Suriye’de ‘seçimin’ galibi Esad: Her 100 kişiden 95’inin oyunu aldı

Ülkede 2011'de başlayan iç savaştan bu yana koltuğunu korumaya çalışan Esad, babasından devraldığı koltukta bir dönem daha oturacak

Fotoğraf: Reuters

Suriye’de gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 95.1’ini alan Beşar Esad’ın yeniden “Devlet Başkanı” seçildiği açıklandı.

Halk Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, Esad’ın 13 milyon 540 bin 860 oy aldığını ifade etti.

Sabbağ, ülke içi ve yurt dışında toplam 18 milyon kişinin oy kullandığını ve bunlardan 14 milyonundan fazlasının geçerli sayıldığını bildirirken Esad’ın 13 milyon 540 bin 860 geçerli oy aldığını bunun da yüzde 95.1'e tekabül ettiğini belirtti.

Bir dönem daha koltukta oturacak

Ülkede 2011'de başlayan iç savaştan bu yana koltuğunu korumaya çalışan Esad, babasından devraldığı koltukta bir dönem daha oturacak.

Babasının 30 yıllık iktidarının ardından görevi devralan Esad yönetiminde yapılan seçim 'sembolik' olarak niteleniyor.

5 ülke: Seçimler özgür ve adil olmayacak

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları, ortak açıklama yaparak, Suriye'de seçimlerin, adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını bildirmişti.

Ortak açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD dışişleri bakanları olarak, açık bir şekilde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimleri, özgür ve adil olmayacak. Esed rejiminin, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının çerçevesi dışında bu seçimleri gerçekleştirme kararını reddediyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Milyonlarca kişi yerinden edildi

2011 öncesi nüfusu 22-23 milyon civarındaki ülkede, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre 6,6 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre ise 6 milyon 702 bin kişi ülke içinde yerinden edildi.

Esad’ın Haziran 2014'te gerçekleştirilen seçimde oyların yüzde 88,7'sini aldığı ilan edilmişti.

 

Independent Türkçe, SANA, AA

DAHA FAZLA HABER OKU