Kürt Dil Platformu'ndan Erdoğan'a mektup: Dilin üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderen KDP Sözcüsü Ciziri, Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi ve randevu talebinde de bulundu

Kürt Dil Platformu / Fotoğraf: Twitter

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Kürtçe'nin resmi statüye kavuşması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi.

Mektupta, Erdoğan'ın, 20 Ocak 2021 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2019-2020 Özel Ödülleri töreninde Türkçe'nin korunmasına ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatıldı.

Mektupta, "Ülkemizdeki kültür meselesi ekseriyetle işin uzmanları tarafından dil meselesinin dışında değerlendiriliyor. Oysa bir milleti maziden atiye taşıyan kültürse o kültürün en önemli unsuru dildir" denildi.

"Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür ve medeniyette olmaz" denilen mektupta, "Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştirmeyen milletlerin tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kürt milletinin geleceği büyük risk altındadır"

Platform Sözcüsü Ciziri imzasıyla kalame alınan mektupta şunlar kaydedildi:

"Sayın Erdoğan, dil ile ilgili bu söylediklerinize gönülden katılıyoruz. Konumuz dil olduğu için Kürt dili ile ilgili olarak şunları arz ve talep ediyoruz: Türkçe, resmi dil ve eğitim-öğretim dili olarak belirttiniz sorunları yaşarken; 100 yıldan beri asimilasyon altında bulunan Kürt dili şu an var olmakla yok olmak gibi kritik bir eşikte bulunuyor. Sizlerin de sık sık belirttiği gibi asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu suçu kim işliyorsa hep birlikte buna karşı tavır alalım. Asimilasyonla mücadele edelim. 

Sadece İstanbul, Ankara, Çukurova gibi metropollerde değil, Kürt halkının nüfus çoğunluğunu oluşturduğu kentlerde ve hatta köylerde de bile Kürt dili artık iletişim-konuşma dili olmaktan yavaş yavaş çıkıyor! Dolayısıyla, birey, aile, toplum ve kültürüyle Kürt milletinin geleceği büyük risk altındadır!

Sayın Erdoğan;

Yirmi beş milyonu aşkın Kürt milletinin varlığını ve kimliğini temsil eden Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması istiyoruz. Sizlerin Başbakanlık döneminde bu alanda reformlar yapıldı, adımlar atıldı. Bu reformların devam etmesi ve Kürtçenin resmî bir statüye kavuşması gerekiyor. Hastaneler, bankalar, belediyeler, devlet kurumları, Türk Hava Yolları vb. gibi devlet ve kamuoyuna ait yerlerde Kürtçe'nin iletişim dili olarak kullanılması, ilkokuldan üniversiteye eğitim ve öğretim dili olması için gerekenin sizler tarafından yapılacağına inanıyor, bunu arz ve talep ediyoruz.

Bizler Kürt Dil Platformu olarak defalarca sizlere ve AK Parti'nin yöneticilerin ulaşmak istedik. Çabalarımız maalesef sonuçsuz kaldı. Bu talep ve meselelerimizi sizlere bizzat iletmek için görüşme talebimizi ayrıca arz ederiz."

Kürt Dil Platformu, bir süre önce camilerde Kürtçe okuması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na mektup göndermişti.

Platform, son olarak ocak ayının ilk haftasında Kürtçe kürsüsünün kurulması ve Kürtçe dil uzmanlarının istihdam edilmesi için Türk Dil Kurumu'na bir mektup yollamıştı. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU