FBI'dan ayrılıp "elma dedektifi" oldu, 7 türü hayata döndürdü

Yeniden keşfedilen elma türleri yakında tekrar halka sunulacak

Dave Benscoter, Tarım Bakanlığı’nın arşivlerinde resmedilen Ivanhoe türü elmanın yok olmadığını ortaya çıkardı (ABD Tarım Bakanlığı)

24 yıl boyunca FBI'da adli soruşturmacı olarak çalışan David Benscoter, yeni mesleğine geçiş yaptı ve "elma dedektifi" oldu. Benscoter, soruşturmalarının ardından soyu tükendiği düşünülen 7 elma türünün hala yetiştiğini keşfetti.

Kayıp Elma Projesi ismini verdiği bir dernek kuran dedektif, eski türleri bulmak için Kuzeybatı Pasifik'teki terk edilmiş çiftlikleri ve meyve bahçelerini araştırdı.

Benscoter bir asır önce yok olduğu düşünülen elma türlerini, ABD'nin Oregon, Washington ve Idaho bölgelerindeki eski meyve bahçelerinde buldu. Bu çeşitler arasında Almota, Ivanhoe, Eper ve Iowa Flat gibi isimlerle anılan kırmızı, yeşil ve sarının karışımından oluşan meyveler vardı.

Dedektifin derneği, 2014'ten bu yana 29 kayıp elma çeşidini ortaya çıkardı.

Benscoter, "Daha önce meyvelerinden hiç tatmadığınız bir elma ağacı, birilerinin yüz yıldır tatmadığı bir tat... Bu çeşitleri geri getirdiğimizi bilmek ödül gibi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benscoter, elmalarla ilgilenmeye engelli bir komşusunun elma ağaçlarının bakımına yardım etmesini istemesiyle başladı.

Araştırmacı, yeniden keşfedilen elmaların, mevcut çeşitlere kıyasla benzersiz bir tada sahip olduğunu söylüyor.

Benscoterin derneğiyle ortak çalışan Whitman County Tarih Derneği'ne göre, yeniden keşfedilen elma türleri yakında tekrar halka sunulacak.

Kuzey Amerika'da bir zamanlar en az 17 bin elma çeşidi olduğu biliniyor. Ancak bugün sadece 4 bin 500'ü yetişiyor. 20. yüzyıla gelindiğinde çiftçiler talep azlığından çoğu elma türünü yetiştirmeyi bıraktı.

Benscoter bu kayıp elmaları aramak için tohum kataloglarını, ilçe kayıtlarını, gazete kupürlerini ve fidanlık satış defterlerini tarıyor. Örneğin, ABD Tarım Bakanlığı'nın kayıtlarında suluboyayla resmedilen elmalar gördü. Bunlardan bir kısmını da eski bahçelerde bulmayı başardı.
 

Ekran görüntüsü 2021-06-14 163720.png
Benscoter, Tarım Bakanlığı’nın arşivlerinde resmedilen Iowa Flat türü elmanın yok olmadığını keşfetti (ABD Tarım Bakanlığı)


Araştırmacıyla işbirliği yapan, ABD Tarım Bakanlığı'nın elma küratörü Ben Gutierrez, "Keşif yaptıklarında heyecanlanıyoruz" diye konuştu:

Çünkü bunlar, elma korumacılığını teşvik ediyor.

 

Independent Türkçe, NPR

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU