Trump "seçim hilesine karşı" oy merkezlerine polis göndereceğini söyledi

Seçim hilelerine dair bulguların neredeyse yok denecek kadar az olmasına rağmen şerifler, kolluk güçleri ve federal savcılar kişisel oy kullanımlarındaki sahtekarlığı engellemek için görevlendirilebilir

ABD’deki Trump karşıtı gösterilerde protestocularla polisler sık sık karşı karşıya geliyor (AP)

Donald Trump perşembe akşamı telefonla bağlandığı Fox News muhabiri Sean Hannity'ye verdiği vurdumduymaz röportajda, bu kasım ayında gerçekleşecek seçimi gözlemlemek için kolluk güçlerinin tüm kapasitesini ortaya koyacağını beyan etti.

Söz konusu yorumlar, Trump'ın bir kez daha Demokratların seçimi çalmasına olanak vereceğini iddia ettiği yaygın şekilde posta yoluyla oy kullanmayla ilgili bir tartışmada geldi:

Bu hileli bir seçimdir. Bunu herkes biliyor. Bunu bilmek için siyasetten anlamanıza bile gerek yok. 51 milyon pusula, hiçbir ayrım yapılmaksızın, bunları talep dahi etmemiş insanlara gönderilecek. İnsanlar doğrudan, bana pusula geldi, bu harika, oy kullanayım diyecek. Ve bu berbat bir şey. Seçimi çalmaya çalışıyorlar.

Hannity yorumlara katıldı ve ardından çoğu posta yoluyla kullanılan oylarla alakası olmayan çok sayıda seçim hilesi vakasını uzunca listeledi.

Ardından şahsen oy kullanımı konusuna geçen Hannity, Trump'a seçmenlerin kimlik bilgilerinin onaylanmasını ve her bir pusulanın "gerçek bir Amerikalı'dan gelen gerçek bir oy" olmasını kontrol edecek "sandık gözlemcileri" olup olmayacağını sordu.

Trump, "Her şeyimiz olacak. Şerifler olacak, kolluk kuvvetlerimiz olacak, federal savcılar olacak, herkes olacak ve başsavcılar da, ama bu çok zor!" diye cevapladı.

Bunun ardından Trump posta yoluyla oy kullanma konusuna geri döndü, çeşitli şüpheli ve yanlış iddiaları ifadeleri sorgulanmaksızın tekrarladı.

ABD'de polis sandık alanlarına girebilirken Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, seçmenlerin yurttaşlık durumu ve oy kullanma ehliyetinin agresif bir şekilde sorgulanması da dahil, onların yasa dışı bir şekilde sindirilmesini önlemek için kolluk gücünün ilkesel olarak orada olduğunun altını çizdi. Polis memurları da bizzat bu tip baskılamaları önlemeyi hedefleyen yasaların hükmü altında.

Buna rağmen Cumhuriyetçi parti çeşitli kilit eyaletlerde "şüpheli pusulaları" saptayıp bunlara itiraz etmek için on binlerce gönüllüyü toplarken muhtelif çıkar grupları, eyalet düzeyindeki parti temsilcilerinin polis memurlarını sandık alanlarında seçmeni baskıya alacak şekilde atamaya çalışması konusunda endişe belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD hem seçmen kayıtları hem de şahsen oy kullanma durumlarında uzun bir polis müdahalesi tarihine sahip, özellikle de 1965'te geçen Oy Hakkı Yasası'ndan önce. Yasa, polis müdahalesinin pek çok biçimini resmen engellese de o zamandan beri yaşanmış çeşitli olaylar da var.

Bunların arasındaki en adı çıkmış vaka, New Jersey'in 1981'deki valilik seçimi. Bu seçimde Cumhuriyetçi Parti, azınlıkların yaşadıkları bölgelerdeki sandık alanlarında devriye gezmeleri için izinli ve silahlı polis memurlarını görevlendirmişti. Memurlar üzerilerinde "Sandık Güvenliği Görev Gücü" yazan pazıbentleri kollarına takmış, Siyahi ve Latin Amerika kökenli seçmenleri ceza kesme tehdidiyle taciz etmişti. Bir seçmen, memurlardan birinin kendisini sandık alanından fiziksel olarak çekerek çıkardığını beyan etmişti.

Olay üzerine Cumhuriyetçi Ulusal Komite'ye dava açılmış ve dava sonucunda komite hakkında, aynı taktikleri bir daha kullanmasını önleyen bir "mutabakat kararı" çıkarılmıştı. Gelgelelim 2018'de bir federal yargıç kararın zaman aşımına uğramasına olanak sağlayarak ilgili tarafın "sandık güvenliği" adına yeniden silahlı aktörleri konuşlandırmasının önünü muhtemelen açmıştı.

Öte yandan Trump'la Hannity'nin seçim güvenliği hakkındaki sohbeti, Trump ve yandaşlarının atıfta bulunduğu geniş çaplı seçim hilesi iddialarının sağlam zemine oturmadığının emaresi oldu.

Hannity, son 20 yılda gerçekleşen seçim hilesi vakalarının veritabanını tutan sağ eğilimli düşünce kuruluşu Heritage Foundation'ın bir raporuna işaret etti. Sunucu, aslen veritabanının 2017 nüshasından bin 88 hile vakası aktardı; düşünce kuruluşunun mevcut çetelesindeyse bin 296 "kanıtlanmış seçim hilesi vakası" bulunuyor.

Tek başına son başkanlık seçiminde sayılan toplam oy sayısı 136 milyon 669 bin 276'ya varsa da sağcı vakıf, yine de yılda ortalama 70'ten az sayıdaki vakayı "yeniden düzenlenmesi gereken bozuk bir sistemin açık kanıtı" olarak tarif ediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU