Taliban'dan BBC, DW ve Amerika'nın Sesi'ne yasak

Ağustosta Afganistan’da tekrar iktidara gelen örgüt, yine bir yasakla gündem oldu

RSF, ülkedeki gazetecilerin çalışma koşullarının çok zorlaştığını bildirmişti (AFP)

Afganistan'daki Taliban yönetimi, yabancı basına yönelik yeni yasaklar koydu. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, haber bültenlerinin Afganistan'da yayımlanmasının yasaklandığını pazar günü duyururken şu ifadeleri kullandı.

Belirsizlik ve kargaşa zamanlarında Afganistan halkı için endişe verici bir gelişme.

BBC Dünya Servisi Dil Bölümleri Başkanı Tarık Kafala, 6 milyonu aşkın Afgan'a “bağımsız ve tarafsız gazetecilik” sunduklarını belirterek çağrıda bulundu:

Taliban'ı bu kararı geri almaya ve partnerlerimiz olan TV kanallarının BBC haber bültenlerini yayımlamasına derhal tekrar izin vermeye çağırıyoruz.

Karardan etkilenen Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle'den (DW) de benzer tepkiler geldi. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, kendi kanalına şöyle konuştu:

Afganistan'da basın ve ifade özgürlüğüne daha fazla yasak konması çok endişe verici. Taliban'ın medyadaki partnerlerimizin DW programlarını yayımlamasını suç haline getirmesi gerçeği, Afganistan'daki olumlu gelişmelere köstek oluyor.

Limbourg, Taliban iktidara geldiğinden beri halkın gündelik yaşamında gelişme ya da normalleşme görmek istediğini söyledi. Özgür medyanın bunlar için olmazsa olmaz niteliğinde olduğunu savunarak, internet ve sosyal medya aracılığıyla halkı bağımsız bilgilendirmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın yasağından ABD devletine bağlı Voice of America (Amerika'nın Sesi - VOA) da nasibini aldı. 

VOA Genel Müdür Vekili Yolanda Lopez de BBC ve DW yöneticileri gibi yasağın kalkması için çağrıda bulundu. Sosyal medya, internet, televizyon ve radyoda yayınların sürdürüleceğini açıkladı.

Yaptığı araştırmanın sonuçlarını Aralık'ta yayımlayan Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra Afganistan'daki yayın kuruluşlarının en az yüzde 40'ının kapandığını, kadın gazetecilerin de yüzde 80'inin işini kaybettiğini bildirmişti. 

Bu rapora göre, 15 Ağustos'tan beri yüzlerce gazeteci ülkeden kaçarken, 6 bin 400'ü aşkın medya çalışanı işsiz kaldı.

Uluslararası toplum insan hakları, terörizm ve hükümetin temsiliyetinin yetersizliği gerekçeleriyle Taliban'ın Afganistan'da iktidara geldiğini, üzerinden aylar geçmesine rağmen, resmen kabul etmiş değil. 

 

Independent Türkçe, DW, VoA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU