İsrail'in "yardım ağı" planı ortaya çıktı: "Gazze'nin geleceği masada"

Hizbullah'ın 3 bin 500 füze saldırısı düzenlediği, 17 İsrailli askeri öldürdüğü bildirildi

WSJ, İsrail'in ABD'nin baskısıyla yardım ağı kurma çalışmalarına yoğunlaştığını aktardı (AFP)

İsrail'in, Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinli liderler ve iş insanları aracılığıyla Gazze'de yardım dağıtmak için gizli bir plan yaptığı bildirildi. 

Kimliklerinin paylaşılmamasını isteyen İsrailli ve Arap yetkililer, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ), Tel Aviv yönetiminin planla ilgili Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'le görüştüğünü söyledi. 

Plana göre yardımlar, İsrail'in denetiminden geçerek kara ve deniz yoluyla Gazze Şeridi'ne ulaştırılacak ve buradaki büyük depolara yerleştirilecek. Daha sonra yardımlar, İsrail tarafından belirlenen ve Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinli bir grubun denetiminde dağıtılacak. 

Habere göre bu kişilerin savaş sonrasında, Arap devletlerin finanse ettiği güvenlik güçlerinin de desteğiyle Gazze Şeridi'nin yönetimini devralması hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden adını paylaşmayan bir yetkili, "Gazze, İsraillileri öldürmeye çalışmayan kişilerce yönetilecek" dedi.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) Başkanı Tümgeneral Ghassan Alian'ın planına göre, 750 bin ila 1 milyon kişiye yardım taşıyabilecek destek ağı, Hamas karşıtı Filistinlilerin yer alacağı "yerel bir idari yönetimin" denetiminde faaliyet gösterecek. 

Haberde, plan için Filistin Yönetimi İstihbarat Servisi Başkanı Macid Farac, Batı Şeria'nın önde gelen iş insanlarından Beşar Masri ve Filistinli siyasetçi Muhammed Dahlan'la görüşüldüğü aktarıldı. 

BAE'de sürgünde yaşayan Dahlan, 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynadığı gerekçesiyle Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoriye de eklenmişti.

Netanyahu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'le bağlantılı oldukları için Farac ve Dahlan'ın katılımına yanaşmadığı bildirildi.

Dahlan daha önceki açıklamalarında böyle bir görevde yer almak istemediğini söylemişti. 

WSJ, Masri ve Farac'ın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktardı.

Ayrıca haberde, Gazze Şeridi'nde yaşanan kaosta yardımların dağıtılamadığına dikkat çekildi. Dağıtımın, Filistin Ulusal Yönetimi tarafına bağlı ekiplerce gerçekleştirilebileceği fakat Netanyahu'nun buna sıcak bakmadığı için çalışmaların tıkandığı yazıldı. Ayrıca Tel Aviv yönetiminin, Hamas'ın Gazze'de oluşan yönetim boşluğundan faydalanarak yeniden güçlenmesinden endişelendiği bildirildi.

Diğer yandan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail'le Lübnan'daki Hizbullah arasında sınırda çatışmalar başlamıştı.

İsrail'in ulusal televizyon kanalı İsrail Yayın Kurumu'nun aktardığına göre Hizbullah, savaşın başından beri İsrail'e Lübnan'dan 3 bin 500 füze saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda 17 İsrailli askerin öldüğü aktarıldı.
 


Gazze savaşı 

İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 14 bini çocuk, 9 bin 220'si kadın en az 31 bin 923 kişi öldürülürken, 74 bin 96 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 594'ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de İsrail güçleriyle yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 440 Filistinli hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU