, orada gördüğü bir takım aksaklıklar üzerine bir süreliğine savaşa katılma kararını askıya aldığını söyledi.

Savaşmaya giden yabancı askerler, ekipman eksikliğinden, lojistik yetersizliklere ve zayıf organizasyona kadar birçok sorunla karşılaştığı için geri dönüyor.

Belçika'daki Het Laatste Nieuws gazetesi, ülkeden Ukrayna'ya destek için giden yabancı askerlerin yarısından fazlasının geri döndüğünü yazdı. Geri dönen bir asker, verdiği röportajda "Yem olarak kullanılmak istemiyordum" dedi.

Afganistan'da görev yapmış ABD'li ve Polonyalı iki gönüllü asker de geri dönenler arasında.
 


30 yaşındaki Amerikalı Hieu Le, "Uzun süredir böyle çatışmaların yaşandığı bir savaş olmadığını anlamanız lazım. ABD ordusu ve NATO'daki diğer orduların işi kolay. Savaşa girdiklerinde hava desteğine, lojistiğe, tıbbi tahliyeye ve her türlü istihbaratla yardıma sahipler. Ukrayna'da bizde bunların hiçbiri yoktu" dedi.

2014'ten beri Ukrayna'ya giden yabancı askerleri inceleyen Oslo Üniversitesi'ndeki Aşırılıkçılık Araştırmaları Merkezi'nden Kacper Rękawek, yabancı askerler için koşulların zor olduğunu söyledi.

Rękawek, "Dili bilmiyorsunuz, bölgedeki gerçek durumu bilmiyorsunuz, dolayısıyla dilinizi bilen ya da en azından İngilizce konuşan birinin yanında görevlendirilmelisiniz. Yabancı bir asker için bunlar hayli vakit aldığı gibi bu kişilerin söz konusu zorlukları aşıp cephede savaşması için çok sabırlı, azimli, şanslı ve cesur olması lazım" dedi.



Independent Türkçe, VICE, HLN, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU