Cumhuriyetçiler kilit eyaletlerde sonuçları yargıya taşırken, Trump'ın avukatı Demokratları hedef aldı: "Bizi aptal mı sanıyorsunuz?"

Trump cephesinin ithamlarına eyalet yöneticilerinden tepki gelirken, Biden ise "Hiç kimse demokrasimizi elimizden alamayacak" dedi

Eric Trump ve Rudy Giuliani gazetecilere açıklama yaptı (Reuters)

"Hileli" ilan ettiği seçim sonuçlarını mahkemeye taşıyan ABD Başkanı Donald Trump, oğlu Eric Trump'ı ve şahsi avukatı Rudy Giuliani'yi süreci takip etmeleri için Pensilvanya'ya gönderdi.

Trump salı gecesi Pensilvanya dahil önemli eyaletleri kazandığını ileri sürerek erken zafer duyurusu yapsa da Eyalet Valisi Tom Volf söz verdiği gibi her oyun sayılacağını ve sayımı bekleyen 1 milyondan fazla oy olduğunu belirtmişti.

Buna rağmen gerek Trump gerekse Cumhuriyetçi adaya yakın isimler Pensilvanya'nın kazanıldığına dair açıklamalar yapmaya devam etti. Trump ekibi ayrıca bu eyalette Cumhuriyetçilerin seçim sürecini takip etmesinin yasadışı bir şekilde engellendiğini ileri sürerek sayımların durdurulması için dava açtı.

Hem Eric Trump hem de Giuliani, Trump'ın eyalette zafer elde ettiğini ileri sürerek Demokratları seçime hile karıştırmakla suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily Mail'in haberine göre Giuliani, "Bizi aptal mı sanıyorsunuz, bizi ahmak mı sanıyorsunuz? Bu seçimi biz kazanacağız. Aslında kazandık da. İş oyların adil bir şekilde sayılmasına kaldı" ifadelerini kullandı.

Trump'ın seçim sürecinde sıkça yaptığı gibi posta yoluyla oy vermenin güvenilirliğini tartışmaya açan Giuliani, bu oylardan "Mars'tan ya da Kanada'dan gelmiş olabilirler veyahut bir kişi 100 bin oy vermiş olabilir" diye bahsetti.

Newsweek'in haberine göre ABD Başkanı'nın avukatı çarşamba günü Philadelphia'da oy sayımlarıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Muhtemelen ulusal bir dava açacağız ve Demokrat Parti'nin yolsuzluğunu gerçekten ortaya çıkaracağız. Daha önce gördüğüm her şeyin ötesinde bir durum yaşanıyor" diye konuştu.

Cumhuriyetçiler hangi eyaletlerde dava açtı?

Diğer taraftan hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar seçim öncesi hazırladıkları avukat ordusunu harekete geçirirken, sandıkların açılması sonrası davalar da hız kazandı.

Global News sitesinin haberine göre Pensilvanya'da Trump ekibi dava açsa da bu eyaletten herhangi bir hile ya da yasadışı eylem haberi gelmediği kaydedildi.

Eyalet Valisi Wolf açılan davanın "yanlış" olduğunu belirtirken, seçim yetkilileriyse seçim gününden sonra kendilerine ulaşacak oylardaki posta damgalarını uygun bir şekilde tasnif edeceklerini söyledi.
 


Trump'ın kampanyası Michigan'da da oyların sayımının durdurulmasını isteyen bir dava başvurusunda bulundu. Cumhuriyetçi adayın savunma ekibi, posta yoluyla verilen oyların sayımını üstelenen her ekibe bir seçim müfettişi atanana kadar oy sayımlarına devam edilmemesini talep ederken, Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson'ı da "Michigan seçmenlerinin anayasal haklarını baltalamakla" suçladı.

Davayı "ciddiyetsizlik" olarak niteleyen Benson ise eyalette kullanılan tüm geçerli oyların "etkili, şeffaf, güvenli ve sistemli bir şekilde" tabloya işlendiğini bildirdi.  

Georgia eyaletindeyse Pensilvanya ve Michigan'dakilerin aksine sayımın durdurulması istenmezken, geç ulaşan oyların usule aykırı bir şekilde geçerli oylarla karıştırıldığı iddia edildi.

Trump'ın ekibi Biden'ın zafer ilan ettiği belirtilen Wisconsin'da oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini bildirdi. Kampanya yöneticisi Bill Stepien herhangi bir ayrıntı sunmadan "Wisconsin'ın bazı bölgelerinde usulsüzlük olduğunu" öne sürdü.

Nevada'da Eyalet Yüksek Mahkemesi, Trump'ın kampanyasına ve eyaletteki Cumhuriyetçilere Las Vegas'ta postayla gönderilen oyların sayımını durdurmaya çalışan bir davada yazılı belgeleri tamamlamaları için pazartesi gününe kadar süre verdi.

Trump cephesinde bunlar yaşanırken, Demokrat aday Joe Biden ise çarşamba günü yaptığı açıklamada tüm eyaletlerde oyların sayılması gerektiğini vurgulayarak "Hiç kimse demokrasimizi elimizden alamayacak, ne şimdi, ne de sonra" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Daily Mail, Newsweek, Global News

DAHA FAZLA HABER OKU