Şiddetli rüzgarlar Trump'ın ABD-Meksika sınır duvarını yıktı

ABD sınır kontrol birimi temsilcisi, "Neyse ki Meksikalı yetkililer çabuk müdahale etti" dedi

Daha önce "tırmanılamaz" diye ifade edilen duvarlar saniyeler içinde aşılmıştı (AFP)

Donald Trump'ın önemli olduğunu düşündüğü sınır duvarının yeni inşa edilen bölümü saatteki hızı yaklaşık 63 km'den az olan rüzgarlara dayanamayarak Meksika tarafına yıkıldı.

Kaliforniya'nın Calexico kasabası sınırında bulunan yaklaşık 9,1 metre yüksekliğindeki çelik paneller çarşamba günü Mexicali şehrindeki ağaçların üzerine devrildi.

LA Times'a konuşan ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP) temsilcisi Carlos Pitones, "Neyse ki, Meksikalı yetkililer çabuk müdahale ederek trafiği yakınlardaki bir caddeye yönlendirebildi" dedi.

Kimsenin yaralanmadığı düşünülüyor.

ABD-Meksika sınır duvarı inşası Trump'ın temel seçim vaatleri arasında yer alıyor, ancak kasımda Trump yönetimi toplamda sadece yaklaşık 125 km duvar inşa edildiğini ve tamamının mevcut veya kırık bariyerlerin onarımından ibaret olduğunu kabul etmek durumunda kalmıştı.

Duvarın çöktüğü alanın, mevcut bölümlerin kuvvetlendirilmesi çalışmalarına dahil olduğu belirtiliyor. Pitones, yıkılan kısmın sıkıca yeni kurulsa da yeterince sağlamlık kazanmadığını ifade etti.

ABD sınır görevlilerinin, yıkılan panelleri Meksika'dan alarak geri dikmek için çalıştığını belirten Pitones, şunları kaydetti:

Mal kaybı ve yaralanma olmadığı için memnunuz. CBP, inşaat sürerken sert rüzgarların etkisinin azaltılması için inşaat şirketiyle birlikte çalışacak.

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre çökmenin yaşandığı zamanda bölgede rüzgar hızı saatte yaklaşık 53 km, ani ve sert rüzgarlarsa yaklaşık 62 km hıza sahipti.

Üç yıllık yavaş ilerlemeye karşın, muhtemelen bu yıl gerçekleştirilecek seçimlerdeki başarı şansını yükseltmek isteyen Trump, 2021'e kadar yaklaşık 724 km duvar örüleceğini taahhüt ediyor.

Trump yönetimi siyasi ve yasal zorlukların yanı sıra fiziki engelleri de aşmak zorunda kalıyor. 2019 sonu itibarıyla ABD vatandaşlarının mülklerine el koyma yönünde açılan 3 dava bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press kasımda, Adalet Bakanlığı'nın bu amaçla daha fazla dava açmaya hazırlandığını aktarmıştı.

Öte yandan Washington Post'a göre, Trump yakın zamanda Pentagon'dan 7,2 milyar dolar (yaklaşık 43 milyar 72 milyon TL) olmak üzere çeşitli hükümet kurumlarından da fon kesintileri yapmayı amaçlıyor. Gazete, projeye bugüne kadar tahsis edilen toplam meblağın 18,4 milyar dolar (yaklaşık 100 milyar 74 milyon TL) olduğunu tahmin ediyor.

Trump duvarın "tırmanılamaz" olduğunu öner sürerken, internette yayılan görüntülerde birçok kişinin maliyetli bariyerlerin mevcut kısımlarına ve gerçek boyutlardaki kopyalarına rahatlıkla tırmandığı görülüyor.

ABD Başkanı kasımda, kaçakçıların ev tipi günlük elektrikli aletlerle duvarı delmeyi başardığına yönelik Washington Post haberine dair bilgisi olmadığını iddia etmişti.

Trump, "Duymadım. Çok güçlü bir duvarımız var" demişti.

Ama doğruyu söylemek gerekirse ne kadar güçlü olursa olsun her şeyi kesebilirsiniz. Ama (duvarı) gözetim altında tutan bir sürü insanımız var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

http://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU