Rus basınında Gazze savaşı: "ABD, İsrail'in cezasızlığının sınırsız olmadığını göstermek istiyor"

Gazze savaşının 172. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 172. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 26 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

    
Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haber analizi özetle şu şekilde:
 

 

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'le yollarını ayırdı

Güvenlik Konseyi Gazze'de ilk kez ateşkes kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi geçen pazartesi Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti. 

Bu, geçen ekim ayında İsrail ile Filistin Hamas hareketi arasında savaşın başlamasından bu yana kabul edilmiş ilk tasarıdır.

Bu kez Güvenlik Konseyi'nin 5 daimî üyesinin hiçbirisi veto hakkını kullanmadı. Buna rağmen Rusya belgenin metninden memnun kalmadı: BM Daimî Temsilcisi Vasili Nebenzya "daimî" ateşkes sağlanması (kararda ifade edildiği üzere "uzun süreli" değil) yönünde konuşma yaptı. Rus diplomata göre böyle bir ifade askerin harekatın yeniden başlaması için İsrail'e açık kapı bırakıyor. Ancak herşeye rağmen kabul edilmiş tasarının hayata geçirilmesi aşırı sorunlu.

Belgeyi hazırlayanlar "Ramazan ayı boyunca tüm tarafların uyacağı ateşkesin bir an önce sağlanmasını" talep ediyor. Ama ramazan ayı iki hafta sonra- 9 Nisan'da sona eriyor. Bu ateşkes süresi ABD'nin 22 Mart'ta oylamaya sunduğu en son tasarıda öngörülenden çok kısa (orada 6 haftalık bir ateşkes söz konusuydu).

"Genel Kurul ve BM'nin Lahey Mahkemesi kararlarından farklı olarak BM Güvenlik Konseyi kararının hayata geçirilme zorunluluğu bulunuyor. Yani İsrail ve Hamas'ın askeri hareketleri durdurmaları gerekir. Ancak belgedeki koşulların nasıl uygulanacağını ve ne gibi yaptırımların olabileceği büyük bir soru işareti.

Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin kararı olumlu karşılarken aynı zamanda ivedilikle İsrail ile esir takası yapmaya hazır olduğunu belirtti. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoan Gallant tüm rehinelerin evlerine dönmemesine kadar onun ülkesinin "Gazze'deki savaşı durdurmaya manevi hakkının olmadığını" açıkladı.

İsrail'in, Güvenlik Konseyi'nin kararlarını reddetme eğiliminde olduğunun not edilmesi gerekir: özellikle, Filistin Devleti'nin kurulmasına ilişkin 242 sayılı kararı ve Suriye'deki Golan Tepeleri'nden çekilmesine ilişkin 497 sayılı kararın gereğini yerine getirmiyor.

Bir diğer soru Güvenlik Konseyi kararının İsrail ile Hamas arasında dolaylı yollardan yürütülen görüşmeleri nasıl etkileyeceğidir. 24 Mart'ta CIA Başkanı Williams Burns ve İsrailli meslektaşı David Barnea bu konudaki görüşmelerin yeri Katar'ı terk etti. Axios portalının aktardığı bilgiye göre Hamas'ın, Gazze Şeridi'nde elinde tuttuğu 40 rehinenin salıverilmesi karşılığında İsraillileri katletmekten müebbet hapis cezası almış 100 kişi de dahil olmak suretiyle İsrail 700 Filistinliyi serbest bırakmayı kabul etti.

Ayrıca, İsrail Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin Kuzey kısmına dönmelerini görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Rehinelerin salıverilmeye başlanmasından sonra İsrail askerlerinin her gün Gazze Şeridi'nin Kuzey kısmına 2 bin Filistinlinin geçmesine hazır olduğu belirtiliyor. Axios'un sadece kadınların geçişine izin verileceğini netleştirdi. Şimdi top Hamas'ın sahasında: İsrail yakın günlerde hareketin yanıtını bekliyor.


Детали (Detaylar):
 

 

Suriye'nin doğusunda Devrim Muhafızları üssüne saldırı: 9 ölü

26 Mart Salı günü sabahın erken saatlerinde İran Devrim Muhafızları'nın, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor bölgesindeki üssüne düzenlenen hava saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti.

Aynı zamanda Irak sınırındaki al Bukamel yerleşim merkezinin ismi de geçiyor. Orası Hizbullah'a silah taşıyan İran kervanlarının geçtiği yolun üstünde yerleşiyor. Hayatını kaybeden 9 kişiden 8'inin İranlı olduğu ifade edildi.
 

Lenta.ru:
 

 

Trump, İsrail'in Gazze'deki savaşı sürdürmesi halinde "çok fazla destek" kaybedeceğini söyledi

Politico: Trump İsrail'i Gazze savaşında desteğini kaybetmesi konusunda uyardı

Politico'nun haberine göre, eski ABD Başkanı Donald Trump, Gazze Şeridi'nde savaşı sona erdirmesine ilişkin İsrail'i uyardı. Çünkü "büyük desteği kaybetme" durumundan dolayı ülkenin "çok dikkatli" olması gerekir.

Mülakatın İsrail heyetinin Washington'u ziyarete hazırlanan İsrail heyetinin gezisinin Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından iptal edilmesinden sonra yayımlandığı belirtiliyor."

Trump, "Ben (İsrail'e) telefon açıp bunu yapmamalarını söylemek istedim. Bu fotolar ve görüntüler. Ben Gazze Şeridi'nde binalara atılan bombaların hareketini kastediyorum... Bu, dünya için çok kötü bir manzaradır" dedi.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:

Jeremy Bowen'in haberi özetle şu şekilde:
 

 

Biden, İsrail'e karşı sert sözlerin yeterli olmadığına karar verdi (BBC yorumu)

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimin üst düzey üyeleri her geçen hafta İsrail'e ve onun Gazze'deki metotlarına karşı sabırlarının taşma noktasında olduğunu gözler önüne serdiler.

BM Güvenlik Konseyi'nde ateşkese ilişkin karara engel olunmaması Başkan Biden'ın, İsrail'le ilgili sert sözlerin yeterli olmadığını kararlaştırdı.

Gazze Şeridi'nde İsrail'in yaptıklarının diplomatik kılıftan mahrum bırakılması mühim bir adım. Bu karar Beyaz saray ile Binyamin Neyanyahu arasındaki ayrışmanın derinliğini gösteriyor.

Netanyahu en yakın müttefikini tüm silahlardan sözlü yaylım ateşi savurdu.

Biden da rehinelerin serbest bırakılmasını ve askeri güç olarak Hamas'ın imha edilmesini istiyor. Ancak kendisinin de ifade ettiği üzere o, İsrail'in bunu "doğru metotlarla" yapmasını istiyor.

İsrail ve Mısır topraklarındaki yiyecek depolarının birkaç kilometreliğindeki Gazze'de çocuklar açlıktan ölüyor. ABD ve dünyanın yerde kalan kısmı Gazze Şeridi'nin total bir açlığın eşiğinde olduğuna dair BM'nin ve insani örgütlerin kanıtlarını görüyor.


ABD, İsrail'in cezasız kalmasının sınırsız olmadığını göstermek istiyor.

Binyamin Netanyahu Beyaz Saray'ın sakinlerini artık ilk kez kendilerinden çıkarmıyor. İlk kez başbakan olduğu 1996 yılından bu yana o bunu mütemadi şekilde yapıyor. Ancak hiçbir vakit müttefiklerinin çağrılarını bu kadar uzun süreli ve sert biçimde geriye çevirmedi. Ve Gazze'deki bu yarım senelik savaş süresinde olduğu gibi İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerde bu kadar anlaşmazlık olmamıştı.

BM Güvenlik Konseyi Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan kararı kabul etti

BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Bu, İsrail'in Ekim 2023'te İsrail topraklarına saldırı düzenleyen Hamas grubuna karşı savaşı sırasında BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan bu türden ilk çağrı.
 

 

BM Güvenlik Konseyi Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan kararı kabul etti

BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Bu, İsrail'in Ekim 2023'te İsrail topraklarına saldırı düzenleyen Hamas grubuna karşı savaşı sırasında BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan bu türden ilk çağrı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU