Nesli tükenmekte olan kaplumbağaların yumurtlama alanına uçuş pisti yaptılar

Uçuş pistinin inşa edildiği sahil, kaplumbağalar için önemli bir yuvalama alanı olarak biliniyor

Maldivler’deki bir adada yumurtalarını bırakmak için karaya çıkan kaplumbağayı sahil yerine uçuş pisti karşıladı.

Tarihi açıdan popüler bir yuvalama alanı olan sahilin bulunduğu yere yeni bir havaalanı pisti inşa edildi. Sahile gelen yeşil deniz kaplumbağası, yumurtalarını piste bıraktı.

Vahşi doğadaki yaşam alanlarının kaybının etkilerine bir örnek olarak verilebilecek olayda, nesli tükenmekte olan yeşil deniz kaplumbağası Noonu mercan adasındaki 2 bin 200 metrelik Maafaru uçuş pistinde görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplumbağanın sağlık durumunun iyi olduğu ve denize döndüğü belirtiliyor.

Deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakmak için neredeyse her zaman doğdukları aynı kumsala dönüyor. Kaplumbağalar bazen doğdukları kumsallara ulaşabilmek için yıllar süren yolculuklar yapıyor.

Yerel basın kuruluşu The Edition’da yer alan habere göre, Maafaru yüzlerce kaplumbağa için popüler bir yuvalama alanı olarak biliniyor. Habere göre, yetkililer geçen yıl uçuş pistinin inşa edilmesinden bu yana adayı ziyaret eden kaplumbağaların sayısının düşmediğini söyledi.

Maafaru Ada Konseyi’nden bir yetkili, “Pistin inşasına rağmen kaplumbağaların yuva yapma amacıyla adayı ziyaret etme sıklığı azalmadı” dedi. Haberde ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizi endüstriyel ve ekonomik açıdan ilerletmek için Maldivler’in biyoçeşitliliğinin ne kadarının feda edilmesi gerekiyor?”

Maafaru Uluslararası Havaalanı inşası henüz tamamlanmadı. Proje sonunda küçük mercan adası toplamda 6 jeti aynı anda barındırabilecek. Öte yandan adaya bir tatil merkezi de inşa edilecek.

Dönemin Devlet Başkanı Abdulla Yamin Abdül Gayyum geçen yıl 60 milyon dolar değerindeki havaalanının Maldivler’e Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hibe edildiğini söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU