ABD babasından sonra şimdi de onun peşinde... 1 milyon dolarlık ödülle aranıyor

ABD, Usame bin Ladin’in oğlu Hamza hakkında bilgi getirene 1 milyon dolar ödül vereceğini duyurdu. El-Kaide'nin genç kuşağının lideri konumundaki Hamza bin Ladin'in çok sayıda radikal militanı tek çatı altında toplama potansiyeli olduğu düşünülüyor

El Kaide'nin kurucusu Usame bin Ladin ve oğlu Hamza

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2011 yılında bir operasyonla öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin için 1 milyon dolar ödül koyduğunu duyurdu.

2017’den bu yana, ABD’nin terör listesinde bulunan Hamza bin Ladin hakkında bilgi getirenlere 1 milyon dolar ödül vereceğini açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu kararının, uluslararası askeri koaliyonun Suriye ve Irak’taki IŞİD kontrolündeki toprakları tamamen ele geçirmesinden sonrasına denk gelmesi dikkat çekiyor.

IŞİD içinde faaliyet gösteren radikal militanların önemli bir kısmı 2012 yılında Eymen el Zevahiri liderliğindeki el-Kaide’den ayrılmıştı.

Bu ayrılığın hemen ardından IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi “hilafet” ilan etti. Tek başına hareket etme kararı alarak diğer Müslümanlardan kendilerine katılmalarını istedi. 

Gençler Ladin'in peşinde

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği toprakları kaybetmesinin ardından, eski IŞİD savaşçılarının yeniden el-Kaide’ye dönmesi muhtemel görülüyor. IŞİD ve el-Kaide ayrışmasının ardından savaşçıları farklı örgütlere bölünen el-Kaide’yi toparlayacak olan “karizmatik lider” adaylarından birinin ise örgütün lideri Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Hamza bin Ladin, el-Kaide'nin özellikle genç kuşağında oldukça etkili bir figür. 
 

 

Şahin tavrı dikkat çekiyor

Sertlik yanlısı olan Hamza bin Ladin, 2017 yılında bir ses kaydı yayınlayarak batı kentlerinde eylem çağrısında bulunmuştu.

Hamza bin Ladin, El-Kaide’nin medya kolu tarafından duyurulan ses kaydında şu ifadeleri kullandı:

“Belki hicretin özlemini çekiyorsunuz. Belki savaş meydanında feda olmanın özlemi içerisindesiniz. Fakat biliniz ki şu an mevcut bulunduğunuz yerde Yahudi ve Haçlıları cezalandırmanız daha kızdırıcı ve kahredici olacaktır.” 

Ladin, başka bir ses kaydında ise Suriye’deki savaşa destek isteyerek, “Bu umutların ve korkuların arasındaki mücahitlerin sizden görecekleri yardıma çok ihtiyaçları vardır. Müslüman kardeşlerim, onlara yardım ediniz ve onları destekleyiniz ki onlar koydukları hedeflere doğru olan yolculuklarına devam edebilsinler” dedi.

Hamza bin Ladin’in pratik kazanmak için Suriye’ye gittiği zaman zaman iddia edilse de bunu doğrulayan bir veri yok.

Ladin’in şimdilerde 30 yaşında olduğu tahmin ediliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU