Afgan kadınların Kabil Havalimanı'na girmek için ABD askerlerine yalvardığı anlar görüntülendi

Kabil Havalimanı'nda dehşete kapılmış yurttaşların "Taliban geliyor" diye haykırdığı duyuldu

(Twitter)

Afgan halkının Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nda Taliban'dan kaçmalarına yardım etmeleri için ABD birliklerine çaresizce yalvardığı anlar görüntülendi.

Başkentteki havalimanının demir kapılarından içeri uzanan endişeli kadınların silahlı askerlerden yardım istediği duyuldu.

Bir kadının "Taliban benim için geliyor" diye haykırdığı duyulabiliyordu.
 


50 bin kadar Afgan tahliye umuduyla başkentteki havalimanında toplandı.

Fakat ABD, Britanya, Kanada ve Almanya gibi bazı batılı ülkeler binlerce Afgan mülteci kabul edeceği vaadinde bulunsa da Kabil'den bu ülkelere giden birden fazla uçağın yarı yarıya boş kalktığı bildirildi.

Taliban savaşçıları havalimanının etrafını sararak seyahat belgesi olanlar için bile havalimanına ulaşmayı son derece zorlaştırdı. Geçerli belgesi olmayanlar içinse ülkeden kaçma umudu giderek azalıyor.

Görgü tanıkları, Taliban savaşçılarının kalabalığa sopa, halat ve tüfek dipçikleriyle vurduğu ve havaya ateş açtığı için panik yaşandığını bildirdi. Kalabalığa en az bir kez ateş açıldı ve birkaç kişi ağır yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzlerce kişi kapılardan zorla geçmeye çalışsa da çok az kişinin havalimanına girmesine izin verildi.

Olay yerinde tahliye çabalarını düzenleyen ABD'li General Frank McKenzie yaptığı açıklamada, Taliban liderlerine sürece müdahale etmeye yönelik her türlü girişimlerinin "ezici bir güçle" karşılanacağı uyarısında bulunduğunu söyledi.

McKenzie "ABD'li sivillerin ve müttefiklerimizin korunması benim en büyük önceliğimdir ve güvenli ve verimli bir geri çekilme için gerekli tüm önlemleri alacağız" diye ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, salı günü düzenlediği basın toplantısında ABD yurttaşlarının ve vize sahiplerinin tamamının ABD askerlerinin ülkeden çekileceği 31 Ağustos'tan önce ülkeyi terk edemeyebileceğini söylemişti.

Şu anda elimizdeki göreve odaklanıyoruz ve bu görev de olabildiğince çok ABD yurttaşını, SIV (Özel Göçmen Vizesi) adayını ve tahliye edilmeye uygun savunmasız halktan olabildiğince çok kişiyi günbegün havalimanına ve uçaklara almak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU