Yunanistan'ı ayağa kaldıran "havlu hareketi" hükümeti adım atmaya zorladı

Çevreciler, yeni uygulamanın da yetersiz kaldığını savundu

Havlu hareketine katılanlar, işletmelerin yasaları ihlal ederek plajları ele geçirdiğini savunuyor (Reuters)

Yunanistan'da geçen yıl başlatılan "havlu hareketinin" ardından hükümet, sahil şeritlerinin korunması için yeni bir adım attı.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'yla Çevre ve Enerji Bakanlığı'nın dün ortak yayımladığı "bakir plajlar" listesinde yer alan 198 sahil bölgesinin imara kapatıldığı duyuruldu. 

Değirmenlik, Nakşa, Midilli ve Semadirek adalarıyla Mora Yarımadası'nın güneyindeki bazı plajların yer aldığı listedeki bölgelerde, herhangi bir restoran, bar ya da toplanma alanı inşa edilemeyeceği belirtildi.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, "Çevrenin korunmasıyla sürdürülebilir kalkınmayı birleştirmeyi hedefliyoruz. Çevre, Yunan turizminin önemli bir parçası" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatzidakis, söz konusu plajlarda güvenlik önlemlerinin artırılacağını ve gerekli görüldüğünde cezai işlem uygulanacağını bildirdi. Kısıtlamaları ihlal edenlere 60 bin euroya kadar para cezası verilmesi öngörülüyor. 

Çevre ve Enerji Bakanı Theodoros Skilakakis de koruma altına alınan sahil şeritlerinin, devlete bağlı Doğal Çevre ve İklim Değişikliği Ajansı tarafından belirlendiğini söyledi. 

Bakan, uygulama kapsamında plajların hiçbir bölümünün ticari kullanıma açılmayacağını, buralara şezlong ve şemsiye yerleştirilmesine ya da duvar, çit veya tente kurulmasına izin verilmeyeceğini belirtti. 

Skilakakis, "MyCoast" (Benim Sahilim) adlı bir cep telefonu uygulaması geliştirdiklerini de duyurdu. Yurttaşlar, kanunları ihlal eden kişi veya işletmeler hakkında uygulama üzerinden şikayette bulunabilecek. 

Diğer yandan bazı çevreciler atılan adımları yetersiz buldu. Nakşa Adası'ndaki "Sahilleri Kurtar" hareketini organize eden Eleni Andrianopulo, hükümetin asıl planında en az bin sahil bölgesinin yer aldığını fakat bu sayının azaltıldığını savundu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın Yunanistan direktörü Demetre Karavellas da Avrupa Birliği'nin doğa koruma programı Natura 2000 kapsamındaki en az 100 bölgenin Atina'nın açıkladığı listede yer almadığına dikkat çekerek, uygulamanın çok yetersiz kaldığını belirtti. 

Geçen yıl 32 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği Yunanistan'da çevreciler, özel işletmelerin sahilleri işgal edip fahiş fiyat uyguladığını savunarak "Sahiller halkındır halkın kalacak" sloganıyla havlu hareketini başlatmıştı. 

Hızla büyüyen hareket Türkiye'ye de sıçramış, Datça, Çeşme ve Ayvalık gibi sahil bölgelerinde yürüyüş ve oturma eylemleri düzenlenmişti.


Independent Türkçe, New York Times, GTP News

DAHA FAZLA HABER OKU