Boğaziçi Üniversitesi'ne polis müdahalesi: 159 gözaltı

Polisin Güney Kampüs'e girdiği ve öğrencilerin dağılmamaları halinde gözaltına alınacağını anons ettiği kaydedildi. Yaşananlarla ilgili İstanbul Valiliği açıklama yaptı

Fotoğraf: Habertürk

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla rektörlüğe atanan Prof. Dr. Melih Bulu'ya karşı eylemine polis müdahale etti.

Polisin Güney Kampüs'e girdiği ve öğrencilerin dağılmamaları halinde gözaltına alınacağını anons ettiği kaydedildi.

İstanbul Valiliği, polisin müdahalesine ilişkin, “Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur” açıklaması yaptı.

Açıklamada “Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

159 kişi gözaltına alındı

Valilik gece saatlerinde yaptığı açıklamada, toplam 159 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen (108), Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden (51) olmak üzere toplam (159) şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır.

Kılıçdaroğlu: Gençlerimizle ve aileleriyle beraberiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gözaltı haberinin ardından paylaştığı mesajda, "Üniversitelerini, liyakati ve adaleti savundukları için gençlerin gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınması kabul edilemez" dedi.  

Rektör Melih Bulu'nun görevinden ayrılıp bu çirkin duruma son vermesini isteyen CHP lideri, "Haksızlığa boyun eğmeyen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleriyle asla aşağı bakmayacağız diyen gençlerimizle ve aileleriyle beraberiz" ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu: Sorunlar, gözaltılarla değil konuşularak çözülür

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi'nde yaşananların kaygı verici olduğunu belirterek, "Üniversitelerimizde akademik özgürlük ortamını korumak toplumun ortak görevidir. Bir an önce aklı selime dönülmesi, konuşulabilir bir zeminin inşa edilmesi gerekmektedir. Sorunlar, gözaltılarla değil konuşularak çözülür" dedi.

Öte yandan gündüz saatlerindeki müdahalede bir polisin ifadeleri tepkiye neden oldu.

Sosyal medya kullanıcıları, Twitter’da “#AsağıBakmayacağız” etiketiyle yaşananlara tepki gösterdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU