Irak Hükümet Sözcüsü'nden "PKK" açıklaması: İran-Irak modeli uygulanacak, siyasi mülteci olacaklar, silah taşıma hakları olmayacak

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada PKK ile ilgili önemli açıklamalar yaptı

Fotoğraf: Twitter

PKK'yı yasaklı grup ilan ettiklerini söyleyen Avvadi; "Irak'taki her bir PKK üyesi siyasi mülteci olarak kabul edilecek ancak siyasi ve askeri faaliyette bulunma veya silah taşıma gibi bir hakkı olmayacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu PKK mensuplarının Irak hükümeti, Birleşmiş Milletler ve uluslararası insani yardım kuruluşları tarafından denetleneceğini söyleyen Avvadi; "Irak onlara böyle yaklaşacak" şeklinde konuştu.

Irak’ın PKK konusundaki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulunurken, Türkiye ile Irak arasında güvenlik konusunda iş birliği ve koordinasyon olacağını dile getirdi.

Geçmişte iki ülke arasındaki sınırların istikrarını sağlamak için çok çalıştıklarını kaydeden Avvadi, İran'la olduğu gibi Türkiye'yle de benzer bir güvenlik anlaşması imzalamak için çalıştıklarını söyledi. Avvadi sözlerini şöyle sürdürdü:

Irak ve Türkiye arasındaki ortak güvenlik komiteleri ile her iki tarafın kilit güvenlik danışma organları sürekli görüşmelerde bulunuyor, PKK konusunda yarı anlaşmaya varıldı. Onlara (PKK) Irak'ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Bu, hemen hemen Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına benzer bir şekilde olacak. Son olarak bu örgüt misafir olarak buradadır, Irak topraklarında siyasi ve askeri faaliyetlerini yürütmesine izin vermeyeceğiz, uluslararası kuruluşların gözetiminde ona mülteci muamelesi yapacağız.

 

AA, Rudaw, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU