Ticaret Bakanı Muş: Denetim yaparak fiyatlar düşmez

Bakan Muş, piyasa denetimlerinin arz talep dengesiyle uyuşmayan uygulamalara yönelik olduğunu belirterek, "Denetim yaparak fiyatlar düşmez" dedi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş,  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Mehmet Muş,  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Denetim yaparak fiyatlar düşmez"

Fiyat artışları ve Bakanlığın gerçekleştirdiği denetimlere ilişkin de değerlendirmede bulunan Muş, "Denetim yaparak fiyatlar düşmez, denetim neden yapılır, arz talep dengesiyle uyuşmayan bir şey varsa Bakanlık buna müdahale edebilir. Bakanlık kanunlar çerçevesinde buna müdahale eder. Şöyle bir şey algılanmasın, denetledik fiyatlar düşecek. Böyle bir şey yok. Gramajlar ve etiketlerle ilgili şikayetler geliyor, etikette 10 lira diyor kasada başka fiyatla karşılaşılıyor. Bakanlığın denetim alanı bunlarla ilgilidir" ifadesini kullandı.

Rekabet Kurumu, fahiş fiyat soruşturmasında 5 zincir ve bir tedarikçi markete toplamda yaklaşık 2,7 milyar TL ceza vermişti.

Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu tarafından zincir marketlere kesilen 2,7 milyar liralık rekor cezanın fahiş fiyat artışından değil, kartelleşme suçundan verildiğini belirtmişti.

Ceza kesilen marketlerden Migros ise suçlamaları kabul etmediklerini belirterek kararı yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı.

"Benim görevim hem cari açığın azalması hem de fiyat istikrarının sağlanması"

Bakan Muş, kendisine "Cari açık tarafında mısın, enflasyon tarafında mısın?" diye sorular yöneltildiğini de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben hükûmetin bir üyesiyim, benim görevim hem cari açığın azalması hem de enflasyonun ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla ilgili çaba sarf etmektir. Ne oradan ne buradan diye bir genelleme, tercih yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla alakalı Bakanlık olarak hangi enstrümanlar varsa elimizde onu kullanmaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankasına örneğin 10 birimde 5 görev düşüyorsa belki başka bakanlıklara birer görev düşüyor. Her bakanlık kendi görevini yerine getiriyor. Bu bir tercih meselesi değil. Dolayısıyla her ikisi de gündemimizde

Online ticarete yeni düzenleme

Bakan Muş, e-ticaret sektörüne yönelik eleştiriler üzerine ise sözlerini şöyle sürdürdü:

Online satış alanını takip ediyoruz. Burası çok önemli, çok önemsediğimiz ve yakından izlediğimiz bir alan. Bu alanla alakalı bir çalışma içerisindeyiz. Çünkü ticaretin kuralı olması gerektiğine inanıyoruz. Zincir marketler ilgili pek çok eleştiri bu online sitelerle alakalı da yapılıyor. Çok fazla ürün sattıkları, komisyon oranları gibi pek çok alanda eleştiri yapılıyor. Bakanlığa ulaşan pek çok şikayet söz konusu. Bunların hepsini değerlendirip bir düzenleme, çalışma yapmak istiyoruz. Eğer meclisten yetkiye ihtiyaç duyarsak meclisten talepte bulunacağız. Mecliste bize bu yetkiyi verirse düzenleme konusunda daha net adımlar atabiliriz

Muş, e-ticaretin kurallı olmasının önemli olduğunu, rekabetin olması ve yeni oyuncuların girmesine imkan tanıyacak bir ekosistemin oluşması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU