ABD Kongresi'nde Irak Bedr Örgütü’nü hedef alan yaptırım tasarısı

Tasarı, Kudüs Gücü eski Komutanı Kasım Süleymani'yi 'aziz dostu' ve İran Dini Lideri Ali Hamaney’i de 'İranlıların ve tüm İslam ümmetinin lideri' olarak nitelendiren Hadi el-Amiri'yi de sert bir şekilde hedef alıyor

Onlarca eylemcinin meydanda Mukteda es-Sadr yandaşlarının kurşunuyla öldürülmesi ve yaralanmasından 1 hafta sonra göstericiler 4 Aralık’ta, Irak’ın güneyindeki Nasiriye’deki el-Habubi Meydan’ına çıktılar / Fotoğraf: AFP

ABD'de Cumhuriyetçi milletvekilleri, Irak Bedr Örgütü'ne karşı yaptırım çağrısında bulunan bir yasa tasarısı sundu. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgilere göre tasarı, Bedr Örgütü'nü, İran'daki Humeyni'nin devrimini destekleyen ve bunu Irak'a taşımak isteyen bir siyasi parti olarak tanımlıyor. Tasarıya göre İran Devrim Muhafızları ve Kudüs Gücü, ‘terör örgütleri listesinde yer alan Hizbullah Tugayları, Lübnan Hizbullah'ı ve Ashab-ul Ehlul Hak ile yakın bir şekilde çalışan örgüte', eğitim, finansman ve silah sağlıyor.

Tasarı metninde, Haşdi Şabi liderinin eski yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis'in, İran desteğiyle Iraklı bir milis grubu Aralık 2019'da Irak'taki ABD Büyükelçiliği'ne götürdüğü, binayı ateşe verdikleri ve Bedr Örgütü lideri Hadi el-Amiri'nin de onlarla birlikte olduğu belirtiliyor. Taslak, örgütün Irak'taki ABD'lileri ve müttefiklerini hedef alma, insan hakları ihlalleri gerçekleştirme ve Sünni mahkumları infaz etme geçmişine sahip olduğunu belirtiyor. Yasa tasarısı Bedr Örgütü'nü, İran'a bağlı milislerin kurduğu el-Fetih Koalisyonu altında siyasi olarak ilerlemeye devam eden entegre bir birlik olarak nitelendiriyor.

Tasarı, Kudüs Gücü eski Komutanı Kasım Süleymani'yi ‘aziz dostu' ve İran Dini Lideri Ali Hamaney'i de ‘İranlıların ve tüm İslam ümmetinin lideri' olarak nitelendiren Hadi el-Amiri'yi de sert bir şekilde hedef alıyor. Metinde, örgütün Suriye'ye bağlı unsurlarını ‘Beşşar Esed rejiminin yanında savaşmak ve 2016 yılındaki Halep kuşatmasına katılmak üzere' konuşlandırmasına da dikkat çekiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) raporları, Iraklı milislerin Suriye'de onlarca sivili öldürdüğünü belirtiyor.

Tasarıda ABD Dışişleri Bakanı'na, tasarının yürürlüğe girmesinden 90 gün sonra, Bedr Örgütü'nün ve İran destekli diğer milislerin 2019 yılında Irak'taki ABD Büyükelçiliği'ne saldırılara katılımını ayrıntılı şekilde anlatan bir rapor sunması çağrısı yapılıyor. Tasarıda ayrıca bakanlık bu verilere dayanarak, Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası uyarınca cezalar verilmesinin yanı sıra örgütün terör örgütleri listesine dahil edilip edilmeyeceğine dair karar vermeye çağrılıyor. Aynı şekilde ABD'nin Haşdi Şabi güçlerine yardımlarının doğrudan ya da dolaylı olarak Bedr Örgütü'ne ulaşıp ulaşmadığını gösteren bir değerlendirme yapılması da talep ediliyor.

Projeyi sunanlar Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden destek almaya çalışıyor. Kongre'nin gelecek yılın başlarında yeni çalışmalara başlamadan önce tasarıyı oylamaya sunup sunmayacağı ise henüz belli değil.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU