Erdoğan: Muhalefetin verdiği rakamlar doğru değil, Türkiye’de şu anda 300 bin Afganistanlı göçmen var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Üsküdar'daki Kerem Aydınlar Camisi'nde kıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı için Üsküdar Kısıklı'daki konutundan Kerem Aydınlar Camisi'ne geçti.

Burada cuma namazını kılan Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir ve İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da eşlik etti.

 Erdoğan, cuma namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Afganistan'daki gelişmelere ilişkin soru üzerine Erdoğan, Afganistan sürecinin 20 yılı aşkın bir süreç olduğunu dile getirerek, bu süre içerisinde gerek tüm dünya başta Batı dünyası olmak üzere gerekse İslam dünyasının buraya gereken ihtimamı göstermediğini kaydetti.

Erdoğan "Afganistan'a tüm imkanlarımızla gerek altyapı gerek üstyapı noktasında gereken gayreti gösterdik, halen de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Muhalefet partilerinin Türkiye'ye 1.5 milyon Afgan göçmen geldiği yönünde iddialarda bulunduğunu ancak bunun doğru olmadığını söyleyen Erdoğan, "Emniyet tarafından kayıt altına alınan ve kayıt dışı olan Afganistanlı göçmen sayısı 300 bin kişidir" dedi.

 

Erdoğan, yapımına devam edilen önleyici duvarların hepsinin ülkeyi bu tür düzensiz göçleri engellemek için olduğunu vurgulayarak, Suriye'den de Türkiye'ye yaklaşık 4 milyon kişiyle ciddi bir göç olduğunu kaydetti.

"Gerekirse Taliban'la görüşebiliriz"

Erdoğan, "Gerekirse Taliban'la da görüşmeler yapabiliriz, ortada bir vaka, gerçek var ve bu konuyla ilgili kapı çalındığında kapımızı açar görüşmelerimizi yaparız" diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afganistan'a tüm imkanlarımızla gerek altyapı gerek üst yapıda elimizden gelen gayreti gösterdik, oralarda bu çalışmalarımızı sürdürdük ve halen de oralarda altyapı, üst yapı noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fakat az önce ifade ettiğim ülkeler buralara sadece askeri veya silah, bu tür şeylerle yaklaşmışlardır. Trilyonlarca lira buralara kendileri aktarmışlardır. Bu trilyonlarca liranın nerelere harcandığı bu çok önemlidir. İşte eninde sonunda bütün bu atılan adımların geldiği yer belli olmuştur. Afganistan şu anda ciddi manada adeta kendi başına bırakılmış ve Taliban'ın buradaki takınacağı tavır belli olduğu halde başından itibaren Taliban'la çeşitli görüşmeler olmuş, bu görüşmelerin neticesinde gelinen netice de ortada. Şimdi kendileri söylüyorlar. 'Biz bütün bu silah, araç, gereç, mühimmat, bunları nereye bıraktığımız henüz belli değil.' gibi laflar söylüyorlar. Bir taraftan örneğin Amerika bizimle de bazı görüşmeler yaptı. Taliban'la zaman zaman bizim de görüşmelerimiz oldu. Bundan sonraki sürece yönelik yine biz bu tür görüşmeleri yapabileceğimizi de söyledik. Derdimiz o ki bütün buralarda şu anda ölümden uzak bir adımın atılmış olması bana göre Afganistan'ın ön önemli kazanımıdır"

"Bay Kemal sıfatıyla “Yalancı Kemal’dir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir muhabirin ABD'yle göçmen anlaşması yapıldığı iddiasının Amerikan Büyükelçiliği tarafından yalanlandığını ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun farklı ithamlarda bulunması üzerine sosyal medyada “Yalancı Kemal” diye kampanya başlatıldığını söylemesi üzerine, “Ondan hiç şüpheniz olmasın. Bay Kemal sıfatıyla “Yalancı Kemal’dir. Akşam bir başka sabah bir başka. Hiçbir zaman zaten onun dürüstlüğünü yaşamadık. Her hadisede yalanları ile temayüz etmiş bir zattır.  Amerika yalanlamıştır ama bunlar yine hala bunun üzerinden yürümeye devam ediyorlar. Bütün felaketlerde dayanışma yok, yalan var. Dürüst olun. Milleti yalanla bir yerlere taşıyacağınızı zannetmeyin. Bu millet yalanla bağdaşık değildir. Bu millet dürüsttür, dürüstlerle bugüne kadar gelmiştir, bundan sonra dürüst yönetimlerle yoluna devam edecektir" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU