Rusya'nın işgali durumunda ABD, Ukrayna'ya nasıl yardım edebilir?

Washington'ın Doğu Avrupa'daki NATO müttefiklerine binlerce ABD askeri göndermeyi düşündüğü belirtildi

(Reuters)

Eric Garcia & Joe Sommerlad

Rusya'nın Ukrayna sınırında tahmini 130 bin kadar asker konuşlandırması sonucu Batılı güçler, bölgede savaş çıkmasını önleme umuduyla her diplomatik yolu denerken en üst düzeydeki görüşmeler de devam ediyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, Avrupa'nın şu anda "savaşın eşiğinde" olduğuna, işgalin de "eli kulağında ve kuvvetle muhtemel" olduğu uyarısında bulundu.

Fakat Rusya'nın devlete bağlı Interfax haber ajansına göre Rus Savunma Bakanlığı, askeri tatbikatların tamamlanmasının ardından bazı güçlerin üslerine döneceğini duyurdu.

Geçen hafta Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la beraber Beyaz Saray'da konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i uyarmıştı:

Ne yapacağını bildiğini sanmıyorum ve bence Ukrayna'ya girmesinin kendisi için devasa bir hata olacağını anlaması gerekiyor. Bunun Avrupa ve dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisi yıkıcı olur ve Putin de ağır bir bedel öder.

Başkan Putin'e karşı hem telefonda hem de yüz yüze çok, çok açıksözlü ve dobra davrandım. Şimdiye kadar uygulanan en ağır ekonomik yaptırımları yürürlüğe koyacağız ve gelecekte bunun için epey ağır bedeller ödenecek. Başkaları da bundan etkilenecek, biz de biraz etkileneceğiz, Avrupalılar da etkilenecek. Fakat bunun Rusların ekonomisinde etkisi çok büyük olacak.

Moskova'da Putin, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'u görkemli bir akşam yemeğinde ağırladı. Macron, Putin'i güçlerini geri çekmeye ve savaştan kaçınmaya ikna etmeye çalışırken, Putin ise bu buluşmayı fırsat bilerek Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına izin verilmesi halinde Avrupa'da daha geniş çapta çatışmaların olacağı tehdidinde bulundu.

Bir yandan da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken diplomasi cephesinde durmak bilmeden çalışıyor. Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Cenevre'de, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle Kiev'de, NATO ittifakı liderleriyle de Berlin'de bir araya gelerek Soğuk Savaş dönemi gerilimlerine geri dönülmemesi için tüm taraflara talepte bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın bu gergin çıkmaza şu ana kadar verdiği tepki, ocakta Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık ABD askeri yardımı göndermek ve gerekli olmayan tüm personelin ve ailelerinin Kiev'deki Amerikan Büyükelçiliği'nden tahliye edilmesini emretmek oldu. Ancak bunun haricinde ABD Başkanı, kârlı Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesinin "sona" erdirileceği uyarısı dışında, "ciddi ekonomik tepkisinin" ne anlama gelebileceğine dair büyük ölçüde muğlak davrandı.

Halihazırda sevk edilen askeri yardıma ek olarak Washington'un Baltık bölgesi ve Doğu Avrupa'daki NATO müttefiklerine binlerce ABD askeri göndermeyi düşündüğü bildirildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi'ni Rus yönetimi yetkililerine, finansal kurumlara ve alım satım işlemlerine karşı "sağlam yaptırımlar" uygulanması için yetki veren yasayı onaylamaya çağırdı.

Muhafazakar Amerikan Girişim Enstitüsü'nün Dışişleri ve Savunma Politikası Çalışmaları Direktörü Kori Schake, ABD'nin diplomatik, askeri ve ekonomik ceza gibi bir dizi seçeneği olduğunu söyledi.

Örneğin ABD, Ukrayna'ya askeri danışmanlar ve daha fazla sayıda silah gönderebilir ya da Rusya'yı Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan çıkarmak için ülkenin teşkilatın tüzüklerini ihlal ettiğini söylemek gibi bir hamleyle diplomatik girişimlerde bulunabilir.
 


Benzer şekilde ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya'ya karşı önergeler getirebilir.

Schake, ABD'nin Rus sınırına NATO birlikleri yerleştirebileceğini, Rusya'nın Uzak Doğusu'ndaki toprakları aleyhindeki iddialara destek verebileceğini veya Putin'in kişisel servetine dair bildiklerini ortaya dökebileceğini de belirtti.

The Independent'a verdiği demeçte Schake, "Bunun Ukrayna'ya yönelik Rus saldırısını önleyip önlemeyeceği belli olmasa bile en azından bunun bedelini artırır" dedi.

100 binden fazla asker konuşlandırmaktan ve Batı'nın taviz vermesi için olmayacak taleplerde bulunmaktan vazgeçmesi Rusya için küçük düşürücü olur.

Schake, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ülkenin Taliban'ın kontrolüne geçmesine yol açmasının ardından, Rusya'nın Amerikan kararlılığını test etmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Fakat aynı zamanda Schake, ABD ve NATO müttefiklerinin şimdiye kadar bir arada kalma ve "Rusya'nın yeniden bir etki alanı yaratma planlarının parçası olmayı reddetme" anlamında iyi iş çıkardığını ifade etti.

Benzer şekilde, ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülen yasa tasarısı hem dış askeri harcamalar finansmanını hem de Ukrayna için Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim finansmanını artıracak.

Tasarı kapsamında Özgür Avrupa Radyosu'na (Radio Free Europe/Radio Liberty) fon sağlamak aracılığıyla "yumuşak" güç kullanılması da yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU