Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail hesap vermeye çağrıldı; Gazze hastanelerindeki toplu mezarlarla ilgili durumun araştırılması bekleniyor"

Gazze savaşının 204. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Ramazan Abed/Reuters

Gazze savaşının 204. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 26 Nisan Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:
 

 

WAFA, Han Yunus'ta yaklaşık 400 cesedin bulunduğunu bildirdi

WAFA: Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'taki toplu mezarlardaki ceset sayısı 392'ye ulaştı

Ajansın açıklamasında "İsrail askerlerinin Han Yunus'u terk etmesinden sonra Naser Hastane Kompleksi arazisindeki uç toplu mezarda en az 392 ceset bulunduğu" ifade edildi.

Haberde bazı cesetlerde işkence izleri görüldüğü belirtildi. En az 20 kişi diri diri toprağa gömüldü. Aynı zamanda hayatını kaybetmiş onlarca insan polietilen poşetlere konuldu.

İsrail askerleri Han Yunus'u 7 Nisan'da terk etti. Toplu mezarlar İsrail'in bölgeyi terk etmesinden iki hafta sonra bulundu.

Al Jazzera kanalı 22 Nisan'da Naser Tıp Merkezi'nde 283 cesedin bulunduğuna dair haber yayımladı.


RİA Novosti:
 

 

Zaharova, Pelosi'nin Putin hakkındaki sözlerini Amerikalılara hakaret olarak nitelendirdi

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mariya Zaharova kendi Telegram kanalında yayımladığı mesajda "Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ülkedeki Filistin yanlısı gösterilerin Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le ilintili sözleri ABD'lilere hakaret ve demokrasiye karşı aşağılayıcı bir davranıştır" diye yazdı.

Zaharova, Nancy Pelosi'nin, ABD'deki Filistin yanlısı göstericilerin arkasında güya Putin'in durmasına ilişkin sözlerine dikkat çekti.

Zaharova, "Bunu Amerikalılara hakaret demokrasiye karşı aşağılayıcı yaklaşım dışında değerlendirmek imkansızdır" ifadelerini kullandı.


Детали (Detaylar):
 

 

Hükümet kaynağı: 20 değil, 33 esirin değişimi için pazarlık yapacağız

İsminin açıklanmasını istemeyen ve esirlerin kurtarılmasına ilişkin görüşmelerle alakası bulunan İsrail hükümetindeki üst düzey görevli bir kaynak Hamas'ın kısa süre önce yaptığı "İsrail askerlerinin geri çekilmesi durumunda 20 esirin salıverilmesine ilişkin İsrail ile görüşmeler yapıyoruz" şeklindeki açıklamasını yalanladı.

Hükümet memuru, "Başlangıç noktamız 20 değil 33 esir" diye görüş belirtti. Memur, ateşkesin sürekliliğinin salıverilecek esir sayısından asılı olacağını sözlerine ekledi.


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail hesap vermeye çağrıldı

BM, ABD ve AB, Gazze hastanelerindeki toplu mezarlarla ilgili durumla ilgili soruşturma yapılmasını bekliyor

Gazze Sivil Savunma Servisi hastanelerden birinin avlusundaki mezarlıkta 380'nin üzerinde cesedin bulunduğu açıkladı. Filistin, İsrail'i hastaları ve tıbbi personeli katletmekle suçladı.

İsrail Savunma Ordusu mezarların İsrail askerlerinin gelişine kadar oluşmasında ısrar ediyor.

Ancak galiba bu versiyon Yahudi devletinin Batı'daki müttefikleri arasında kuşkuyla karşılanıyor: BM, ABD ve AB, İsrail'den açıklama ve bağımsız soruşturma yürütülmesine onay istiyor.

Tüm bunlar, gazetecilerin onayladığı üzere hastane arazisindeki toplu mezarlıkların oluşmasının İsrail'in ilintili olması versiyonunu destekliyor.

Gazze'deki hastane arazilerinde bulunmuş toplu mezarlıklarla ilintisinin olmadığını ifade eden İsrail'in açıklamalarının uluslararası camiada itibar görmediğine dair intiba doğuyor.

AB ve ABD de bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.

Uluslararası soruşturma imkanının olup-olmamasına ilişkin şimdiye kadar İsrail'den açıklama yapılmadı. Bu arada Yahudi devleti daha önceki olaylarda bağımsız soruşturma çağrılarını kabul etmedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU