Evgeny Lebedev'den medya spekülasyonlarına cevaben açıklama

(Evening Standard)

Birilerinin bu kadar acı çektiği ve odakta olmayı kayıtsız şartsız hak ettiği bu zamanda böyle bir şey yazıyor olmak bile beni rahatsız ediyor. Ukrayna'dan gelen üzücü haberler yürek parçalıyor. Saat başı öldürülen bir çocuğun, kaybedilen hayatların ya da evlerinden ayrılmak zorunda kalan ailelerin yeni haberleri geliyor.

Bununla birlikte, bana inanılmaz sorular yönelten güvenilir medya kuruluşlarından suçlamalar geliyor; bu yüzden bunlara cevap vermekten başka çarem kalmadığını hissediyorum. Şeffaflığa ve basın özgürlüğüne inanan biri olarak bu açıklamaya biraz bağlam kazandırmak istiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben bir Britanya yurttaşıyım. Buraya ilk olarak çocukken taşındım, ilk ve orta düzey eğitimimi Birleşik Krallık'ta aldım. Britanya yurttaşı olmaktan gurur duyuyorum ve Britanya'yı evim olarak görüyorum.

Ukrayna'daki savaşı kınadığımı açıkça belirtirken, The Evening Standard'ın ön sayfasında yayımlanan mektupla da mümkün olan en açık şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ukrayna'daki istilasını sona erdirmeye çağırdım.

Ukrayna kampanyamız şimdiye dek 300 bin sterlin (yaklaşık 5 milyon 775 bin 203 TL) topladı bile. Bu paranın her bir kuruşu güvende olmak amacıyla çatışmadan kaçan ve çaresizce gıda, su, ilaç gereksinimi duyan erkek, kadın ve çocukların imdadına yetişecek.

Şu anda ben de dahil Rus kökenli birçok kişi inceleme altında. Bunun nedenini anlıyorum çünkü böyle boyutta olaylar meydana gelir ve onlarca yıldır bildiğimiz dünya düzeni aniden dağılırken bu kaçınılmaz.

Ancak ben sevdiğim bu ülke için bir güvenlik riski değilim. Uzun zaman önce babam, KGB için çalışan bir dış istihbarat ajanıydı ama ben bir Rus ajanı değilim. The Independent'ın ve The Evening Standard'ın (ki ben de hissedarlarıyım) Rusya ve eylemleriyle ilgili benim dahil olduğum süredeki editoryal yaklaşımı bunu açıkça ortaya koyuyor. Her iki yayının da bu savaşa yer verirkenki editoryal bağımsızlığı ve üstün başarısı su götürmez.

Son yıllarda babam da yolsuzluk ve yasadışı finansal işlemlere karşı kampanya yürütmeye zaman harcadı, böylece de özellikle yeni kitabı Hunt the Banker'da (Bankeri Avlamak) küresel çaptaki uygunsuz finansal işlemler ağını ifşa etmek için çaba gösterdi.
 


Ailemin sicilinde sadece Birleşik Krallık'ta değil, Rusya'da da basın özgürlüğü için verilen mücadele var. Rusya'nın ayakta kalan tek bağımsız gazetesi Novaya Gazeta’nın uzun vadeli destekçisiyiz, ki hem çalışanlarıyla hem de Sovyetler Birliği'nin eski lideri, dostumuz Mihail Gorbaçov'la birlikte bu gazeteyi desteklemekten onur duyuyoruz.

Novaya Gazeta cesur haberleriyle Rusya'daki riyakarlık ve yolsuzlukları ortaya çıkarmak için kampanyalar yürütüyor. Geçen yıl Nobel Barış Ödülü'nün Novaya Gazeta'ya verilmesi, ayakta kalmasını sağladığımız bu yayının tarihindeki rolümüz nedeniyle hem benim hem de ailem için özel bir gurur anıydı.

Bu tür eylemler riskten azade değildir. İş yerlerimiz basıldı ve mülklerimize el kondu. Babam düzmece suçlamalarla neredeyse hapse atılıyordu. Birçok kişi bizle iş anlaşması yapmaması için uyarıldı.

Son yıllarda olup biteni ve gösterdiğimiz çabayı bilirken hakkımda yapılan ve zaman zaman adeta komediye varan bazı spekülasyonları yalanlamak zorunda kalmak bana absürd geliyor.

Her zaman The Independent'ın ve The Evening Standard'ın haberciliğinin söze hacet bırakmadığına inandım, tıpkı şu ana kadar 50 milyon sterlinden (yaklaşık 963 milyon TL) fazla para toplanan bağış kampanyalarının da bırakmadığı gibi. Ancak anlaşılan bunun gibi zamanlarda söze hacet var.

Çalkantılı geçen son 10 yılda 100 milyonlarca sterlinlik yatırımla bu yayınları ve onların birçok çalışanını desteklemiş olmaktan gurur duyuyorum. Bir Sovyetler Birliği çocuğu olarak özgür, çeşitli bir basına ve bu yayınların kattığı değere şiddetle inanıyorum.

Ayrıca toplumsal kampanyalarla, Afrika'da ve diğer yerlerde hayvanların korunmasına yönelik başarılarımla ve son 15 yılda Britanya'daki hayır kurumları için toplanmasına katkı sağladığım parayla da gurur duyuyorum.

Bir Rus adına sahip olabilirim ama bu, beni ülkemizdeki diğer herhangi birinden daha az adanmış ya da daha az gururlu bir Britanya vatandaşı yapmaz. Rus olmak bir kişiyi doğrudan devlet düşmanı haline getirmez ve tüm fobiler, bağnazlıklar ve ayrımcılıklar gibi Rusofobiye kapılmamak da kritiktir.

Sizin gibi ben de Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesi için dua ediyorum. Sizin gibi ben de dökülen kanların ve çekilen acıların son bulması, hiçbir Ukraynalının ya da Rus askerinin gereksiz yere ölmemesi için dua ediyorum. Sizin gibi ben de Avrupa'nın üstüne çöken kara bulutun dağılması için dua ediyorum.

Bu esnada da en doğru haberler ve en çarpıcı resimleri içeren en iyi gazeteciliği desteklemeye kendimi adamayı sürdürüyorum. Benim sadakatim de bunadır ve bu sadakati sürdürmeye daha kararlı olamazdım.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU