Avustralya'da 86 yıllık rekor: Köpekbalıkları artık neden insanları avlamayı tercih ediyor?

Deniz dünyası dönüştükçe köpekbalıkları da avlarını takip ediyor ve insanların bulunduğu kıyılara yaklaşıyor

Avustralya'da bu yıl 7 kişi köpekbalığı saldırısında öldü (Unsplash)

Ekim ayının başında bir sabah Batı Avustralya’da bir sörfçü köpekbalığı saldırısına uğrayarak ortadan kayboldu.

Yetkililer sörfçünün bulunması için bölgeye drone’lar ve kurtarma ekipleri gönderdi. Günlerce süren aramalar sonucunda sörf tahtasına ulaşılsa da saldırı mağdurunun cesedi bulunamadı.

Üstelik kayıp sörfçü, bu yıl ülkedeki 7. köpek balığı saldırısı kurbanı oldu. CNN’in haberine göre böyle bir rakam, 86 yıldır görülmemişti.

Avustralya Taronga Koruma Derneği’nin verilerine göre 2019’da ülkede ölümle sonuçlanan saldırı yaşanmamıştı. Önceki yıllarda da sadece bir veya iki ölüm kaydedilmişti. Ülkenin 7 ölümlü köpekbalığı saldırısı kaydettiği son yıl 1934 olmuştu.

Uzmanlar bu saldırılarla ilgili bir dizi olası açıklama ortaya atıyor. Ancak bunlardan en dikkat çekeni iklim krizi.

İklim değişikliği köpekbalıklarını kıyıya itiyor

Uzmanlara göre okyanuslar ısındıkça türlerin davranışları değişiyor ve balıklar da daha önce hiç gitmedikleri yerlere göç etmeye başlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deniz dünyası bu şekilde dönüştükçe köpekbalıkları da avlarını takip ediyor ve insanların bulunduğu kıyılara yaklaşıyor.

Sidney'deki Macquarie Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Bölümü'nDashboardden profesör Culum Brown, “Kıyı açıklarında yüzen teknelerde çok zaman geçiriyorum” dedi ve ekledi:

Sahile böyle yakın bölgelerde bu kadar çok yem balığı gördüğüm bir yıl olmadı hiç.

Araştırmacılar bu hareketliliği tam olarak neyin tetiklediğini hala tartışıyor. Ancak Brown, köpekbalıklarının yem balıklarını takip ettiği için kıyıya yaklaştığından emin.

CNN’in aktardığı uzman görüşlerine göre su sıcaklığının değişmesi, köpekbalıklarının insanların bulunduğu alanlara yaklaşmasında etkili olabilir.

Köpekbalığı ekolojisi araştırmacısı Robert Harcourt, su sıcaklıkları nedeniyle av dağılımının da değiştiğini söyledi ve ekledi:

Muhtemelen insanlarla daha fazla temas kuracaklar. Bu esnada insanların okyanusu kullanım oranı da her geçen gün artıyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU