Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İzmir'de şehir hastanesinde rehine krizi

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nde tüfekli bir kişi, sağlık çalışanlarını rehin alırken diğer sağlık çalışanları kendisini korumak amacıyla odada barikat kurdular. Saldırgan gözaltına alınırken sağlıkçıların durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre; tüfekli bir hasta yakını sağlık çalışanlarını rehine alırken diğer sağlık çalışanları kendilerini korumak amacıyla odalarda barikat kurdular.  Kuak Burun Boğaz servisinde yaşanan olayda saldırganın gözaltına alındığı öğrenildi. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Birlik Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ahmet Doğruyol sağlık çalışanlarının durumunun iyi olduğunu duyurdu. 

Doğruyol sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Söyledik anlamadınız. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinde Sağlık çalışanlarımız pompalı tüfekle rehin alınıyor gizlemeye çalışıyorsunuz. Sağlık çalışanları  korkudan kendilerini odaya kapatıyorlar seyrediyorsunuz. Bir psikopat, İzmir Bayraklı şehir hastanesinin  9. katında  KBB servisinde tüfekle nasıl dolaşabiliyor! 9.kata çıkana kadar güvenlik nerede? Şükür ki can kaybımız yok. Biliniz ki, suçlu kadar tedbir almayanlar ve göz yumanlar da sorumludur.


Balıkesir Valiliği açıkladı: Kayıp Korhan Berzeg'e ait banka, kimlik kartlarıyla Berzeg'e ait olduğu düşünülen kıyafet ve kemik parçaları bulundu

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan 83 yaşındaki ekonomist Korhan Berzeg'e ait olduğu değerlendirilen kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bildirildi. Balıkesir Valiliği'nden yapılan açıklamada; Berzeg'e ait olduğu değerlendirilen kıyafet ve muhtelif kemik parçalarının, kırsal Armutlu Mahallesi'ne yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktaki engebeli ve orman örtüsünün yoğun olduğu dere yatağında, köylü vatandaşlar tarafından bulunduğu belirtildi. Açıklamada, malzeme ve kemik parçalarının bulunduğu bölgenin cumhuriyet savcısı nezaretinde, olay yeri inceleme timleri ve jandarma ekipleri tarafından inceleme altına alındığı ve araştırma faaliyetlerine devam edildiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

Armutlu Mahallesi'ndeki evinden 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü yapmak için köpeği Tina ile ayrıldıktan sonra haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg için İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda çalışma başlatılmıştı. Armutlu ve çevresindeki ormanlık bölgenin yanı sıra yakın mahallelerde, su kuyuları, dere yatakları ve mağaralarda günlerce Korhan Berzeg'i ve köpeğini arayan ekipler herhangi bir ize rastlayamamıştı.


ABD Adalet Bakanlığı'ndan rekor taciz tazminatı: Tacizci olimpiyat takımı doktorun kurbanlarına 138 milyon dolar ödenecek

ABD Adalet Bakanlığı, Olimpiyat Cimnastik Takımı ile Michigan Eyalet Üniversitesinin eski doktoru Larry Nassar'ın taciz ettiği mağdurlara, 138 milyon doları aşkın tazminat ödeyeceğini açıkladı. Adalet Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Nassar'ın kurbanlarına 138,7 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini ve hüküm giymiş çocuk tacizcisinin daha erken adalete teslim edebilecek ve düzinelerce istismarı önleyebilecek soruşturmadaki başarısızlıkla ilgili yasal iddiaların çözüme kavuşturulduğunu duyurdu. Bakanlık, söz konusu anlaşma ile cinsel istismar suçlarından 300 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan Nassar'ın, olimpiyatlar dahil, uluslararası spor etkinliklerinde, çalıştığı üniversitede on yılı aşkın süren mağduriyetleriyle ilgili son davayı da sonuçlandırdı. Başsavcı Vekili Benjamin C. Mizer, yaptığı açıklamada, "Bu iddiaların baştan ciddiye alınması gerekirdi." dedi. Adalet Bakanlığı geçen yıl konuyla ilgili raporunda, cimnastikçilerin Temmuz 2015'te yaptığı ilk şikayetleri ciddiye almayan FBI'ın hatalı bir soruşturma yürüttüğünü ve bu tarihten sonra yaşanan tacizlerin önünü açtığını belirtmişti.


Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Saral ile CHP'li Seyhan Belediye Başkanı arasında 'Öcalan' montajı polemiği

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, CHP’li Seyhan Belediyesi Başkanı Oya Tekin’in DEM Parti ilçe örgütü ziyareti sırasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının asılı olduğu yerde oturduğu öne süren bir paylaşım yaptı. Saral'ın daha sonra paylaşımını sildiği görüldü.

Saral şunları söyledi:

T.C. tabelası asarak şov yapan CHP’nin, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin alçağı, terörist başının fotoğrafının asılı olduğu makamda oturup, DEMleniyorsa başka bir şey söylemeye gerek yok. Bu CHP-DEM ortaklığının değil, CHP-PKK işbirliğinin apaçık resmidir!

 Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ise, ziyareti sırasında çekilen gerçek fotoğrafları yayınlayarak, Saral'ı yalanladı ve şunları söyledi:

Sayın Başdanışman!

1. Fotoğrafın orijinalini paylaşıyorum ki ahlaksızlığınız görülsün.

2. CHP belediyeciliği kimseyi ayırmadan hizmet eder, bunu bilin.

3. Biz dürüstler siz yalancılardan daha cesuruz, unutmayın.

4. Bundan sonra umarım amacı kötü montaj fotoğraflarla bu halkı yanıltma zavallığına girmezsiniz.

Tekin daha sonra "Eğer iyi amaçlar için kullanılacağının sözünü verirlerse, kendilerini belediyemizin grafik tasarım kurslarına da bekleriz" dedi.

 


Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'den bir buçuk ay sonra yeni açıklama: Düşman bir bataklığın içinde, Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın 200. gününde bir video yayınladı. İsrail hükümetinin, Gazze'de ateşkes için yapılan arabuluculuk çabalarını engellediğini belirten Ebu Ubeyde, "Düşman, Gazze'de sıkışıp kaldı. Savaşın 200. gününde toplu katliamlar, yıkımlar ve adam öldürmeden başka bir şey yapamadı." dedi. İsrail'in düzenlediği saldırıların, sadece azimlerini ve Filistin halkının haklarını koruma konusundaki kararlılıklarını artıracağını vurgulayan Kassam Sözcüsü, "Saldırıların durması, düşmanın çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönmesi, yeniden imar ve ablukanın kaldırılması başta olmak üzere halkımızın temel insani haklarından vazgeçmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

İsrail'in dünyayı, tüm direniş gruplarını ortadan kaldırdıklarına ikna etmeye çalıştığını ve bunun büyük bir yalan olduğunu belirten Ebu Ubeyde, "İşgalciler topraklarımızda olduğu sürece saldırılarımızı ve direnişimizi sürdüreceğiz. Aksa Tufanı'ndan 200 gün sonra, suçlu düşman hala imajını düzeltmeye çalışıyor." diye konuştu. Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerle ilgili de konuşan Ebu Ubeyde, "Shaul Aaron ve Hadar Golden nerede? İkisi de 10 yıldır elimizde. Etiyopyalı esir Mengistu ve Hişam es-Seyyid nerede? Çünkü onlar Netanyahu'nun, eşinin ve aşırılık yanlısı hükümetinin önemsedikleri arasında değil. Esirlerin aileleri, faşist hükümetlerinin kendilerine karşı bir felaket gerçekleştirdiğini iş işten geçtikten sonra anlayacak ve bunun acısını da kendileri çekecek." dedi.

"Çeşitli cephelerdeki direniş eylemlerine İsrail'in gösterdiği histerik tepkinin, direniş eyleminin önemini gösterdiğini" kaydeden Ebu Ubeyde, direnişin ilk cephesinin Batı Şeria olduğunu söyleyerek, "Özgür ve gururlu Batı Şeria'mızın her santimetresini selamlıyoruz." ifadesini kullandı. Ebu Ubeyde, "İran'ın tepkisinin, boyutu ve niteliği itibariyle yeni kurallar getirdiğine ve işgalcinin hesaplarını karıştırdığına" inandığını dile getirdi. Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin bu videosu bir buçuk ay aradan sonra yaptığı ilk konuşma oldu.
 


Erdoğan ve Özel, TBMM'de buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Lideri Özgür Özel TBMM’de bir araya geldi. Kulis bilgilerine göre; Özgür Özel’i AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu "Cumhurbaşkanımız burada çalışıyorlar sizi çaya davet ediyor" diyerek davet etti.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


CHP lideri Özel'den 10. Cumhurbaşkanı Sezer'e ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü. Sezer'in Gölbaşı'ndaki konutunda gerçekleşen görüşme 1,5 saat sürdü. Sezer, görüşmenin ardından Özel'i aracına kadar uğurladı. Sezer, gazetecilerin, "Yeni Anayasa, görüşmenizde gündeme geldi mi?" sorusuna, "Hayır. Nazik ziyaret için ben teşekkür ediyorum Sayın Başkana. Görevinde başarılar diliyorum. Zor bir görev yüklendi. Mutlaka başarılı olacaktır. Umudum o." karşılığını verdi. Özel ise daha önce de Sezer'e nezaket ziyaretlerinde bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Ben Genel Başkan seçildikten sonra kendisi bir tebrik telefonu açmıştı. Ben de bu tebrik telefonuna teşekkür için bir ziyarette bulunmayı istedim. Kendisinin engin devlet tecrübelerinden yaralanıyoruz, tavsiyelerini alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Cumhuriyeti devletinde çok önemli bir dönemde çok başarılı ve halen daha Türkiye'deki herkesin o süreci imrenerek hatırladığı bir Cumhurbaşkanlığı dönemi geçirmişti. Bizim haddimize değil bu takdir ifadelerini söylemek. Kendisinin tavsiyelerini aldık. Bundan sonraki süreçlerde de kendileri uygun gördükçe Sayın Cumhurbaşkanını düzenli aralıklarla ziyaret edeceğiz.


İçişleri Bakanı'ndan 1 Mayıs ve DEM Parti açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Meclis'te verilen 23 Nisan resepsiyonunda açıklamalarda bulundu. 

DEM Parti hakkında açılan soruşturma ve kayyum iddiaları ile soruya yanıt veren Yerlikaya;  "Yapılan iş ortada. Algıya gerek yok. Yapılan soruşturma ortada. Hak hukuk adalet neyi gerektiriyorsa o olacak" ifadelerini kullandı.

Sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istemesiyle ilgili de konuşan Yerlikaya, "Taksim'de 1 Mayıs kutlanmaması yasaklama değil kısıtlama, 7 yıldır uygulanıyor. AYM kararı belli, 100 kişi ile toplanıp çelenk bırakılabilir, sendika temsilcileriyle konuştum" ifadelerini kullandı.


İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan olarak açıklandı

İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç'ın vefatı sonrası gerçekleştirilen cenaze namazının ardından, cemaatin yeni lideri Fikri Doğan olarak duyuruldu. Cenazede yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Hasan Efendi Hazretimizin tensibiyle teklifiyle camiamızın başında cenaze namazını kıldıran, Efendi Hazretimizin arkasından onun yaş haddinden emekli oluşunun peşinde, Efendi Hazretimiz tarafından İsmailağa Cami-i Şerifi'nde imam olarak görev yapan kıymetli Fikri Doğan Hocamız, Hasan Efendi Hazretimizin yerine halifesi olarak taayyün edilmiştir. Bunu bütün camiamıza, sizlere arz ederim.


Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından, Hüseyin Çelik'e yanıt: Kurdurduğunuz Deva ve Gelecek Partisi çöp oldu, çekin elinizi AK Parti'den

Serbestiyet'te yayınlanan röportajında Mehmet Uçum'u işaret ederek AK Parti'yi eleştiren eski bakanlardan Hüseyin Çelik'e, Beştepe'den yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Ahmet Selim Köroğlu ve Ayhan Ayhan Ogan, Çelik'e sert ifadelerle cevap verdi.

Köroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı yorumda "31 Mart sonuçları üzerinden serbestiyete açıklama yapan eski Türkiyenin siyasi artıkları kurdurduğunuz partilerde siyaset yapın,Mehmet Uçum bahanesiyle Cumhurbaşkanımıza ve Cumhur ittifakına parmak sallamayın" dedi.

Ayhan Ogan ise şunları söyledi:

Hüseyin bey Erdoğan 52 oy aldı.Ak parti ile arasında 20 puan fark var.Kurdurduğunuz deva ve gelecek partisi çöp oldu.Çekin elinizi Ak partiden.Erdoğan dan intikam alacaksanız da hodri meydan.


Boğaziçi Üniversitesi'nin eski rektörlerinden Üstün Ergüder okula alınmadı, yeni rektör "yanlış anlaşılma" diye açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk seçilmiş rektörü Üstün Ergüder, üniversiteye alınmadı. 1969-2000 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Ergüder, 1992-2000 yılları arasında üniversitenin rektörlük koltuğunda oturdu. Ergüder, üniversitenin ilk seçilmiş rektörüydü. Konuyla ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci; "yanlış anlaşılma" olduğunu ileri sürdü.

Naci İnci şunları söyledi:

Eski rektörümüz ve değerli meslektaşım Üstün Ergüder’in üniversitemiz kampüsüne girişinin kısıtlanması söz konusu değildir. Bu sabah bir yanlış anlama nedeniyle kampüs girişinde yaşanan talihsiz olayın ardından kendisi ile görüşerek durumu açıkladım. Kendisi de anlayışla karşıladı. Basit bir yanlış anlamadan farklı anlamlar çıkarılması doğru değildir.


23 Nisan'da İstanbul Valisi'nin koltuğuna oturan küçük Mina, 1 Mayıs'ta Taksim'e izin verdi

 İstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını ilkokul öğrencisi Derin Mina Koç'a devretti. Vali Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Şair Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu öğrencilerini makamında kabul etti. Minik öğrencilerin çiçek takdiminde bulunduğu Vali Gül, koltuğunu 4. sınıf öğrencisi Derin Mina Koç'a bıraktı.

Minderle desteklenmiş koltuğa oturan Koç, hazırladığı konuşma metnini okuyarak, gelmeden önce Vali Gül hakkında küçük bir araştırma yaptığını söyledi. Gül'ün öğrenci meclislerine büyük önem verdiği bilgisini edindiğini ve bunun üzerine cesaretlendiğini kaydeden Koç, oyun alanları, yeşil alanlar, kütüphaneler ve spor merkezlerinin sayısının artmasını talep etti. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, "Çocuk doktoru olmak istiyorum. Hedefim çocukları iyileştirip kendi paramı, harçlığımı, kendi bileğimle emeğimle kazanmak." dedi. Derin Mina Koç'un, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim'de kutlanmasına izin verecek misiniz?" sorusuna "Veririm tabii ki" yanıtı gülüşmelere neden oldu.


İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç için cenaze töreni düzenlendi

İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç için Fatih Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cami avlusuna giremeyen vatandaşlar Fevzipaşa Caddesi'nde cenaze namazını kıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.


Azerbaycan lideri Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyor

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa, Hindistan ve Yunanistan'ın, Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı silahlandırdığını öne sürdü. Aliyev "Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrımızı Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çıkmaya çalışan taraflara açıkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacağız" dedi.

Ermenistan'ın yeni silahlar edinmesine dikkat çeken Aliyev; şunları söyledi:

Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyor. Bunu açıkça yapıyorlar ve hatta bize bir şeyler kanıtlamaya çalışıyorlar. Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrımızı Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çıkmaya çalışan taraflara açıkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacağız.


İYİ Parti Ankara il başkanı istifa etti

İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görevinden istifa ettiğini duyurdu. İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder, X hesabından yaptığı paylaşımda görevinden istifa ettiğini açıkladı.  Önder; yeni genel başkan adaylarının elini rahatlatmak için istifa ettiğini belirtti. Önder'in açıklaması şöyle:


Cübbeli Ahmet, İsmailağa’nın yeni lideri olarak İbrahim Uslu’yu ilan etti

“Cübbeli Ahmet” ismiyle bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç’ın ölümünden sonra İbrahim Uslu’yu destekleyeceklerini açıkladı.

“Merhum Hasan Efendi Hocamızdan Sonra Mahmud Efendi Hazretleri'nin Vekillerinin Emîri Olarak Kime Tâbi Oluyoruz?” başlığıyla yayınlanan videoda Ünlü, İsmailağa Cemaati’nin yeni şeyhi olarak İbrahim Uslu’yu ilan etti.

Ünlü, “Onu başımıza emir seçtiğimize dair arzuhalde bulunduk. Kendisi istihare yaptı, bunun neticesinde kabul buyurdular” dedi.


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Gaziantep'te protesto edildi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret için geldiği Gaziantep'te Almanya'nın İsrail'e desteği nedeniyle protesto edildi.

Gaziantep Kudüs Platformu öncülüğünde bir araya gelen gruptakiler, Şehitkamil ilçesinde Steinmeier'in ziyaret edeceği Gazikent İlkokulu yakınında toplandı. Almanya'nın İsrail'e verdiği desteği protesto eden grup, Almanca ve İngilizce pankart ile dövizler açarak "Katil İsrail, işbirlikçi Almanya" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği Gaziantep Şube Başkanı Murat Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda kente gelen Steinmeier'e Gazze'dekilerin de çocuk olduğunu hatırlatmak istediklerini söyledi. Gazze özgürlüğüne kavuşuncaya kadar protestolarının süreceğini ifade eden Şahin, "Biz inanıyoruz ki bu davada her zaman inananlar kazanmıştır ve kazanacaktır. Gazze'nin özgür olduğu günleri göreceğiz, Allah o günleri bize nasip edecek" dedi.  Steinmeier'in içinde bulunduğu araç, polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı alandan ilerleyerek Gazikent İlkokulu'na geçti.


Güney Kore'de 76 kediyi öldüren kişi 14 ay hapis cezasına çarptırıldı

Güney Kore'de Changwon Bölge Mahkemesinde, Güney Kore'de Hayvanları Koruma Yasası'nı ihlal ettiği belirtilen ismi açıklanmayan 20’li yaşlardaki erkeğin, 76 kediyi öldürme suçlamasıyla yargılandığı dava görüşüldü. Son yıllarda ülkede yaşanan en korkunç hayvana karşı eziyet vakalarından birinin görüşüldüğü davada, söz konusu kişi bazı kedilerin arabasını tırmalaması üzerine bu hayvanlara karşı derin nefret duymaya başladığı savunmasını yaptı. Mahkeme, bu kişiyi Aralık 2022-Eylül 2023 döneminde sokaklardan topladığı ve çevrim içi sitelerden ücretsiz sahiplendiği kedileri eziyet ederek öldürmekten suçlu buldu. Mahkeme, planlı şekilde ve zalimce sürekli aynı suçu işleyen kişiye, 14 ay hapis cezası verdi.

Öte yandan, sanık mahkemenin kararına itirazda bulundu. Güney Kore Uluslararası İnsancıl Toplum Direktörü Borami Seo, konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu cezanın toplumun hayvan refahı konusunda artan endişesini ve bu tür anlamsız zulümlere karşı tepkisini yansıttığını kaydetti.


Depremin yaşandığı Sulusaray'da 23 Nisan kutlamaları bir hafta ertelendi

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan'da meydana gelen 4,7 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Kaymakamlık bahçesindeki Atatürk Anıtı'na Kaymakam Ömer Burak Bozkurt ve Belediye Başkanı Davut Kılıç çelenk sundu. İlçede, kutlama programının ise bir hafta ertelendiği belirtildi.

Vali Numan Hatipoğlu, Sulusaray'da 5 gün önce depremlerin yaşandığına işaret etti.Kutlama programının ilçede bir hafta ertelendiğini belirten Hatipoğlu, "Önümüzdeki salı günü kutlama programını gerçekleştireceğiz" dedi. Hatipoğlu, ilçede depremde hasar gören yapılarla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktararak, 2 caminin minaresinin tehlike oluşturmaması için yıkıldığını sözlerine ekledi.


Vali Gül’den 1 Mayıs açıklaması: Taksim bu tür etkinliklerin tamamına kapalı

İstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamındaki kutlamalarının Taksim'de olup olmayacağı sorusunu yanıtladı. 23 Nisan'ın coşku içinde kutlandığını ve 1 Mayıs etkinliklerinin yaklaştığını belirten Gül, "Biliyorsunuz 1 Mayıs, 2012 yılından itibaren Taksim'de kutlanmıyor. Dolayısıyla da Taksim bu anlamda sadece 1 Mayıs değil, bu tür etkinliklerin tamamına kapalı" ifadelerini kullandı.

Gül, başta DİSK ve KESK olmak üzere Taksim için talepte bulunan herkesle konuştuklarını ve kutlamaların bu sene Taksim'de olmayacağını sendikalara izah ettiklerini anlatarak, şunları söyledi:

İstanbul'un herhangi bir yerinde uygun gördükleri bir yerde karar verirlerse de bunun coşku içinde, günün anlamına uygun, demokrasi şenliği şeklinde kutlanması için üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Kendi aralarında istişare ediyorlar. İnşallah her sene olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak, emekçilerimizin bayramı olarak İstanbul'da İstanbul'umuza yakışır bir şekilde coşku içinde kutlanır.

Olayın taraflarıyla iki kez görüştüklerini kaydeden Gül, kutlama yerinin bu hafta içinde netleşeceğini ifade etti. Gül, kutlamaların Taksim'in dışındaki herhangi bir alanda yapılacağını yineleyerek, "O alanın neresi olacağına karar verip bizden talep edecekler. Biz de güvenlik tedbirleri başta olmak üzere bütün lojistiğini ve ne gerekiyorsa üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.


Halil Umut Meler EURO 2024'te düdük çalacak

UEFA, 14 Haziran-14 Temmuz'da Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek EURO 2024'te görev yapacak hakemleri duyurdu. FIFA kokartlı Halil Umut Meler, EURO 2024'te düdük çalacak 19 orta hakem arasında yer aldı. Turnuvada Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını yapacak hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy oldu. Alper Ulusoy ise Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak görevlendirildi.

Ayrıca UEFA ile Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) arasındaki iş birliği kapsamında Arjantinli hakem Facundo Tello da turnuvada maç yönetecek hakemler arasına dahil edildi.Turnuvada görev yapacak orta hakemler şu şekilde:

Artur Soares Dias (Portekiz), Jesus Gil Manzano (İspanya), Marco Guida (İtalya), Istvan Kovacs (Romanya), Ivan Kruzliak (Slovakya), François Letexier (Fransa), Danny Makkelie (Hollanda), Szymon Marciniak (Polonya), Halil Umut Meler (Türkiye), Glenn Nyberg (İsveç), Michael Oliver (İngiltere), Daniele Orsato (İtalya), Sandro Scharer (İsviçre), Daniel Siebert (Almanya), Anthony Taylor (İngiltere), Clement Turpin (Fransa), Slavko Vincic (Slovenya) ve  Felix Zwayer (Almanya)


Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırılacak

Azerbaycan Milli Meclisi, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması"nı onayladı.

Milli Meclis'in Genel Kurul Toplantısında, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" görüşüldü. Oylamaya çıkarılan anlaşma kabul edildi.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması", 19 Şubat'ta Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in de hazır bulunduğu törende Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov tarafından Ankara'da imzalanmıştı.


İsrail saldırıları 200 gündür sürüyor: Gazze'de 34 bin 183 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 200 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 59 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 183'e, yaralı sayısının da 77 bin 143'e yükseldiği kaydedildi. Gazze'de son 10 günde öldürülenlerin sayısının ise 469 olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Malezya'da 2 askeri helikopter çarpıştı: 10 kişi öldü

Malezya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, donanmanın 90'ıncı yıl dönümü kutlamaları için Perak eyaletinde geçit töreni provası kapsamında eğitim uçuşu gerçekleştiren 2 helikopter havada çarpıştı.

Donanmaya ait bir üste gerçekleşen kazada helikopterlerde bulunan 10 görevli yaşamını yitirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kazaya neyin sebep olduğuna ilişkin soruşturma başlatılacağını duyurdu.


Balıkesir merkezli "Mahzen-31" operasyonlarında 8 suç örgütü üyesi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kepsut Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce Balıkesir ve Bursa'da, elebaşılığını İsmail Yavuz'un yaptığı organize suç örgütüne yönelik "Mahzen-31" operasyonlarının yapıldığını bildirdi.

Elebaşının da arasında bulunduğu örgüt üyesi 8 şüphelinin yakalandığını ve bu suç örgütünün çökertildiğini belirten Yerlikaya, "Operasyonlarda, 'uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, yağma ve hırsızlık' suçlarını örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, borçlandırma yoluyla alıkoyma, silahla tehdit ve darp, gasp ve hırsızlık, yağma ve eziyet, uyuşturucu madde imalatı ve satışı yaptıkları tespit edildi" bilgilerini verdi. Operasyonlarda av tüfekleri, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve suçta kullanıldığı belirlenen çok sayıda cep telefonuna el konulduğunu aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:

Suçta kibirlenenlere, halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Kepsut Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum.


Ukrayna: Rusya, başkent Kiev ile 3 bölgeye İHA ve füzelerle saldırdı

Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yanı sıra Mikolayiv, Odessa ve Çerkası bölgelerine insansız hava araçları (İHA) ve balistik füzelerle saldırdığı bildirildi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın bu gece 2 "İskender-M" balistik füze ve 16 "Şahed" tipi İHA ile Ukrayna topraklarına saldırdığı belirtildi.

Açıklamada, hava kuvvetleri tarafından 15 İHA'nın, Kiev, Mikolayiv, Odessa ve Çerkası bölgelerinde düşürüldüğü kaydedildi. Kiev Şehri Askeri İdare Başkanı Sergey Popko da İdare'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kiev'e İHA'ların Rusya'nın Kursk bölgesinden gönderildiğini belirterek, "İHA'lar Sumi, Çerkası bölgelerinden geçerek güneybatıdan Kiev'e girdi. Hava savunma kuvvetleri tarafından tüm düşman hedefi imha edildi" ifadesini kullandı.

Popko, başkente yönelik saldırı sonucu yaralı kimse ve hasar olmadığı bilgisini paylaştı. Odessa Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Kiper de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun Odessa'ya düzenlediği İHA saldırısında evlerin hasar gördüğünü, 2'si çocuk 7 kişinin yaralandığını belirtti.


Peru'da ilk kez dejeneratif hastalığı olan bir kişiye ötenazi uygulandı

Güney Amerika ülkesi Peru'da, dejeneratif hastalığı olan bir kişiye ülke tarihinde ilk kez ötenazi uygulandı. Ulusal basında çıkan habere göre, 12 yaşından bu yana polimiyozit (kas ağrısı) şikayetleri bulunan ve tedavi edilemeyen 47 yaşındaki Ana Estrada'nın ötenazi talebi Peru Adalet Divanı'nda kabul edildi. Yargıç Josefina Miro Quesada, Estrada'nın tıbbi ötenazi prosedürünü kabul ettiğini ve kendi hür iradesiyle hayata veda ettiğini belirtti. Böylece dejeneratif hastalığa yakalanan bir kişiye ülke tarihinde ilk ötenazi uygulanmış oldu.

Estrada'nın Avukatı Josefina Miro Quesada, yaptığı açıklamada, Estrada'nın "onurlu bir ölüm hakkı" için 5 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini ve kendi isteği doğrultusunda ötenazi edildiğini bildirdi. Estrada'nın ailesinden yapılan açıklamada ise "Ana, sesine kulak veren, mücadelesinde ona eşlik eden ve kararına sevgiyle koşulsuz destek veren herkese minnettar kaldı" ifadesine yer verildi. Estrada, 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Bu benim için, ilk günden beri istediğim şeydi. Bunun hayatımın garantisi olduğunu biliyordum. Hayatımın son aşamasında, acı çekmeden ve ne olacağına dair endişe duymadan bu karara ihtiyacım vardı" diye konuşmuştu. Solunum cihazına bağlı yaşayan Estrada'nın ötenazi davası 27 Temmuz 2022'de Yargıtay tarafından onaylanmıştı.

GL0wvHeW8AA9SPA.jpeg
Fotoğraf: X

Palestino futbol kulübü sahaya "Gazze'de soykırımı durdurun" pankartıyla çıktı

Şili'de yaşayan Filistinliler tarafından kurulan Club Deportivo Palestino futbol takımı oyuncuları sahaya "Gazze'de soykırımı durdurun" pankartıyla çıktı. Taraftarlarının yoğun desteği altında sahaya çıkan futbolcular, "Gazze'de soykırımı durdurun" yazılı pankart açtı.  Club Deportivo Palestino'nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bayrağımıza gösterilen saygı ve hürmet için taraftarlarımıza ve aynı şekilde konuk ekibin taraftarlarına da teşekkür ederiz" ifadesi kullanıldı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaptığı saldırılara çeşitli şekillerde tepki gösteren Palestino futbol takımı, ülkenin önemli kulüpleri arasında gösteriliyor. 1900'lü yıllarda Şili'ye göç eden 500 bine yakın Filistinlinin başkent Santiago'da 1920'de kurduğu Club Deportivo Palestino, Şili futbolunda köklü bir yere sahip. Takımın 1955 ve 1958'de olmak üzere 2 şampiyonluğu bulunuyor. Pek çoğu Osmanlı Devleti vatandaşı olan göçmenler, bu sebepten yeni ülkelerinde "Los Turcos" olarak anılıyor.


Gazeteci Deniz Zeyrek ile AK Partili Varank arasında "havuzlu villa" polemiği

Gazeteci Deniz Zeyrek, Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank'ın mal varlığı ile ilgili bir iddia ortaya attı. SZC TV'de konuşan Deniz Zeyrek, Varank ile ilgili "Mustafa Varank, devlet memuru maaşı alırken Ankara Angora'da 2 dönüm arazi üzerine tripleks villayı nasıl yaptırabilir" dedi.

Zeyrek'in iddiasına sosyal medya hesabından yanıt veren Varank *Azıcık haysiyetin varsa o "elimde görüntüler var" dediğin havuzdaki fotoğrafımı ortaya çıkart; yarın tüm görevlerimden istifa edeyim" şeklinde yanıt verdi.

Varank yanıtında şu ifadeleri kullandı: 

Zekeriyaköy’de "100 küsur milyonluk" havuzlu villayı bırak, 1+1 daire bile almadım. Azıcık haysiyetin varsa, o "elimde görüntüler var" dediğin havuzdaki fotoğrafımı ortaya çıkart; yarın tüm görevlerimden istifa edeyim.  İki dönüm arazi şöyle dursun, Angora'da da hiçbir zaman evim olmadı. Merak ediyorsan Beytepe'de iç mimar eşimle birlikte birikimlerimizle yaptığımız evde oturuyoruz. Hayatımın yarısı Sultanhamam'da geçti. Ömürleri boyunca ticaretle uğraşmış bir ailenin evladıyım. Üniversitede kendi şirketimi kurdum. Amerika'da sadece okumakla kalmadım, yıllarca da orada çalıştım. Herkes senin kadar çapsız değil. ODTÜ mezuniyet albüm fotoğrafımdaki ince sakal ve kıyafet de fakirlikten değil, o dönemin baskıcı zihniyetine karşı “siyasallaşmış cübbenizi giymiyorum” anlamında politik bir duruştu, senin havsalan almaz. Senin ve senin gibi müfterilerin bulaştıkları kirli ilişkiler ortaya çıkınca, başkalarına iftira atarak kendilerini kurtarmaya çalışma telaşlarını da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

 


Gazeteci Deniz Zeyrek, Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank'ın mal varlığı ile ilgili bir iddia ortaya attı.

SZC TV'de konuşan Deniz Zeyrek, Varank ile ilgili "Mustafa Varank, devlet memuru maaşı alırken Ankara Angora'da 2 dönüm arazi üzerine tripleks villayı nasıl yaptırabilir" dedi.

Özgür Özel'den 23 Nisan videosu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından 23 Nisan'ı bir videoyla kutladı. Özel "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun!" dedi.


Cübbeli Ahmet'ten "Hasan Efendi" açıklaması: Üzülmeyen münafıktır

“Hasan Efendi” olarak bilinen İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç ile "rabıta" kavgasıyla bilinen ve İsmailağa Cemaati'nden kovulan Cübbeli Ahmet Kılıç'ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı. Video mesajı yayımlayan Cübbeli Ahmet, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Hayırlı haberler bekliyorduk ama ecele çare yok. 120 sene yaşasa da başımıza fitne çıkmasa diye dualarımı hatırlarsınız ama ecele çare yok. Bundan dolayı bu gece şifai şerif dersini yapamayacağız. Şimdi büyük bir hüzün içindeyiz. Bir alimin ölmesi bir alemin ölmesidir. Hasan Efendi Hocamız, ilmi faziletiyle bıraktığı yüzlerce, binlerce vekilin başıydı. Hepimiz kendisine saygı ve hürmetle tabiydik. En son olayda gelmesin buyurdu, gelmedik. Onda da bir hayır var dedik, hocamızın beyanında. Dolayısıyla bir alem ölmüş gibi, bir cihan yıkılmış gibi üzülmek lazım. Biz onu Allah için sevdik.

Hasan Kılıç'ı sık sık öven Cübbeli Ahmet, "Bu senetli bir Hadis-i Şerif... Bir alimin öldüğüne hangi insan üzülmediyse, o kişi münafıktır" şeklinde bir hadis okuyarak Kılıç'ın ölümüne üzülmeyene "münafık" ve "zındık" dedi. Cübbeli Ahmet, "Nasıl üzülmezsin ya... Bir alim vefat etmiş!" diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU