Guterres Mısır'dan gelen yardımların bir an önce Gazze'ye girmesi çağrısında bulundu

Guterres'in ziyareti, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında bulunan Refah kentinde, böyle bir saldırının engellenmesi yönündeki uluslararası çağrılara rağmen büyük bir askeri operasyon başlatma tehdidinde bulunduğu dönemde gerçekleşti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, el-Ariş Havalimanı'na geldi. /Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de ateşkes çağrılarını yinelemek üzere Mısır'ın Kuzey Sina vilayetindeki el-Ariş Havaalanı’na geldi.

Şarku’l Avsat’ın el-Kahire el-İhbariyye televizyon kanalından aktardığı habere göre Guterres bugün, yaralı Filistinlileri ziyaret etmek üzere el-Ariş Hastanesi’ne gitti.

Guterres'in ziyareti, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında bulunan Refah kentinde, böyle bir saldırının engellenmesi yönündeki uluslararası çağrılara rağmen büyük bir askeri operasyon başlatma tehdidinde bulunduğu dönemde gerçekleşti.

Alman haber ajansı DPA'ya göre Guterres, Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması ve Mısır tarafında bekleyen insani yardım tırlarının bir an önce Gazze Şeridi'ne girmesi çağrısını yineledi.

Bugün Kahire'den Kuzey Sina'ya gelen Guterres, Mısır'ın yaralı Filistinlileri kabul etme ve Gazze'ye yardım götürme çabalarını övdü. Mısır'ın sınırın diğer tarafında umudun var olmasını sağlayan ana sütun olduğunu vurguladı.

Guterres, Kuzey Sina'ya yapacağı ziyaret kapsamında el-Ariş Hastanesi'ndeki yaralı Filistinlileri ziyaret ederek Mısır'ın tedavi konusundaki çabalarını göreceğini, Refah Sınır Kapısı’ndaki yardım tırlarını inceleyeceğini ve sınırın Mısır tarafında bir dizi insani yardım çalışanıyla bir araya geleceğini ifade etti.

Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Refah civarında barınıyor. Kuzey Gazze'de koşullar daha kötü olsa da çatışmalar devam ettikçe, Gazze Şeridi genelindeki sivillerin durumu daha da kötüleşiyor.

Ramazan Ayı’nda ateşkes umutları zayıflayıp Gazze'deki insani durum kötüleşirken, ABD ve diğer ülkeler daha fazla yardım malzemesi ulaştırmak için havadan yardım ve gemi göndermeye çalışıyor. Ancak insani yardım kuruluşları, ihtiyaç duyulan malzemelerin sadece beşte birinin Gazze'ye girdiğini ve kıyı şeridindeki ihtiyaçları karşılamanın tek yolunun karayoluyla teslimatları hızlandırmak olduğunu söylüyor.

Hamas'ı ortadan kaldırma sözü veren ve Filistin hareketinin yardımları yönlendirmesinden korkan İsrail, Gazze Şeridi'ne açılan kara kapılarının biri hariç hepsini kapalı tutuyor.

Geçtiğimiz hafta küresel çapta açlığı izleyen Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın eli kulağında olduğu ve ateşkes sağlanamazsa bunun diğer bölgelere de yayılabileceği uyarısında bulundu.

Yerel sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze'deki askerî harekâtı çoğu kadın ve çocuk 32 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.

Guterres, Mısır'ın yanı sıra Ramazan Ayı’nda Müslüman ülkelere düzenlediği yıllık ‘dayanışma turu’ kapsamında Ürdün'ü de ziyaret edecek. Guterres savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Mısır'ın Gazze sınırını ziyaret etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU