Mısırlı yazar Ali es-Savi'nin yeni romanı: Vadi et-Tafşan

Roman, antik mitoloji dünyasını sembolik kalıba dökerek çağdaş olayları hayali bir sembolik yaklaşımla ifade ediyor

Fotoğraf: Independent Türkçe

Mısırlı yazar Ali es-Savi’nin ‘Vadi et-Tafşan’ adlı yeni romanı Kahire'deki Mektebetu’l Arabiyye Yayınevi tarafından yayınlandı. Söz konusu roman yayınlandıktan hemen sonra Tunus Uluslararası Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle buluştu.

Roman, antik mitoloji dünyasını sembolik kalıba dökerek çağdaş olayları hayali bir sembolik yaklaşımla ifade ediyor. Yazar, roman aracılığıyla sonsuz hakikat arayışını ve araştırmacının ya da düşünürün ona ulaşmak için ödediği bedeli gözler önüne seriyor.

WhatsApp Image 2024-04-22 at 13.07.31.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Yazar, kurgusal karakterlerine Vadi et-Tafşan’daki tanrılar ve filozoflar arasındaki mücadelenin doğasına uygun olarak Yunan ve Firavun isimleri vermiş. Yazar ayrıca, olaylara bütüncül bir bakış açısı kazandırmak ve insan doğasının ve ebedi mücadelesinin her zaman ve mekânda aynı ayrıntıları ve motifleri taşıdığını göstermek için romandaki olaylarda yer veya zaman belirtmemiş.

Romancı ve gazeteci Ali es-Savi’nin daha önce yayınlanmış dört edebi eseri bulunuyor. ‘Teranim Muhib’, çağdaş insan sorunlarını ele alan entelektüel kısa öykülerden oluşan bir derlemedir. Yine bir derleme olan ‘Sarhatu Kalem’ ise siyasi edebiyat üzerine makalelerden oluşur. ‘İstanbul 2020’ romanı iki ülke arasında geçen bir romandır. Yazarın diğer romanıysa sansasyon yaratan ‘Araya fi İstanbul’ isimli eseridir. Bu eser, Türkiye'deki Mısır siyasi muhalefetinin gerçekliğiyle temas halindedir. Ayrıca, siyasal İslamcı grupların düşünce ve siyaset boyutunda birçok gerçeği ortaya koymuştur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU