Filistin yanlısı protestoların polis tarafından bastırılmasının ardından Columbia Üniversitesi rektörüne baskı

Üniversitenin denetleme komitesi, üniversitedeki Filistin yanlısı protestoları bastırdığı için yönetimini sert bir şekilde eleştirdi

Filistin yanlısı protestoların polis tarafından bastırılmasının ardından Columbia Üniversitesi rektörüne baskı / Fotoğraf: Şarkul’l Avsat

Columbia Üniversitesi rektörü dün (Cuma) yeni bir baskıyla karşılaştı. Üniversitenin denetleme komitesi, üniversitedeki Filistin yanlısı protestoları bastırdığı için yönetimini sert bir şekilde eleştirdi.

Üniversite dışından çok sayıda öğrenci, öğretim üyesi ve gözlemci, Nemat Minouche Shafik'in İsrail'in Gazze'deki savaşını protesto etmek amacıyla göstericilerin kurduğu çadırlarda oturma eylemini sona erdirmek için New York Polisini kampüse çağırmasını eleştirdi.

Columbia Üniversitesi Konseyi, iki saatlik bir toplantının ardından Shafik yönetiminin polisi arayarak ve protestoyu sona erdirerek akademik özgürlüğü baltaladığı, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin mahremiyet ve yasal süreç haklarını göz ardı ettiği sonucuna varan bir kararı onayladı. Kararın, yönetimin ortak yönetime saygısı ve üniversitenin karar alma sürecinde şeffaflığı konusunda ciddi kaygılara yol açtığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Reuters'dan aktadığı habere göre çoğunlukla öğretim üyeleri ve diğer personelin yanı sıra az sayıda öğrenciden oluşan üniversite konseyi, kararında Shafik'in adını belirtmedi ve sert bir dil kullanmaktan kaçındı.

Kararda, konseyin yönetimden protestolarla başa çıkmak için almasını istediği "düzeltici önlemleri" izleyecek bir çalışma grubunun kurulması öngörülüyor.

Üniversite konseyi üyesi olan Shafiq, dünkü (Cuma) toplantıya katılmadı ve konseyin aldığı karar dönük bir açıklamada bulunmadı  Columbia Üniversitesi sözcüsü Ben Chang, yönetimin Üniversite Konseyi ile aynı hedefi paylaştığını, amacın kampüste sükuneti yeniden sağlamak ve "sürekli diyaloğa" bağlı olduğunu belirtti.

Polis geçen hafta 100'den fazla kişiyi gözaltına aldı ve üniversitenin Manhattan kampüsünün ana bahçesindeki çadırları kaldırdı, ancak göstericiler hızla çadırları yeniden kurdu. O tarihten bu yana yetkililer, öğrencilerin Columbia Üniversitesi'ndekine benzer çadırlı oturma eylemleri düzenlediği birçok Amerikan üniversitesinde yüzlerce göstericiyi gözaltına aldı ve üniversitelerin İsrail ordusuyla bağlantılı şirketlere yaptırım yapmayı bırakmasını talep etti.

Beyaz Saray kampüslerde ifade özgürlüğünü savundu ancak Başkan Joe Biden bu hafta "Yahudi karşıtı protestoları" kınayarak kampüslerin güvenli olması gerektiğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU