İtalya’da ailesinin evde sünnet ettirmeye çalıştığı bebek öldü

Hastanelerdeki sünnet masraflarının çok yüksek olduğu kaydedilen İtalya’da bazı doktorlar çocuklar 4 yaşına gelinceye kadar sünnet yapmayı reddediyor

İtalya’da Gana’lı ailenin evde sünnet ettirmeye çalıştığı 5 aylık bebek kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Ülkede sünnet uygulamalarının yaklaşık yüzde 35'inin evlerde gerçekleştiği tahmin ediliyor.

İtalya'da kültürel ve dini nedenlerle çocuklarını sünnet ettirmek isteyenler, hastanelerde sünnet operasyonu yaptırma konusunda zaman zaman sıkıntı yaşıyor.

Bazı ebeveynlere göre hastanelerde sünnet masrafları çok yüksek, öte yandan bazı doktorlar çocuklar 4 yaşına gelinceye dek sünnet yapmayı reddediyor.

İtalya’daki ANSA isimli haber ajansının açıklamasına göre Reggio Emilia şehrinde bulunan savcılık cinayet soruşturması başlattıklarını açıkladı. Bebeğin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılması bekleniyor.

Yanlış sünnet uygulamalarının yol açtığı bir başka ölüm vakasıysa Aralık ayında Roma'nın varoşlarındaki bir evde acemice sünnet edilen 2 yaşındaki erkek çocuğun aşırı kan kaybından ölmesine ilişkindi. Bu olayda çocuğun ikiz erkek kardeşi ölmek üzereyken yoğun bakım tedavisiyle hayatta kalmıştı.

Scandiano belediye başkanı Alessio Mammi, The Telegraph'a yaptığı açıklamada 5 aylık bebeğin ölümünden sorumlu kişilerin yasalara göre ağır para cezasına çarptırılacağını umduğunu belirtti ve şunları ekledi: 

Küçücük çocukların hayatlarını riske atarak bu denli eski ritüelleri uygulayan bireylerin hala var olması endişe verici.

İtalya'daki Yabancı Doktorlar Derneği’nin (AMSI) kurucusu Foad Aodi, sağlık yetkililerine sünnetlerin uygun fiyatlara yapılması ve evde sünnet gibi uygulamaları engellemek için sünnet ettirme yaşını indirme çağrısında bulundu. Aodi, daha önce sünnet operasyonunu özelde yaptırmanın 2.000 € (12 bin TL) ve 4.000 € (24 bin TL) arasında bir rakama mal olduğunu belirtmişti.

ANSA'ya göre, Bolonya’nın İslam Topluluğu Başkanı Yassine Lafram, pazartesi günü çocukların yasadışı sünnete maruz kalmasına yol açan uygulamaları kınayarak 5 aylık çocuğun ölümünün önlenebilir olduğunu, bu yüzden “çok üzüldüklerini” söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU