Ahmet Hakan: Woody Allen filmlerini oturup izliyorum, bu ikiyüzlülük değil mi?

“Türk edebiyatının tarihine şöyle bir daldığımızda nice anlı şanlı yazarın yeryüzünün en iğrenç tacizlerine imza attıklarını görüyoruz”

Fotoğraf: AA

Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, tacizle suçlanan yazarı Hasan Ali Topbaş hakkında bir yazı kaleme aldı. Hakan, Topbaş gibi dünyada tacizle suçlanan bazı isimleri örnek vererek onların üretimlerini hala tükettiğini belirtti ve “Bu ikiyüzlülük değil mi?” özeleştirisinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakan, bugünkü köşe yazısında son günlerde gündem konusu olan ifşalarla ilgili şunları yazdı:

Ben şimdi Hasan Ali Toptaş romanlarını nasıl okuyacağım? Yazdığı satırların arasında kaybolmuşken aniden aklıma gelmeyecek mi taciz meselesi? Bu konuyu aklıma getirmeden okuyabilir miyim kitaplarını?

İyi ama Woody Allen filmlerini oturup izliyorum. Hatta bazı sahnelerde kıs kıs gülüyorum. Bazen eski filmlerine döndüğüm de oluyor. Bu ne olacak? Bu ikiyüzlülük değil mi?

Roman Polanski benim en sevdiğim yönetmendir. Ama kişiliği beş para etmez bir adam. Kişiliği ile filmleri arasına mesafe koyabilir miyim? Eser ile eser sahibi, ne kadar ayrılacak birbirinden?

Türk edebiyatının tarihine şöyle bir daldığımızda nice anlı şanlı yazarın yeryüzünün en iğrenç tacizlerine imza attıklarını görüyoruz. Açıp bakın anı kitaplarını: İsimleri geçtiğinde ayağa kalkıp ceketimizi iliklediğimiz nice yazar, neler yapmış neler. O zaman soruyu sorayım: Tarihe doğru uzanacak mı bu ifşa hareketi? Orasıyla da hesaplaşılacak mı?

Kitaplarını büyük bir zevkle okuduğumuz yazarlarla tanıştığımızda bazen büyük bir düş kırıklığı yaşarız. İfşa edilen yazarlara karşı yaşadığımız şey de böyle bir şey mi? Yoksa onu fersah fersah aşan bir şey mi?

Yine Hasan Ali Toptaş’a döneyim ve onunla bitireyim: Everest Yayınları, kitaplarını basmama kararı aldı. Böylece Toptaş, bir anda yayıncısını kaybetti. Sorum şu: Bu saatten sonra Toptaş’ın kitaplarını kim basar? Yoksa olay, zamanın uyutan kollarına bırakılır ve bir süre sonra kitaplar yeniden basılır mı?

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU