Ünlü kripto para borsacısı, ölümsüzlük arayışına girişti

Silikon Vadisi'nde ölümsüzlük arayışına ilgi giderek artıyor

Armstrong 2019'da, çeşitli sektörlerin yükselen yıldızların seçildiği TIME 100 Next listesine girmişti (TIME)

Kripto para borsası Coinbase'in kurucusu Brian Armstrong, insan ömrünü uzatmayı amaçlayan NewLimit adlı bir "epigenetik yeniden programlama" şirketi kurdu.

Milyarder girişimci, Standford Üniversitesi'nde biyomühendislik alanında doktora derecesine sahip bir diğer girişimci Blake Byers'la işbirliği yaptı.

Firmanın basın açıklamasında, "NewLimit, yaşlanmanın epigenetik faktörlerini derinlemesine sorgulayarak ve belirli hasta popülasyonlarını tedavi etmek için dokuları yenileyebilecek ürünler geliştirerek işe başlayacak" ifadeleri yer aldı.

Epigenetik, DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan ama aynı zamanda ırsi olan, gen ifadesi değişikliklerini inceleyen bilim dalı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NewLimit, insan hücrelerinin yaşla birlikte nasıl değiştiğini anlamak için yapay zeka ve makine öğreniminden de yararlanacağını bildiriyor. Açıklamaya göre firma, "nihayetinde bu süreci yavaşlatabilecek, durdurabilecek veya tersine çevirebilecek tedaviler geliştirecek".

Firma yetkilileri aslında basit bir süreçle yaşlanmayı durdurmak istiyor. Bu süreç, mevcut hücrelere tamamen yeni bir görev verme anlamına gelen yeniden programlama teknolojisinden yararlanacak.

Açıklamada, "Basitçe söylemek gerekirse, hepimiz gençken sahip olduğumuz ama bir şekilde kaybettiğimiz yenilenme potansiyelini geri kazanmanın bir yolunu bulmak istiyoruz" ifadelerine yer veriliyor:

15 yıl önce, bariz bir olgu keşfedildi: Hücrelerimiz sandığımızdan çok daha plastik. Örneğin kolunuzdan bir deri hücresini sıyırıp bir beyin hücresine yeniden programlayabilirsiniz. (...) NewLimit başlangıçta bu mekanizmaya odaklanmayı planlıyor.

Yaşlanma karşıtı teknolojilerin henüz emekleme aşamasında olduğu düşünülse de milyarderler NewLimit gibi girişimlere yatırım yapmaktan geri kalmıyor.

Firma şimdiden 100 milyon doların üzerinde para toplamayı başardı.

Armstrong ve Byers'ın ortak açıklamasında "Önümüzdeki birkaç yıl için sermayenin sınırlayıcı bir faktör olmayacağını umuyoruz" dendi.

Silikon Vadisi'nde ölümsüzlük arayışına ilgi giderek artıyor. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da yaşlanmaya karşı çalışmalar yürüten Altos Labs adlı girişime yatırım yapmıştı.

Öte yandan tüm teknoloji girişimcileri bu çabaya sıcak bakmıyor. Eleştirel yaklaşanlar arasında SpaceX ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk da yer alıyor.

Dünyanın en zengin kişisi unvanlı girişimci, insanların ölmesi gerektiğini savunuyor. Kısa süre önce Wall Street Journal'ın CEO Konseyi Zirvesi'nde konuşan Musk, şunları söylemişti:

Ölmek bizim için önemli çünkü insanlar çoğu zaman fikirlerini değiştirmez, öylece ölür. Sonsuza kadar yaşarsanız yeni fikirlerin başarılı olamayacağı çok kemikleşmiş bir toplum haline gelebiliriz.

 

Independent Türkçe, Futurism, NewLimit

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU