DSÖ'nün geleneksel Çin tıbbını onaylaması “canlı türlerinin soyunu kurutabilir”

Doğal hayatı koruma grupları: Geleneksel tedavi yöntemlerinde hayvan parçaları kullanılmasını kınamamak korkunç bir ihmalkarlık ve sorumsuzluk

Fil dişi geleneksel Çin tıbbında kullanılan hayvan parçalarından biri / Fotoğraf: Reuters 

Doğal çevreyi koruma taraftarları, yüzlerce geleneksel Çin tedavi yöntemini incelemeden uluslararası hastalık rehberine kabul eden Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) tehlike altındaki türlerin neslini tehlikeye atmakla suçladı.

Bu tür tedavi yöntemlerinin birçoğunda hayvan parçaları kullanılıyor, bu da jaguar, pangolin (pullu bir karıncayiyen türü) ve gergedan gibi nesli tükenmekte olan hayvanları uzun süredir tehdit ediyor.  

DSÖ’nün Dünya Sağlık Asamblesi, cumartesi günü, 400 hastalığın önlenmesi ve tedavisinde geleneksel Çin tıbbını Uluslararası Hastalıklar ve İlişkili Sağlık Sorunları Sınıflandırması (ICD) olarak bilinen kodlama sistemine dahil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaban kedi koruma örgütü Panthera, Çevre Araştırma Ajansı ve Yaban Hayatı Koruma Derneği gibi gruplar, DSÖ gibi etkili bir kurumun geleneksel Çin tıbbını onaylamasının, yararlı bulunan hayvanların nesillerinin hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ hastalıkların tedavisinde hayvan vücutlarından kısımlar kullanılmasına karşı çıktığını nesli tükenmekte olan canlılar için uluslararası korumaları desteklediğini ifade ediyor.

Panthera’da kaplan programı direktörü olan bilim insanı John Goodrich, herhangi bir onaylamanın, yaban hayvanların parçalarını kullanma da dahil geleneksel Çin tıbbının tüm çeşitlerinin dünya genelinde “kabul edilme mührü” görüleceğini söyledi.    

Goodrich, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yabani hayvanların parçalarından faydalanan geleneksel Çin tıbbı kullanılmasını bilhassa kınamamak korkunç bir ihmalkarlık ve sorumsuzluk. Geleneksel Çin tıbbının dünya genelinde yayılışı göz önünde bulundurulduğunda, DSÖ’nün kararı kaplan gibi nesli tükenmek üzere olan birçok türün yok olmasına katkı sunabilir.”

DSÖ’nün kararı, Singapur üzerinden Vietnam’a gitmesi planlanan konteynerde bugüne kadar en fazla yasa dışı pangolin pulunun ele geçirilmesinden bir ay sonra alındı. Malezya’da da 30 ton pangolin eti ele geçirilmişti.

Önde gelen geleneksel Çin tıbbı organları, yabani hayvanların parçalarını kullanmayı aşamalı olarak azaltsa da çevreci gruplar, çok iyi düzenlenmiş olsa bile yasal ıslah programlarının nesli tükenmekte olan hayvanların yasa dışı kaçakçılığını kapsadığını söylüyor.

Çin yakın zamanda kaplan kemiği ve gergedan boynuzu ticaretini uzun yıllar süren yasağın ardından serbest bırakacağını duyurdu.

Yasağın kalkmasının “dünya genelinde yıkıcı” etkileri olacağı uyarısında bulunan doğal çevreyi koruma gruplarının destek verdiği uluslararası protestoların ardından Çin, kararını erteledi.

Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Anish Andheria, DSÖ’nün söz konusu kararının, vahşi yaşam ticaretinin orman muhafızları, doğayı koruyan diğer kişiler ve ormanda yaşayan topluluklar arasında ölümleri artırdığını da gösteren “inandırıcı verileri görmezden geldiğini” söyledi.

DSÖ sözcüsü, sözlerine şöyle devam etti:

“ICD’ye dahil etme, gergedan boynuzları gibi hayvan parçalarının kullanılmasını önerdiğimiz veya görmezden geldiğimiz anlamına gelmiyor. DSÖ, gergedanları, kaplanları ve diğer canlıları koruyan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti’ne İlişkin Sözleşme’nin uygulanmasını tavsiye ediyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU