Çin'de maske kuyruğu: 5 tanesi 4 lira 32 kuruş 

Çin'in Şangay kentinde yaşayan akademisyen Nurettin Akçay, maske kuyruğuna girip tanık olduklarını anlattı 

Çin'in ve dünyanın en büyük metropollerinden biri olan Şangay'da yaşayan Independent Türkçe yazarı ve akademisyen Nurettin Akçay, koronavirüs salgını sonrası maske alabilmek için dışarı çıktı.

303 vakanın, 1 ölümün rastlandığı kentte maske alabilmek için kuyruğa giren Akçay, kişi başı 5 maske hakkının olduğunu söyledi. 

Akçay, 5 maske için 9.5 yuan yani yaklaşımk 4 lira 32 kuruş ödediğini belirtti. 
 


Maske alabilmek için 3-4 gün öncesinden kayıt yaptırıldığını ifade eden Akçay, maskelerin devletin temin ettiğini normalde şu an alınan fiyattan daha pahalıya satıldığını söyledi. 

Çin’in Hubey bölgesindeki Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle ülke çapında maskelere talep artmış durumda. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Talebin artmasıyla eczane ve maske satışı yapılan bölgelerde uzun kuyruklar oluşurken, maskelerin satış fiyatı da artış gösterdi. 

Singapur merkezli haber sitesi Strait Times’ın haberine göre Çin'de 2019 Kasım ayında 20’li paket olarak 178 Yuan’a (25 dolar) satılan maskeler, şu anda 950-1,100 (150 dolar) bandına çıktı.  

Kimi bulaşıcı hastalıklar uzmanları sıradan ameliyat maskelerinin koronavirüse karşı etkili bir koruma sağlamadığını söylüyor.

Virüse karşı koruma sağlayan maske türü N95 olarak bilinen havadaki küçük parçacıkların en az yüzde 95'ini filtreleyebilen maskeler. 

Çin'de Vuhan kentinde 2019 sonunda ortaya çıkan yeni tip virüs şu ana dek Çin anakarası haricinde 27 ülkeye yayılmış durumda. 

43 bin 109 vakadan 42 bin 645'i Çin'de görüldü. 

Şu ana kadar bin 18 kişinin hayatını yitirdiği salgın sonrası, hastaneden tedavi edilenlerin sayısı ise 4 bin 65 oldu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU