Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan ilk açıklama: PPK'ya kadar mevcut durum gözden geçirilecek

"19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır"

Fotoğraf: AA

Önceki başkan Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından iki gün önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olark atanan Naci Ağbal, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını açıkladı.

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını vurguladı.

Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişimin güçlendirileceğinin altını çizen Ağbal, "19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır" ifadelerini kullandı.

16 ay önce Murat Uysal ne demişti?

TCMB’nin 23’üncü başkanı Murat Uysal, 6 Temmuz 2019 tarihinde göreve geldiğinde yaptığı ilk basın açıklamasında fiyat istikrarının temel amaçları olduğunu hatırlatarak “Fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız şekilde uygulamaya devam edeceğiz” demişti. 
 


 “Temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir” diyen Ağbal da açıklamasında politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını belirtti. 

Merkez Bankası’nın düzenlediği basın toplantılarında Başkan’a en sık yöneltilen sorulardan biri TCMB’nin piyasa ile iletişimini güçlendirip güçlendirmeyeceği, toplantıların sıklığının artıp artmayacağı, bu vesileyle şeffaflığın desteklenip desteklenmeyeceği konularındaydı. İki başkanın açıklamaları arasındaki en belirgin fark da yine bu konuyla ilgiliydi. 
 


Murat Uysal’ın göreve geldiğinde yaptığı “Merkez Bankası, iletişim kanallarını en üst düzeyde kullanacaktır” açıklamasından 16 ay sonra Naci Ağbal, konuyla ilgili tonu bir adım daha keskinleştirerek “Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir” dedi. 

 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU