Rusya'da hapse giren ABD askeri, kız arkadaşının peşindeymiş

Rusya, ABD ordusu çavuşunun Vladivostok kentinde tutuklanmasının siyasetle ilgili olduğunu reddediyor

(Facebook)

Geçen hafta Rusya'da tutuklanan ABD ordusunda görevli bir çavuş, yeni kız arkadaşını takip etmek üzere izinsiz olarak Rusya'ya gittiği sırada boşanma aşamasındaymış ve kadın daha sonra onu hırsızlıkla suçlayarak tutuklanmasına neden olmuş.

Gordon Black'in ailesinin Washington Post'a yaptığı açıklamalara dayanan bu ifşa, gelişen uluslararası olayın ayrıntılarını ortaya çıkarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordudan izin alan 34 yaşındaki Black'in Teksas'taki Fort Cavazos'a dönmesi gerekirken, Alexandra Vashchuk adlı kadını takip etmek üzere geçen ay Rusya'nın doğusundaki Vladivostok kentine gitti.

İkilinin ilişkisini sosyal medya üzerinden takip eden Özgür Avrupa Radyosu muhabiri Mark Krutov'a göre, çiftin Black'in görev yaptığı Güney Kore'de tanıştığı anlaşılıyor.

TikTok'ta Vashchuck, Black'ten sevgiyle "eşi" ve Amerikalılar için kullanılan bir hakaret olan pindos'u diye bahsetmiş.

Daha sonraki videolarda Black'in Joe Biden ve Rus-Amerikan ilişkileri gibi siyasi konular hakkında konuştuğu görülüyor.

Black'in daha sonra askeri amirlerine ya da Vashchuck'a haber vermeden Rusya'ya gittiği iddia ediliyor.

Vashchuck, sosyal medyadaki bir videoda "Eve geldim ve bu pindos vardı" diyor.

Bu çok komik. Kimsin sen? Kimsin sen, dostum?

Rus medyasına göre ikili Rusya'ya vardıktan sonra Vashchuck, kendisini dövdüğü ve yaklaşık 2 bin dolar çaldığı iddiasıyla, ordudan izinsiz ayrılan çavuşu ihbar etti.

ABD'li yetkililer vakadan haberdar olduklarını ve mümkün olan her türlü yardımı sunduklarını söyledi.

Rusya'daki ABD Büyükelçiliği, The Independent'a "Ordu ailesini bilgilendirdi ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki askere uygun konsolosluk desteğini sağlıyor. Konunun hassasiyeti nedeniyle an itibarıyla daha fazla ayrıntı veremiyoruz" açıklamasını yaptı.

Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de "Yabancı ülkelerdeki ABD yurttaşlarının emniyet ve güvenliğinden daha yüksek bir önceliğimiz yoktur" diye ekledi. 

Bir ABD yurttaşı yurtdışında gözaltına alındığında, konsolosluk görevlileri kendisine uygun olan her türlü yardımı sağlamaya çalışır.

Son yıllarda Rusya'da, bir dizi Amerikalı tutuklanıyor. ABD'li yetkililer Amerikan yurttaşlarını pazarlık kozu olarak kullanmak amacıyla onlara abartılı suçlar isnat edildiğini söylüyor.

WNBA yıldızı Brittney Griner, 2022'de uyuşturucu suçlamasıyla yaklaşık bir yıl boyunca bir Rus hapishanesinde tutulurken, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich de kendisi, işvereni ve ABD hükümetinin asılsız olduğunu iddia ettiği casusluk suçlamasıyla ülkede tutuklu kalmaya devam ediyor.

Devlet haber ajansı TASS'a göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Black'in tutuklanmasının siyasetle hiçbir ilgisi olmadığını iddia ediyor:

Bu vakanın siyasetle ya da casuslukla hiçbir ilişkisi yoktur. Anladığımız kadarıyla bu vakada bir hane suçundan [şüpheleniliyor]. Bu nedenle Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Vladivostok'taki misyonu ABD yurttaşının davasını yakından takip etmiyor.

Bu habere Martha McHardy de katkıda bulunmuştur.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU