Akdeniz'de can pazarı: Aralarında 6 bebek ve hamile bir kadın bulunan 265 göçmeni gönüllüler kurtardı

Denizden kurtarılan anne adayı 9 aylık hamile

Aralarında 6 bebek ve 9 aylık hamile bir kadın bulunan 265 göçmen, İspanya bandıralı bir insani yardım gemisi tarafından kurtarılırken bu kişiler için pazar günü güvenli bir liman arayışına girildi.

Open Arms adlı yardım kuruluşu cumartesi günü can yelekleri olmayan ahşap bir teknede uluslararası sularda sürüklenen 96 göçmeni kurtardı.

İki gün önce yapılan başka bir operasyonda, birçok insan kaçakçısının bulunduğu Libya kıyılarından denize açılan 169 göçmen aynı gemiye alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivil toplum kuruluşu, kurtardığı kişilerin birçoğunun gençlerden oluştuğunu, göçmenlerin kötü beslenme ve yüksek düzeyde ısı kaybından muzdarip olduğunu söyledi.

Gemide en küçüğü 10 aylık bir erkek olan bebeklerin sağlık durumu, söz konusu kötü koşullarda özellikle endişe verici.

Open Arms Kurtarma Koordinatörü Esther Camps, The Independent'a verdiği röportajda şunları söyledi:

Burası bebeklere göre bir yer değil, bu bir kurtarma gemisi, insanları kurtarması ve en kısa sürede güvenli bir limana gitmesi gerekiyor.

Açık havada uyumak zorunda kalıyorlar ve hava gerçekten soğuk. Yetişkinlere göre de iyi bir yer değil ama bebekler için daha da kötü.

Sicilya'nın yaklaşık 32 kilometre açıklarında bulunan gemiden konuşan Camps, kurtarılanların çoğunun Eritre'den kaçmış kişiler olduğunu söyledi.
 

AP.jpg
Libya'nın yaklaşık 177 kilometre kuzeyinde Akdeniz'de cumartesi günü kurtarılan Eritreli, Mısırlı, Suriyeli ve Sudanlı göçmenler Open Arms gemisinde görülüyor (AP)


Şimdilerde Orta Akdeniz'de faaliyet gösteren tek kurtarma gemisi olan Open Arms, Malta'ya demirlemek için izin istedi fakat bu talebi reddedildi.

Şu anda İtalyan sahil güvenliğiyle görüşmelerde bulunan yardım kuruluşu, bir karar verilmesini bekliyor.

Camps, "Normalde (yanıt için) 7-10 gün beklememiz gerekiyor ama yetkilileri biraz daha hızlı hareket etmeleri için zorluyoruz" dedi.

Gemideki kurtarma ekipleri koronavirüs enfeksiyonu riski nedeniyle tehlikeli maddelere karşı önlem için giyilen koruyucu kıyafetlerle çalışıyor ve içerideki herkesin açık havada bile sürekli maske takma zorunluluğu bulunuyor.

Camps, "Kovid işimizi gerçekten zorlaştırıyor ama imkansız kılmıyor" diye ekledi.

The Independent konuyla ilgili görüş almak için İtalyan ve Maltalı yetkililerle temasa geçti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU