Ukrayna'da silahlanan gönüllüler konuştu: "Evde oturmaktan daha iyi"

Rus birliklerin kuşatması altındaki Kiev'de tabanca ve tüfekler gündelik yaşamın bir parçası haline geliyor

Gönüllü siviller, dağıtılan makineli tüfek ve tabancalarla köşe başlarında nöbet tutuyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna'da ülkesini savunmak için silahlanan kişilerle görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, perşembe günü halka seslenerek Rus birliklere karşı direnmelerini söyleyerek, talep edenlere tabanca ve tüfek verileceğini duyurmuştu.

Daha sonra ilan edilen sıkıyönetimle 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesi yasaklanmıştı. Henüz bu yaş aralığındaki kişilerin zorunlu olarak silah altına alınmasına dair bir çağrıda bulunulmadı.

Kiev'deki AFP muhabirleri, devletin verdiği silahları alarak ülkesini korumak için harekete geçen kişilerle konuştu.

Daha önce hiç tüfek kullanmadığını söyleyen Yuriy Korchemniy, "Tüfekleri verdiler, bizim için şarjörleri doldurdular, işte buradayız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

35 yaşındaki tarihçi, "Sadece tek atış özelliğini biliyorum, dolayısıyla şuradaki düğmeye bakıp otomatik atış modunu kapatacağım" ifadelerini kullandı.

Şehrin farklı noktalarından bomba sesleri yükselirken, binlerce sivil canını kurtarmak için Polonya, Macaristan ve Romanya gibi komşu ülkelere sığınıyor.

Gönüllü yurttaşlarsa silahlarıyla önemli köşelerde nöbet tutuyor ve sokaklarda devriye geziyor.

Kendisini "Bob" olarak tanıtan ve gönüllü ekibin komutanlığını yapan kişi, nöbet tuttukları noktaya saldıran Rus birliklerin daha sonra nereye ilerlediğini bilmediğini söyledi.

Komutan, "Bir adamım yaralandı. Bu sokak kurşunların hedefi oldu ve bunlar benim makineli tüfeğimdeki gibi normal kurşunlar değildi. Bizdeki kurşunlar daha ufak. Rus birliklerin kullandıklarıysa çok daha büyük" ifadelerini kullandı.

"Evde oturmaktan daha iyi"

Yamaç paraşütü eğitimcisi Roman Bondertsev ise Kiev'in direniş çağrısı üzerine harekete geçtiğini belirterek "Evde oturup bir şey yapmamaktan daha iyi. Bu şekilde daha az korkuyorum" dedi.

47 yaşındaki Bondertsev, bir ekiple hareket etmenin önemini de vurgulayarak "Vurulursam, silahımı kapıp benim yerime geçecek iki kişi hazır olacak" diye konuştu.
 

ukrayna-afp.jpg
"Bob", Rus birliklerinin kendilerine verilenlerden daha farklı mermiler kullandığını söyledi (AFP)


"Hiç askerlik yapmadım" diyen tamirci Ruslan Bitsman ise Rus birliklere karşı direnmek istediğini söyledi. Bitsman, "İlk kez dün elime tabanca aldım. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.

"Benim korkma lüksüm yok"

BBC'nin dün Kiev'de ziyaret ettiği Syva ailesi, her ihtimale karşı evde hazır beklediklerini söyledi. Hanna Syva, çocuklarının bomba seslerinden çok korktuğunu belirterek "Dün ağladılar, çok endişeliler. Fakat benim korkma lüksüm yok" dedi.

Hanna, artık eşinin pompalı tüfeğini ve tabancasını evdeki diğer eşyaların yanına koyduğunu anlattı.
 

tüfek-bbc.jpg
Silahlar Kiev'de gündelik hayatın bir parçası haline geliyor (Sarah Rainsford/BBC)


Öte yandan birçok kişi de kan bağışı yapmak için hastanelerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kendini Vlad olarak tanıtan 20 yaşındaki bir genç, orduyu desteklemek için geldiğini belirterek "Benim için bu durum şoke edici. Silahlanmayı düşünüyorum. En azından yaşadığım yerel bölgeleri savunabilmek için" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'ya başlatılan askeri operasyonun üçüncü gününde, Kiev sokaklarında çatışmalar devam ediyor.

Putin, cuma günü Ukrayna ordusuna seslenerek Kiev hükümetini devirmelerini söylemişti.

Kiev bölgesinde yedek asker olarak görevlendirilen kişilere toplamda 18 bin bin silah dağıtıldı



Independent Türkçe, AFP, BBC, Politico, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU