Kürt Dil Platformu'ndan Diyanet İşleri Başkanlığı'na çağrı: Dini hizmetleri Kürtçe de verin

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Cizîrî, "Ülkede Türkçe olarak vermekte olduğunuz dini hizmetleri Kürtçe olarak da vermeniz gerekiyor" diyerek Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir yazı gönderdi

Kürt Dil Platformu / Fotoğraf: Twitter

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Diyanet İşleri Başkanlığı'na, ülkede Türkçe olarak verilen dini hizmetlerin Kürtçe de verilmesi için yazılı başvuruda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na gönderilen yazıda, her Müslüman'ın kendi anadiliyle dinini öğrenmesinin temel bir hak olduğuna dikkat çekildi.

Kuran-ı Kerim'den, "Dilleriniz ve renklerinizin farklı oluşu Allah'ın ayetlerindendir..." (Rum S. 22. Ayet), "Biz her peygamberi, ancak kendi kavminin diliyle gönderdik ki, onlara (Allah'ın emirlerini) iyice açıklasın. Allah, dileyeni saptırır, dileyeni de doğru yola iletir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir." (İbrahim S.4. Ayet) ve "Ey insanlar! Birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır… (Hucurat s.13. Ayet) ayetlerinin yer aldığı yazıda, ülkede yaşayan ortalama 30 milyona yakın ve çoğunluğu Müslüman Şafii olan Kürt toplumunun kendi dilleriyle dini hizmet alamadığı vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkçe bilmeyen Kürtler dini hizmeti alamıyor"

Türkiye'de gerek Kürt yoğun yaşadığı illerde gerekse de batı illerindeki camilerde bütün din hizmetlerinin Türkçe ve Hanefi mezhebine göre verildiğini belirtilen yazının devamında şu ifadelere yer verildi:

Kürtler hiç bir camide ne vaaz ne de cuma hutbesi hizmetini kendi anadilleri ve mezheplerine uygun alamamaktalar. Kürt çocukları Kuran kurslarında kendi anadilleriyle Kuran öğrenemiyorlar. Zira okul okumamış bütün Kürt kadınları, erkekleri, yaşlıları ve çocukları kendi anadillerinin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri dışında hiçbir dil de bilmiyorlar. 

Dolayısıyla Türkçe bilmeyen Kürtler camilerde verilen din hizmetini almamış oluyorlar. Ve bu hizmeti alamayanlar, Kürt toplumunun ana çoğunluğunu da oluşturmaktadır. 

Bu nedenle hem bütün Müslümanların temel dini hizmet alabilme hakları, hem evrensel İnsan Hakları, hem Çocuk Hakları, hem bu ülkedeki yurttaşlık hakları çerçevesinde ülkede Türk ve Hanefi toplumuna Türkçe olarak vermekte olduğunuz dini hizmetlerin tümünü Kürtçe ile Kürt Şafii Mezhebine tabı olan Kürt vatandaşlara da vermenizi talep ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU