CHP’li Adıgüzel: Günlük İstanbul’un vefat sayısı, Türkiye’nin açıklanan vefat sayısından fazla

Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Adıgüzel, hükümeti vaka sayılarını gizlemekle suçladı

CHP’li Adıgüzel: Günlük İstanbul’un vefat sayısı Türkiye’nin açıklanan vefat sayısından fazla / Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, bir salgın süreci yaşandığını anımsatarak, taksit taksit sokağa çıkma yasakları uygulandığını ve bilimsel bir yaklaşım olmadığı için salgının bir türlü kontrol altına alınamadığını ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evlerinden çıkamayan 65 yaş üzerindeki insanlarda ciddi sıkıntılar başladığını ifade eden Adıgüzel, dört gün sokağa çıkma yasağı uygulandığını, bu süre içerisinde cuma ve pazar günlerinin sadece kendi evlerinin çevresinde kalmak ve tekli bulunmak kaydıyla 65 yaş üstü vatandaşlar için değerlendirilmesini istedi.

"Vaka sayılarıyla ilgili hükümet doğruyu söylememektedir. Sadece koronavirüs testi pozitif olanları kayda almaktadır” diyen Adıgüzel, şöyle devam etti:

Hem vaka olarak hem de vefat sayısı olarak. Bunu defaatle dile getirdik, hatta basın mensupları bu konuda geçtiğimiz günlerde sayın bakana çok net sorular sordular. Bakan, sürekli bu sorudan kaçıp, sayı konusundaki muğlak ifadelerle Türkiye'deki gerçek durumu yansıtmamaktadır.

“Rakamların yüzde 30-40’ı açıklanıyor”

Adıgüzel, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, testi negatif de pozitif de olsa bütün vakaların Kovid-19 olarak kodlanması gerekirken, Türkiye'de vefatlar dahil olmak üzere bu şekilde kodlanmadığını öne sürdü.

Hükümet tarafından açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını aktaran Adıgüzel, "Hastaların yüzde 60-70'inde 'salgın hastalık' şeklinde vefatlar defnedilmektedir. Elimde bunlarla ilgili bölge bölge kayıtlar var. Günlük sadece İstanbul'un vefat sayısı, Türkiye'nin açıklanan vefat sayısından fazla. Dolayısıyla açıklanan rakamlar, yüzde 30-40'ı ancak ifade ediyor” ifadelerini kullandı

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU