Rusya 6 savaş gemisini Akdeniz'den Karadeniz'e çekti

Rusya, deniz ve kara tatbikatları çerçevesinde Akdeniz'den 6 çıkarma gemisini Çanakkale ve İstanbul boğazları üzerinden Karadeniz'e çekti

Rus donanmasına ait "Petro Margunov", "Georgiy Pobedonosets" ve "Olenegorski Gornyak" gemileri önceki gün Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı / Fotoğraf: AA

Rusya, Karadeniz sularında başlatacağı büyük deniz tatbikatının yanı sıra, Kafkaslar bölgesiyle Belarus Cumhuriyeti sahalarında da da eşzamanlı dev kara tatbikatları yapacak. Bu çerçevede Rusya, Akdeniz'den altı çıkarma gemisini Çanakkale ve İstanbul boğazları üzerinden Karadeniz'e çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus donanmasına ait 3 gemi, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı.

Rusya'nın Karadeniz filosu gemilerinden 17 borda numaralı "Pyotr Morgunov", 12 borda numaralı "Olenegorskiy Gorniak" ve 16 borda numaralı "Georgiy Pobedonosets", saat 20.30 civarında İstanbul Boğazı'na giriş yaptı.

Karadeniz yönüne seyrini sürdüren gemilere Boğaz geçişinde Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları refakat etti.

Gemiler Kırım'a vardı

Haber ajansları, altı Rus savaş gemisinin bugün erken saatlerde deniz tatbikatları için Akdeniz'den Karadeniz'e gelerek Moskova'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım yarımadasının yakınına vardığını bildirdi.

Rusya, Ukrayna üzerine Batı ile yaşadığı gerilimin ardından artan askeri faaliyetler nedeniyle güç gösterisinde bulunmak için geçen ay donanmasının tüm filosuyla ocak ve şubatta bir dizi tatbikat gerçekleştireceğini açıklamıştı.

60 tank, 2 bin 100 asker

Karadeniz'e geniş çaplı tatbikat için geçiş yapan gemilerden her biri 10 tank ve 350 deniz piyadesi taşıma kapasitesine sahip. Böylece Rusya'ya ait 6 çıkarma gemisi herhangi kıyıya bir arada 60 tank ve 2 bin 100 askerle çıkarma kapasitesine sahip olacak. Rusya'nın Karadeniz filosunda çıkarma gemilerini koruyacak kruvazör, destroyer ve üç denizaltı da bulunuyor.

Batı'ya cevap mı?

Rusya'nın 6 çıkarma gemisiyle Karadeniz'de neyin tatbikatını yapacağı gizemini korurken Kafkaslar bölgesiyle Belarus Cumhuriyeti'nde de eşzamanlı kara tatbikatları devreye girecek. Askeri gözlemciler, Putin'in Ukrayna etrafında dört koldan başlattığı tatbikatların ABD ve NATO'nun Moskova'nın güvenlik garantisi taleplerine gönderdiği olumsuz yanıta cevap niteliği taşıdığı görüşünde birleşiyor.

 

AA, Hürriyet, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU