"Tank adam" bu sefer de Ukrayna'dan çıktı

"İstilacıların geçmemesi için kendini düşman araçlarının önüne atıyor"

Ukrayna'da Rus araçlarının geçişini engellemeye çalıştığı görülen kişinin kim olduğu henüz tespit edilemedi (AP/Twitter@tweetsNV)

Ukrayna'da Rus askeri araçlarına ait konvoyun geçişini engellemek için yola çıkan bir kişinin görüntüsü sosyal medyada viral oldu.

Ülkenin yerel haber kuruluşlarından HB'nin cuma günü paylaştığı görüntülerde, kimliği belirsiz bir kişi karşısına çıktığı 7 askeri aracın geçişini ellerini ve kollarını sallayarak engellemeye çalışıyor.

Videoda bazı araçların adama çarpmamak için ani manevralarla direksiyon kırdığı görülüyor.

Haber kuruluşunun "Ukraynalı, istilacıların geçmemesi için kendini düşman araçlarının önüne atıyor" mesajıyla paylaştığı videoda, zırhlı araçların üzerindeki "Z" harfi de dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'dan Ukrayna sınırına gönderilen askeri araçların üzerinde görülen "Z" harfinin ne olduğu tam olarak anlaşılamamıştı. Bu harfin Rus birliklerinin kendi askeri araçlarını Ukrayna'nınkilerden ayırmak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor.

Öte yandan sosyal medya kullanıcıları, internette hızla yayılan videodaki kişiyi Tiananmen Meydanı'ndaki tankların karşısında duran ve Tank Adam ya da Meçhul Asi olarak bilinen adama benzetti.

Çin'in başkenti Pekin'de 1989'da çıkan hükümet karşıtı protestolarda, kimliği belirsiz bir kişinin meydandan geçen dört tankın karşısında durduğu görüntü, yakın tarihin en ünlü karelerinden biri.
 


Bir Twitter kullanıcısı, "5 Haziran 1989'daki Tank Adamı hatırladınız mı? Alın size ondan bir tane daha. Bu sefer de Ukrayna'da" diye yazdı. Bir başkasıysa paylaşımında "Ukrayna az önce kendi Tank Adamı'nı buldu" ifadelerini kullandı.

15 Nisan 1989’da başlayan ve 6 hafta süren protestolarda, Çin Komünist Partisi gösterileri bastırmak için sıkıyönetim ilan etmiş ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu protestoculara müdahale etmişti. Eylemlerde kaç kişinin hayatını kaybettiği net olarak bilinmese de on binlerce can kaybı ve yaralanma yaşandığı düşünülüyor.
 

tiananmen.jpg
Tiananmen Meydanı'ndaki "tank adam" direnişin sembolüne dönüşmüştü (AP)


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'ya başlatılan askeri operasyonun üçüncü gününde, Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında Ukrayna güçleriyle çatışmaya devam ediyor. Putin, cuma günü Ukrayna ordusuna seslenerek Kiev hükümetini devirmelerini söylemişti.



Independent Türkçe, Guardian, New York Post, Politico

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU