Trump: “Derin devlet” yüzünden koronavirüs aşısı seçim sonrasına kalacak

Trump, başkanını kendisinin atadığı devlet kurumunda derin devletin etkin olduğunu iddia ediyor

Koronavirüs salgınını ele alış şekli nedeniyle eleştirilen Trump asılsız iddialarda bulundu (AFP)

Donald Trump cumartesi sabahın erken saatlerinde Twitter'da atıp tuttu ve "derin devlet"in koronavirüs aşısını seçim sonrasına kadar geciktirdiğine dair temelsiz bir komplo teorisi öne sürdü.

Trump, "Gıda ve İlaç Dairesi'ndeki (FDA) derin devlet ya da her kimse, ilaç şirketlerinin aşıları ve tedavi edici maddeleri test etmek için insan bulmasını çok zorlaştırıyor" diye yazdı:

Çareyi 3 Kasım'dan sonrasına kadar geciktirmeyi umdukları aşikar. Hıza ve hayat kurtarmaya odaklanmalıyız!

FDA Başkanı Stephen Hahn bu göreve 2019'da Trump tarafından aday göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19 aşısının insan üzerindeki denemeleri şu anda tüm dünyada devam ediyor. Ancak dünya genelinde yaklaşık 800 bin kişiyi öldüren virüs hakkında bilim insanlarının tam olarak anlamadıkları şeyler var.

ABD Başkanı paylaşımlarının devamında da FDA'nın hidroksiklorokin ve klorokin'in koronavirüs tedavisinde "etkili olma ihtimalinin düşük olduğuna" dair delillere atıfta bulunup bu ilaçların acil durumda Kovid-19'a karşı kullanılmasıyla ilgili yetkiyi iptal etme kararına değindi. 

Trump hiçbir kanıt sunmadan “Birçok doktor ve çalışma bu fikre katılmıyor!” dedi. 

ABD'nin bulaşıcı hastalıklar konusunda en üst düzey doktoru ve Beyaz Saray koronavirüs görev gücü üyesi Anthony Fauci, güvenli bir aşının 2020'nin sonlarında veya 2021'in başlarında hazır olmasını beklediğini söylemişti.

Trump 6 Ağustos'ta da koronavirüs aşısının muhtemelen ABD başkanlık seçimlerine kadar ya da “tam o sıralarda” hazır olacağını öne sürmüştü.
 


Fauci, Rusya'nın güvenli bir aşı ürettiği yönündeki haberlerin ardından bu hafta yaptığı açıklamada, süreci aceleye getirmeme konusunda uyarıda bulunmuştu:

Rusya, Çin ya da başka bir yerden, işe yaradığını düşündükleri aşılarla ilgili haberler geldiğinde dikkatli olmalıyız. Etkili veya güvenli olduğunu kanıtlama şartı aramadan, insanlara ulaştırma riskini almaya istekli oldukları bir ürüne sahip olabilirler.

Trump yönetimi, aşı geliştiren şirketlerden, ücretsiz olarak dağıtılacak yüz milyonlarca doz için ön sipariş vermişti.

ABD'de koronavirüsten ölenlerin sayısı bu hafta 173 bini geçerken, toplam vaka sayısı da 5,5 milyonu aştı.

Son haftalarda ülke genelinde vaka sayısı düşüş eğilimi gösterse de ölümler açısından böyle bir azalma olmadı. Can kayıplarının çoğu Arizona, Florida, Kaliforniya ve Teksas'ta meydana geliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU