Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Irak Başbakanı Sudani'den Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin açıklama: Genel geçer bir ziyaret olmayacak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaretin "genel geçer türden bir ziyaret" olmayacağını belirterek, iki ülke arasında meselelere karşı çözüm iradesinin bulunduğunu söyledi. Irak haber ajansı INA'ya göre, ABD'de temaslarını sürdüren Sudani, yaptığı açıklamalarda Erdoğan'ın Irak'a gerçekleştireceği ziyarete değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'ı 22 Nisan'da ziyaret edeceğini kaydeden Sudani, "Türkiye Başkanı'nın Irak ziyareti genel geçer türden bir ziyaret olmayacak. İki ülke arasında ilk defa meseleleri ertelemek yerine bunlara ilişkin çözüm iradesi mevcut." dedi. Irak topraklarının Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Sudani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile su meselesine karşı da çözümü değerlendireceklerini vurguladı. Irak Başbakanı Sudani'nin, 13 Nisan tarihinde temaslarda bulunmak üzere gittiği ABD'deki temasları sürüyor.


İmamoğlu'ndan "tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak" diyen Bayraktar'a yanıt: Bu nezaketsiz ve iftira dolu davranışın muhatabı olmadım, olmam

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu; yabancı basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği görüşmede Haluk Bayraktar'ın yaptığı açıklamaya ilişkin soruyu yanıtlarken "nezaketsiz ve iftira dolu" tabirlerini kullandı.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın da ağabeyi olan Haluk Bayraktar, kendisinin de bulunduğu bir fotoğrafı paylaşarak “jet yakıtı satmışlar” diyen siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz’a tepki gösterirken İmamoğlu için de “tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak” demişti. Bu sözlerden sonra Yavuz tutuklanmıştı.

İmamoğlu, Baykar Genel Müdürü’nün sözleri hakkındaki soruya şu yanıtı verdi:

Beni hedef haline getirerek bir dil kullanan şahıstan bahsettiğiniz. Çok nezaketsiz bir davranış. Bu nezaketsiz ve iftira dolu davranışın muhatabı olmadım, olmam. Şunu da söylemem lazım. Ülkemizde bazen yetki verilmiş insanlardan daha fazla o yetkiyi pervasızca kullanma girişiminde bulunan insanlar var. Kimden bahsediyoruz? Yetkinin sahibinin yanındaki eş dost akrabadan bahsediyoruz. Ben de diyorum ki bu iş akraba işi değil kardeşim. Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım ve ben hukuki, yasal yetkilerimi kullanırım. Ülkemizde son 15 yıldırı farklı kavramlarla, farklı makamlarla, üzülerek söylüyorum ki, bu kavram yok sayılmıştır ve ahlak sınırlarının dışına çıkılmıştır. Bu konuşmayı yapan kişi Türkiye’de güçlü bir sanayi kuruluşu, savunma sanayi kuruluşunun başındaki insan olabilir. Ama o kadardır. Herhangi bir kişiyle eşit haklara sahiptir. Hukukun herkese eşit uygulanmasını diliyorum.

 


İstanbul'da "Sibergöz-31" operasyonunda yakalanan 16 şüpheli tutuklandı

İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen "Sibergöz-31" operasyonunda yakalanan 18 kişinin polisteki işlemleri tamamlandı. Kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp iletişime geçtikleri kişilere çeşitli yönlendirmelerde bulunarak mağdurların hesaplarındaki paraları havale ve EFT ile üçüncü kişilerin hesaplarına aktaran, 19 ayrı eylemde ilk belirlemelere göre yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edilen şüpheliler, Küçükçekmece Adliyesi'ne götürüldü. Savcılıktaki işlemlerinin ardından 18 şüpheliden 16'sı sevk edildikleri Küçükçekmece Sulh Ceza Hakimliğince "suç örgütü kurma ve üye olma" ile "kişinin kendisini kamu görevlisi olarak tanıtmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçlarından tutuklandı. Hakimlik, 2 şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. 


Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği ileri sürülen lise müdürü tutuklandı

Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı. Bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla bir süre önce gözaltına alınan okul müdürü G.C, önce çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha okul müdürü hakkında şikayette bulundu. Savcılık kararıyla tekrar gözaltına alınan G.C, adliyeye sevk edildi. 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürülen şüpheli, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Konuyu takip eden avukat Eda Vural, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 1 öğrencinin şikayetiyle başlayan soruşturmada şikayetçi sayısının 9'a çıktığını belirterek, "Savcılık makamı tutuklama talebiyle şüpheliyi sulh ceza hakimliğine sevk etti ve sulh ceza hakimliği bugün tutuklama kararı verdi. Biz verilen kararın doğru ve yerinde olduğu kanaatindeyiz." diye konuştu.


Hamas lideri İsmail Heniye, Türkiye'de: Erdoğan'la görüşecek

Hamas'tan yapılan açıklamada, hareketin siyasi büro başkanı Mücahit İsmail Heniye'nin hareketin liderlerinden oluşan bir heyetle bu akşam Türkiye'ye geldiği açıklandı. Açıklamada "Heyet, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Gazze Şeridi'nde Filistin halkımıza karşı devam eden Siyonist saldırı ve soykırım savaşındaki gelişmeleri ve Filistin meselesindeki gelişmeleri ele alıncak" denildi.


New York'ta Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın duruşmasının yapıldığı New York'taki mahkemenin önünde bir kişi, henüz bilinmeyen nedenle kendini ateşe verdi. Trump'ın duruşmasının devam ettiği Manhattan'daki mahkeme binasının önünde televizyonlar canlı yayınlarına devam ederken bir kişinin kendini ateşe verdiği anlar ekrana yansıdı. Etrafta bulunan polisler hemen yerde alevler içinde yatan kişiye yangın söndürme cihazlarıyla müdahale etti. Hastaneye kaldırılan kişinin sağlık durumu ve kimliğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.


CNN: İran'ın İsfahan'daki hava üssünde büyük bir hasar yok

İsrail'in bu sabah saldırı düzenlediği iddia edilen İran Hava Kuvvetleri'ne ait İsfahan'daki üste büyük bir hasar oluşmadığı bildirildi. ABD merkezli CNN televizyonu, İsrail'in hedef aldığı iddia edilen İsfahan'daki hava üstüne ait bu sabah kaydedilen uydu fotoğraflarını paylaştı. Haberde, İshafan'daki hava üstünde olası bir füze saldırısında oluşabilecek bir çukur ve yıkılmış bina bulunmadığına dikkati çekildi. Bunun da İsrail'in hedef aldığı iddia edilen üste büyük bir hasar oluşmadığını ortaya koyduğu kaydedildi.


Hamas, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’i İsrail taraftarı olmakla suçladı

Hamas, kendisine "İsrail’in ateşkes için cazip tekliflerini reddettiği" suçlamasını yönelten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i Tel Aviv lehine tarafgirlik yapmakla suçladı. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Blinken'in "İsrail’in ateşkes için cazip tekliflerini reddettiği ve Gazze Şeridi'nde ateşkesi engelleyenin Hamas olduğunu" iddia eden açıklamalarının, "ABD yönetiminin Siyonist faşizme karşı apaçık tarafgirliğinin bir teyidi olduğu" ifade edildi. Açıklamada, "(Blinken'in iddiaları), müzakerelerin gidişatını şahsi siyasi hesapları için baltalayan kişinin terörist (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu olduğunu doğrulayan gerçeğin çarpıtılmasıdır." değerlendirmesine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, G7 Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapan İtalya’nın Capri Adası'nda yaptığı açıklamada, "Hamas'ın İsrail'in ateşkes için cazip tekliflerini reddettiğini" iddia etmişti.


DEM Parti'den Diyarbakır ve Mardin için müfettiş görevlendiren Yerlika'ya soru: Aynı kaynakları kayyum yolsuzluklarını incelemek için seferber etmeyi düşünür müsünüz?

Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir belediyelerinde Türk bayrağı ve İstiklal Marşı iddialarına ilişkin müfettiş görevlendirildiğinin açıklanması üzerine, ilgili şehirlerin belediye başkanlarının açıklamasından sonra DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan da bir açıklama yaptı. "Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımızın açıklamalarına rağmen bu asılsız iddialara inanmaya can atanlar olduğunu biliyoruz" diyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz. Aynı kaynakları/olanakları kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları incelemek için seferber etmeyi düşünür müsünüz?


Gaziosmanpaşa'da toprak kayması meydana geldi: 14 gecekondu etkilendi, 3'ü kullanılamaz hale geldi

İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında, toplam 14 gecekondunun etkilendiğini ve 3'ünün kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, saat 19.30 sıralarında Gaziosmanpaşa ilçesi Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak'taki alanda toprak kayması meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, "Olayda toplam 14 gecekondu etkilenmiş olup bu gecekondulardan 3'ü kullanılamaz hale gelmiştir. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edilmiştir. Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır." bilgisi verildi.


WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail'e verdiği koşulsuz destekten dolayı eleştirilen Joe Biden yönetiminin, bu ülkeye yaklaşık 1,3 milyar dolarlık yeni bir silah satışına hazırlandığını iddia etti. WSJ'nin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Washington'ın İsrail'e verdiği askeri desteği kesintisiz şekilde sürdürdüğüne vurgu yapıldı. Haberde, Biden yönetiminin, toplam değeri 1,3 milyar doları bulan ve içinde tank mühimmatları, askeri araçlar ve havan toplarını barındıran yeni bir silah satışı paketine onay vermeye hazırlandığı aktarıldı. Söz konusu satışın gerçekleşmesi halinde satışın 7 Ekim'den bu yana ABD'den İsrail'e verilen en büyük askeri desteklerden biri olarak kayıtlara geçeceği vurgulanan haberde, bunun ABD Kongresinde süreci devam eden 26 milyar dolarlık İsrail'e destek paketinin dışında olduğu bildirildi. Haberde, söz konusu satışların, 700 milyon dolarlık 120 milimetre tank mühimmatı, 500 milyon dolarlık taktik araç ve yaklaşık 100 milyon dolarlık 120 milimetre havan topunu barındıracağı ifade edildi.


Prof. Dr. Naci Görür, İskenderun'da konuştu: Bu bölge gerçekten çok ciddi bir deprem bölgesi, Altyapı çalışmalarında betonarme yerine esnek materyaller kullanılmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İskenderun Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen "İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuşan Görür; atay'da deprem üreten birden fazla fay olduğunu belirtti. Bugünkü bilim ve teknolojiyle depreme dirençli kentleri oluşturmanın mümkün olduğunu dile getiren Görür, kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı. Altyapı çalışmalarında betonarme yerine esnek materyaller kullanılması gerektiğinin önemine işaret eden Görür, kent düzeninin de faylara göre şekillenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye coğrafyasının içinde 4 levhanın bulunduğunu belirten Görür, "Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem oluşturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayız, bu mümkün değil. Bu yüzden deprem dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız. Bunu yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz." diye konuştu. Hatay'ın tarih boyunca büyük depremlere şahit olduğuna değinen Görür, şöyle devam etti:

Bu bölge gerçekten çok ciddi bir deprem bölgesi ve tarih boyunca çok ciddi depremlerin olduğu bir yer, çünkü Antakya levha sınırının içindedir. Yani Antakyalılar özellikle levha sınırına girip orada Antakya'yı kurmuşlardır. Doğu Anadolu Fayı, Arap Levhası ve Anadolu Levhası arasındaki sınır. Burası deprem üretmeye mahkumdur. Ölü Deniz Fayı da Arap ve Afrika levhası arasındaki sınır. Bu da deprem üretmeye mahkum. Şimdi İskenderun'a bakarsak darbeyi hem Doğu Anadolu'dan, hem de Ölü Deniz Fayı'ndan alıyor. 6 Şubat'ta önemli bir miktar stresi Doğu Anadolu Fayı Yumurtalık ve Osmaniye yöresindeki faylara transfer etti. Yani Yumurtalık ve Osmaniye fayının deprem oluşturmasını erken zamana çekmiş olabilir.

 


Ahmet Türk'ten "İstiklal Marşı" açıklaması: Bu ülkenin değerleri Meclis'te oylamaya sunulmamıştır, bu bir karalama politikasıdır

DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin Eş Başkanı Ahmet Türk, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma açtığını açıkladığı "İstiklal marşı okutulmadı" iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türk şunları söyledi:

Türkiye’de bayrak ve dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini, bu ülkenin ortak değerlerine her zaman saygı duyduğumuzu belirtmek isterim. İddia edildiği gibi bu ülkenin değerleri meclisimizde oylamaya sunulmamıştır. Söz konusu hadisenin mevcut gündemlerin dışında olduğunu, bundan önceki oturumlarda da şahsın bu tür gündem dışı konularla meclisin asli görevlerini aksattığını halkımızla paylaşmak isterim. Kamuoyunun bu tür karalama politikalarına itibar etmemesini rica ediyoruz. Ülkemizin, kentimizin ve halkımızın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz.
 


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama: "Türk bayrağı kaldırıldı" iddiası kurgu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kimi yayın organından servis edilen “Meclis salonunda bulunan Türk bayrağı kaldırıldı” haberine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan Çarşamba günü başlayan ve 19 Nisan Cuma günü biten ilk meclis toplantısında Türk bayrağının kaldırıldığına dair kimi yayın organından servis edilen haberlerin aslı astarı bulunmadığını kamuoyuyla paylaşmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Büyük bir kurgu ve manipülasyonla yanıltıcı bilgi yayıldığının bilinmesini isteriz. Meclis toplantımızda İstiklal Marşı okunduğu gibi bayrak da olması gereken yerde bulunduruldu.


Yerlikaya duyurdu: Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyeleri için müfettiş görevlendirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, belediye meclisi açılış törenlerinde yaşanan gelişmelere ilişkin Mardin ve Diyarbakır'a mülkiye müfettişleri görevlendirildiğini duyurdu. Yerlikaya şunları söyledi:

Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında "İstiklal Marşı’nın okutulmadığına", Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise "Türk bayrağının kaldırıldığına" ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.


IMF'den Türkiye açıklaması: Yürürlükteki reform programını destekliyoruz

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye'deki reform programını desteklediklerini ifade ederek, "Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok." dedi. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisine ilişkin bir soru üzerine Kammer, geçen yılın ortalarında Türkiye'de bir politika değişikliği gördüklerini, parasal tarafta ciddi bir sıkılaşma ve mali tarafta deprem nedeniyle artan harcamaları karşılamak da dahil olmak üzere mali konsolidasyon olduğunu söyledi. Kammer, o tarafta bazı başarılar gördüklerini belirterek, dezenflasyon tarafındaki başarıların ise uzun zaman alacağını dile getirdi. Kammer, "Ancak bu politika ortamı sayesinde Türk ekonomisine yönelik kırılganlıklar azaldı." dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile dün görüştüklerine işaret eden Kammer, Şimşek'in "reformların uzun vadeli bir program olduğuna" dikkati çektiğini, bu programın yürütüleceğini söylediğini aktardı. Kammer, "Programın kırılganlığı daha da azaltması, enflasyonu zaman içinde kalıcı bir şekilde düşürmesi ve aynı zamanda yatırım için gerekli ortamı yaratması bekleniyor. Böylece büyüme modelinde bir değişime ve büyümenin yeniden dengelenmesine sahip olunacak." diye konuştu. Türkiye'de yeni bir IMF programına ihtiyaç olup olmadığına ve bu konuda Türk yetkililerle görüşülüp görüşülmediğine dair soruya da Kammer, "Öncelikle yürürlükteki reform programını destekliyoruz. Biz de Türkiye'ye oradaki ekonomi ekibinin izlediği programı tavsiye ederdik. Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok." şeklinde yanıt verdi.


Taliban yönetiminin üst düzey yöneticilerinden Ahundzade, suikast sonucu öldürüldü

Taliban yönetiminin üst düzey mensuplarından Muhammed Ömer Can Ahundzade, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, konuyla ilgili X sosyal medya platformundaki hesabından açıklamada bulundu. Mücahid, Taliban yönetiminin Denetim Heyeti Üyesi ve Kandahar vilayetindeki bir medresede müderrislik yapan Muhammed Ömer Can Ahundzade'nin ölümü nedeniyle yayımladığı taziye mesajında saldırıyı kınayarak suikast ile ilgili "büyük suç" ifadesini kullandı. Ahundzade'nin ölümü nedeniyle üzüntü duyduklarını kaydeden Mücahid, ölümün ne zaman, nerede ve hangi sebeple gerçekleştiği hakkında detay paylaşmadı. Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı. Afgan basını, Muhammed Ömer Can Ahundzade'nin Ramazan Bayramı nedeniyle ailesini ziyaret için gittiği Pakistan'ın Kueta şehrinde dün kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce öldürüldüğünü bildirdi. Ahundzade'nin Taliban yönetiminin Lideri Molla Hibetullah Ahundzade'nin danışmanı olduğu ifade edildi.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Orta Doğu'da tüm taraflara itidal çağrısı yaptı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Orta Doğu'daki gerilimin kontrolden çıkmaması gerektiğini belirterek, tüm taraflara itidal çağrısı yaptı. Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in İran ve Suriye'ye saldırdığı iddialarına değindi. G7 ülkelerinin çağrısına katıldığını ifade eden Stoltenberg, "Orta Doğu'da yeni bir savaş kimsenin çıkarına değil. Çatışmanın kontrolden çıkmaması hayati önem taşıyor. Bu nedenle tüm tarafları itidal göstermeye çağırıyoruz." dedi. G7 dışişleri bakanları, iki günlük toplantılarının sonunda kabul ettikleri ortak bildiride İran ve İsrail'i gerilimin daha da artmasını önlemek için çalışmaya çağırırken, İsrail’in Gazze'de uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka tam olarak uymak zorunda olduğunu vurgulamıştı.


İtalyan Dışişleri Bakanı açıkladı: İsrail'in İran'a saldırısından ABD'nin son dakikada haberi oldu

G7 Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin bakanlara İran’a yönelik saldırı konusunda İsrail tarafından “son dakikada bilgilendirildiğine” yönelik açıklama yaptığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Blinken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla ilgili ABD’nin herhangi bir operasyona karışmadığını belirtti. G7 bakanlarının bölgede gerilimi azaltmaya odaklandığını kaydeden Blinken, İsrail'in kararlarını kendisinin verdiğini ancak ABD'nin İsrail’in güvenliğinin sağlanması konusunda kararlı olduğunu ifade etti.


AYM Başkanı Zühtü Arslan, görevini Kadir Özkaya'ya devretti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, görevini Kadir Özkaya'ya devretti. Arslan'ın 12 yıllık görev süresinin 20 Nisan'da dolacak olması nedeniyle 21 Mart'ta yapılan seçim sonucunda Kadir Özkaya, AYM üyelerinin salt çoğunluğunun oyunu alarak Yüksek Mahkemenin başkanlığına seçildi. AYM Başkanlığı makamında basına kapalı yapılan törende Arslan, görevini Özkaya'ya devretti.


Ağrı'da Kur'an kursunda çocuğa şiddet uygulayan din görevlisi yurt dışı yasağıyla serbest

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kur'an kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din görevlisi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında polis ekiplerince dün gözaltına alınan din görevlisi Ö.K'nin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen zanlı Ö.K, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak "imza atma" şeklindeki adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakıldı.


AKOM'dan cumartesi günü için 'kuvvetli yağış' uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM’un meteorolojik değerlendirmesine göre, halihazırda il genelinde hafif şekilde görülen yağışların, 20 Nisan Cumartesi günü erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi günü Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi batı ilçelerde başlaması beklenen sağanak geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibarıyla şehri terk etmesi bekleniyor.-


İran "nükleer silaha sahip değil" diyen Lavrov: Batı, dikkatleri Gazze'deki olaylardan İran tehdidine çekmek istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın, uluslararası toplumun dikkatini Gazze Şeridi'ndeki olaylardan İran tehdidine çekmek istediğini belirterek, "Gazze'de şiddetin sona erdirilmesini, insani sorunlara çözüm bulunmasını ve Arapların, tüm güçlerin desteğiyle inisiyatif almasını, bir Filistin devleti kurma konusundaki sorumluğu üstlenmesini istiyoruz." dedi.

Lavrov, Rusya'nın "Komsomolskaya Pravda", "Sputnik" ve "Govorit Moskva" medya kuruluşlarına ortak röportaj verdi. Gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtlayan Lavrov, Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin, "Durum çok kötü. (Gazze'de) Şiddetin sona erdirilmesini, insani sorunlara çözüm bulunmasını ve Arapların, tüm güçlerin desteğiyle inisiyatif almasını, bir Filistin devleti kurma konusundaki sorumluğu üstlenmesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Lavrov, "Orta Doğu'da terör ve aşırıcılığın çözülmeyen Filistin meselesiyle körüklendiğini" söyledi. İran ile İsrail arasındaki gerilime de değinen Lavrov, Rusya'nın İran ve İsrail tarafıyla telefon görüşmeleri yaptığına dikkati çekerek, "Bu görüşmelerde İran'ın gerginlik istemediği yönündeki görüşünü net şekilde kaydettik ve İsraillilere ilettik." ifadesini kullandı. Batılı ülkelerin, İran'ın nükleer silah kullanmak istediği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Lavrov, "Burada uluslararası toplumun, insani durumun feci olduğu Gazze Şeridi'ndeki olaylardan dikkatinin İran tehdidine çekme isteği ve hedefi söz konusudur." dedi.

Lavrov, İran'ın nükleer silaha sahip olmadığını ve bunun Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından teyit edildiğini ifade etti.


Galatasaray 5 futbolcusu ile sözleşme uzattı

RAMS Park'ta gerçekleştirilen törene Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur ile sözleşmeleri uzatılan kaptan Fernando Muslera, Lucas Torreira, Abdülkerim Bardakcı, Barış Alper Yılmaz ve Kaan Ayhan katıldı.

Dursun Özbek, yaptığı açıklamada, Galatasaray'a katkıları ve çabaları için 5 futbolcuya da teşekkür ederek, "Bu imza töreninde kardeşlerimin yanında olmayı özellikle istedim. Yeni başarılara doğru ilerliyoruz. Tüm taraftarların bu takımla gurur duyduğuna inanıyorum. Tüm kupaları bize getirmelerini istiyorum." ifadelerini kullandı.

Muslera, Abdülkerim Bardakcı, Torreira, Kaan Ayhan ve Barış Alper hakkında görüşlerini paylaşan Başkan Özbek, şunları kaydetti:

Muslera, sadece sahadaki performansıyla değil efendiliğiyle de gönlümüzde taht kurdu. 13 senedir sarı-kırmızılı forma için ter akıtmış ve bir gün bile mücadeleden kaçmamış en önemli liderlerden biri. Onu artık bizden birisi olarak görüyorum. Yeni sözleşme konusunda çok kısa konuştuk. Bizi hiç ikiletmedi. Benim dileğim, futbol hayatını Galatasaray formasıyla sona erdirmesi ve Galatasaray'ın içinde yer almaya devam etmesi. Abdülkerim, ilk transfer olduğu dönemde kimilerinin burun kıvırdığı aslan kardeşim. Biz ondan hiç şüphe etmedik. Sen de birçok kişiyi pişman ettin. Önünde başarılarla dolu yıllar olduğuna inanıyorum. Torreira, takımımızın enerji küpü ve orta sahanın dinamosu. Başarılarımızda büyük katkısı var. Onun oynadığı maçlarda terinin son damlasına kadar mücadele ettiğinden eminiz. Torreira'ya güveniyoruz ve hep böyle devam etmesini diliyoruz. Kaan Ayhan ise her zaman göreve hazır. Aklını ve tecrübesini gösteren çok değerli bir oyuncumuz. Bize sanki yıllardır bu takımın formasını giyiyormuş gibi hissettirdi. Barış Alper ise Türk futbolunun son dönemdeki en önemli başarı hikayelerinden birini yazmaya devam eden birisi. Çocuklar sokakta gol atınca 'Barış Alper' diye bağırmaya başladılar. Azminden en ufak bir parça bile kaybetmemesini istiyorum.


Azerbaycan: Ermenistan, 4 köyü Azerbaycan'a iade etmeyi kabul etti

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aykhan Hajizada, Ermenistan'ın sınıra yakın dört köyü Azerbaycan'a iade etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Hajizada X platformunda yaptığı açıklamada, dört köyün 1990'ların başından beri Ermenistan'ın elinde olduğunu ve bunların iade edilmesinin "uzun zamandır beklenen tarihi bir olay" olduğunu belirtti.


Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası'ndan 416 milyon dolar tutarında kredi sağladı

 Dünya Bankası ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası KLNMA.IS 416 milyon dolar tutarında bir kredi anlaşması imzaladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada TKYB'ye sağlanacak kredinin Türkiye'deki sanayi işletmelerinin hava kirletici madde ve sera gazı emisyonlarını azaltmalarını desteklemek amacıyla kullanılacağı belirtildi.

Dünya Bankası, Türkiye'ye 2024-2028 döneminde 18 milyar dolar tutarında finansman sağlanmasını onaylamıştı. Sağlanacak kaynakla birlikte Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın tutarı 35 milyar dolara yükselecek.


Aksaray'da muhtarlık seçimi meselesinden çıkan kavgada 12 kişi yaralandı

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Aksaray'ın Eskil ilçesi Fatih Mahallesi muhtarlığına aday olan Zeki Çeçen en yakın rakibine 96 oy fark attı. Çeçen, arşiv kayıtlarında adli sicil kaydı olduğu gerekçesiyle muhtar olamayınca ikinci sıradaki Adem Esği muhtarlık mazbatasını aldı. Taraflar, Kaputaş Camisi'ndeki cuma namazı sonrasında muhtarlık seçimi yüzünden tartışmaya başladı. Tartışmanın silahlı, bıçaklı ve sopalı kavgaya dönüşmesi üzerine Taner Çeçen (37), Mustafa Çeçen (33), Şıh Mehmet Atılgan (38), Abdullah Esği (69) silahla, Bilal Esği (25) bıçakla, 7 kişi de darbedilerek yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Eskil Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunan Taner Çeçen, ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Jandarma ekipleri Adem Esği'yi gözaltına aldı. Kavga anı bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.


ABD ve AB, Batı Şeria ile ilgili yaptırımlar açıkladı

ABD Hazine Bakanlığı, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı iki kişi için para toplanmasına yardım edildiği gerekçesiyle iki kuruluşa yaptırım getirdiklerini açıkladı.

ABD 1 Şubat'ta Yinon Levi ve David Chai Chasdai isimli kişilere yaptırım getirmişti. Bakanlık, bugün yaptırım getirilen iki kuruluşun Levi ve Chasdai için toplam 171 bin dolar topladığını açıkladı. Avrupa Birliği (AB), Batı Şeria'daki Filistinlilere şiddet uyguladığı gerekçesiyle İsrailli dört kişi ve iki kuruluşa yaptırım getirdiklerini açıkladı.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, radikal sağcı ve Yahudilerin üstünlüğünü savunan Lehava ve Hilltop Youth kuruluşlarına yaptırım getirildiği belirtildi. Hilltop Youth'un önde gelen iki ismi Meir Ettinger ve Elisha Yered'e de yaptırım getirildiği belirtildi.

AB Dışişleri bakanları, Batı Şeria'daki Filistinlilere saldıran İsrailli yerleşimcilere ve Hamas mensuplarına yaptırım getirilmesi konusunda 19 Mart'ta anlaşmışlardı.  İsrail, 1967'deki Altı Gün savaşından bu yana Ürdün Nehri'nin batısındaki Batı Şeria bölgesini işgal altında tutuyor. İsrail burada çoğu ülkenin yasa dışı kabul ettiği Yahudi yerleşim birimlerini inşa etti. Bu yerleşim birimlerinin yasa dışı olarak nitelendirilmesine itiraz eden İsrail, bu bölgeyle tarihi ve kutsal kitaptan gelen bağlarının olduğunu öne sürüyor.


"Para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturmada avukat Özer'in "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alındı

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında avukat Ergün Özer "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi. Özer ifadesinde, eski Şişli Belediye Başkanı şüpheli Muammer Keskin'in yakın arkadaşı olduğunu, CHP İstanbul İl Başkanlığının başlattığı "Bir tuğla da sen koy" kampanyasına 50 bin lira bağış yaptığını, bu parayı da dönemin Şişli Belediye Başkanı Keskin'e verdiğini söyledi.

Para karşılığında makbuz talebinde bulunduğunu, il başkanlığı tarafından daha sonra kendisine makbuz gönderileceğinin söylendiğini dile getiren Özer, aradan birkaç ay geçtikten sonra neden makbuz gönderilmediğini sorması üzerine pandemi nedeniyle il başkanlığının kapalı olduğu, daha sonra gönderileceğini söylediklerini anlattı. Şüpheli, aradan zaman geçtikten sonra makbuz meselesinin unutulduğunu kaydederek, hukuka aykırı bağışta bulunmadığını savundu.


Paris'teki İran konsolosluğu önünde kendisini havaya uçurmakla tehdit eden kişi tutuklandı

Paris'teki İran konsolosluğu önünde kendisini havaya uçurmakla tehdit eden kişi tutuklandı.

Polis kaynakları binadan çıkarılan ve polis görevlileri tarafından üzeri aranan kişinin üzerinde patlayıcı bir madde olmadığını ifade etti.


Özel ve Kılıçdaroğlu, CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın cenazesinde

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden partisinin TBMM Grup Müdürü Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı.

Dün vefat eden Bayraktar için Kocatepe Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li yöneticiler ve milletvekilleri, partililer, aile yakınları ve mesai arkadaşları katıldı. Törene katılanlar, Bayraktar'ın eşi Eser Bayraktar ve kızı Sezin Bayraktar'a taziyelerini sundu.

AA-20240419-34312233-34312230-CHP_GENEL_BASKANI_OZEL_PARTISININ_TBMM_GRUP_MUDURU_BAYRAKTARIN_CENAZESINE_KATILDI.jpg
Fotoğraf: AA


Cenazede yan yana saf tutan Özel ve Kılıçdaroğlu, bir süre sohbet etti. Bayraktar'ın cenazesi, cuma namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü. Kılıçdaroğlu ile Bayraktar'ın tabutuna omuz veren Özel, cenaze nakil aracının ön koltuğuna oturdu.


Sağlık Bakanı Koca ’dan “hastane randevusu sorunu” ile ilgili açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlığın ilgili birimleri ve hastanelerin yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki sorunları temel faktörleriyle ele aldıklarını belirtti.

Randevu bulmakta yaşanan sıkıntıları çözmek için yaptıkları çalışmalardan önemli sonuçlara ulaştıklarını aktaran Koca, "Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Randevu sorununa karşı hem vatandaşları hem de hekimleri memnun edecek bir çözüm oluşturduklarını belirten Koca, şunları kaydetti:

Öncelikle iptal edilmeyen randevulardan kaynaklanan, kullanılamayan kapasitemizi diğer vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Bu kapsamda, gelemeyeceği randevuyu iptal etmeyen vatandaşlarımız söz konusu durumun ilkinde 15 gün içerisinde aynı branşa randevu alamayacak. Aynı şekilde randevusuna ikinci kez gelmediğinde 15 gün içerisinde tüm branşlardan randevu alamayacak. Son dakika iptalleri nedeniyle atıl kapasite oluşmaması için randevu iptal süresini, en geç bir önceki gün saat 23.59'la sınırlandırıyoruz. İptal edilen randevular yerine, muayene saatinden 1 saat öncesine kadar yeni randevu verebileceğiz. Böylelikle daha fazla hastamızın randevu almasını ve kapasitenin verimli kullanılmasını sağlamış olacağız.


Bilim Akademisi Üyesi Prof. Tüysüz'den Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin açıklama: Bu deprem 2020'de yaşadığımız Sisam depreminin artçısı

Bilim Akademisi Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Seferihisar açıklarında yaşanan depremin, 2020'deki depremle aynı fay üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Depremin başka bir depremi tetikleme ihtimalinin olmadığını kaydeden Tüysüz şunları söyledi:

Bu deprem 2020'de yaşadığımız Sisam depreminin artçısı. Aynı fay üzerinde meydana gelen bir deprem. Bu fayda en büyük deprem 2020'de İzmir depreminde oldu. Ancak çevrede bir sürü fay var. Başka faylarda başka nedenlerle depremler olabilir. Bu fayda, 2020'de yaşanan 6,6 büyüklüğünden daha büyük bir deprem beklentimiz yok.


Libya açıklarındaki göçmenler, İspanyol Sivil Toplum kuruluşu tarafından kurtarıldı

Orta Akdeniz sularında, Libya açıklarında çoğunluğu Bangladeşli 43 kişiyi (Bangladeş'ten 40, Sudan'dan 1 ve Mısır'dan 2 kişi) taşıyan bir balıkçı teknesi İspanyol STK SMH'ye (Humanitarian Maritime Rescue) ait eski Bask balıkçı teknesi Aita Mari'nin keşif ekibi tarafından kurtarıldı.

Kurtarılan kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirilirken, tekneyle Zuwara'scoast'tan (Libya) yaklaşık 30 saat önce ayrılmış oldukları belirtildi. Kurtarma operasyonundan birkaç dakika sonra İtalyan yetkililer, kurtarılan kişilerin varış noktasının, kurtarma bölgesinden 1,200 km'den daha uzakta bulunan Ortona Limanı (İtalya) olacağını duyurdu.

WhatsApp Image 2024-04-19 at 12.49.39 (4).jpeg
Fotoğraf: AA

Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nın patlaması nedeniyle bölgeden binlerce kişi tahliye edilecek

 Endonezya'nın Bernama haber ajansına göre, ülkenin kuzeyindeki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama meydana geldi. Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "acil durum" ilan edildiğini bildirdi. Muhari, patlamanın ardından yayılan küllerin çevrede iletişim ağlarının zarar görmesine sebep olduğunu kaydetti. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Merkezi, son 24 saatte en az 5 büyük patlama meydana geldiğini belirtti.

Endonezyalı yetkililer, volkan uyarısını da en yüksek seviye olan 5'e çıkardı. Tsunami uyarısı yapan yetkililer, bölge sakinlerine ve turistlere dikkatli olmaları, yanardağın çevresindeki 6 kilometrelik alana girmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.


Türkiye'den Gazze'ye insani yardım taşıyan 9. gemi Mısır'da limana yanaştı

Türkiye'den Gazze'ye uğurlanan "9. İyilik Gemisi", 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin indirileceği Mısır'ın El-Ariş Limanı'na yanaştı. Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklenmesinin ardından 16 Nisan'da Mersin Limanı'ndan yola çıkan gemi, 55 saat süren deniz yolculuğunun ardından gece saatlerinde El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Geceyi açıkta geçiren gemi, sabah saatlerinde kılavuz kaptan eşliğinde limana girdi.

Limana yanaşan gemiden indirilecek 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak. Buradaki gümrük işlemlerinin tamamlanmasıyla Filistin Kızılayına teslim edilecek yardımlar, İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak. Türk Kızılay ile AFAD işbirliğinde bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle yaklaşık 42 bin ton çeşitli insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmişti.

AA-20240419-34310093-34310088-TURKIYEDEN_GAZZEYE_INSANI_YARDIM_TASIYAN_9_GEMI_MISIRDA_LIMANA_YANASTI.jpg
Fotograf: AA

Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı saat 11.02'de, yerin 6,97 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Sarsıntının merkez üssünün Seferihisar ilçesine uzaklığı 27,65 kilometre olarak ölçüldü.


Bakan Bayraktar: İliç'te maden sahasında bu sabah bir işçi kardeşimize daha ulaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı c, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, maden sahasındaki arama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kazanın gerçekleştiği 13 Şubat'tan bu yana arama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten  Bayraktar, "Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen heyelanda ilk günden bu yana aralıksız olarak devam eden arama çalışmaları neticesinde bu sabah bir işçi kardeşimize daha ulaştık. Kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Tüm canlarımıza ulaşana kadar yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Bayraktar, 5 Nisan'da da İliç'te maden ocağında toprak altında kalan bir işçinin naaşına ulaşıldığını bildirmişti.

Cenaze Adnan Keklik'e ait

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Sabırlı Deresi bölgesinde ulaşılan cenazenin Adnan Keklik’e ait olduğunu belirterek, aileye başsağlığı diledi.Aydoğdu, bölgedeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında 9 kişi kaybolmuş ve 5 Nisan'da işçilerden Uğur Yıldız'ın cenazesine ulaşılmıştı.


G7 dışişleri bakanları, İran'daki patlamaları bugün görüşecek

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, G7 dışişleri bakanları olarak İran'ın İsfahan kentindeki patlamaları görüşeceklerini bildirdi. Tajani, İran'ın İsfahan kentinde gece saatlerinde yaşanan patlamalara ilişkin X platformundan paylaşımda bulundu.

Capri Adası'nda çarşambadan bu yana ev sahipliği yaptığı G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bugünkü son oturumuna işaret eden Tajani, "İsfahan’da gece vakti meydana gelen patlamaların ardından gelişmeleri takip ediyorum. Bu konuyu bu sabah Capri'de yapılacak G7 oturumunda, dışişleri bakanlarıyla konuşacağız" ifadesini kullandı. Tajani, İran'daki İtalyan Büyükelçisi'yle de görüştüğünü aktararak, "İran'da yaşayan İtalyanlar için şu anda kritik bir sorun bulunmuyor" yorumunu yaptı. Rainews24 kanalına yaptığı açıklamada da durumu dakika-dakika takip ettiklerini belirten Tajani, herkesi temkinli olmaya ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.


Rusya’nın Stavropol bölgesinde "Tu-22M3" bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, orduya ait "Tu-22M3" model bombardıman uçağının Stavropol bölgesinde düştüğünü bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Stavropol bölgesinde savaş görevini tamamladıktan sonra askeri hava üssüne dönerken, Rus Hava ve Uzay Kuvvetlerine ait Tu-22M3 model bombardıman uçağı düştü" ifadesine yer verildi.

4 kişilik mürettebatın fırlatma koltuğunu kullandığı kaydedilen açıklamada, 3 pilotun kurtarıldığı, birini arama çalışmalarının sürdüğü aktarıldı. Uçağın düştüğü yerde herhangi bir tahribatın yaşanmadığı belirtilen açıklamada, uçakta mühimmat bulunmadığı belirtildi.. Açıklamada, “İlk verilere göre kazanın sebebi teknik arıza.” ifadesi kullanıldı. Stavropol Valisi Vladimir Vladimirov da bir pilotun aranmaya devam ettiğini kaydetti.


Bitcoin, İsrail'in İran'a saldırdığı haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü

Orta Doğu'da gerilimin artması kripto para piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, en büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, söz konusu saldırı haberlerinin ardından ABD dolarının yükselmesiyle Asya seansında yüzde 5,6'dan fazla gerileyerek 59 bin 961 dolara düştü.

Bugün ise TSİ 08.30 itibarıyla 62 bin 59 dolardan işlem gören Bitcoin'in haftalık değer kaybı yüzde 13'e yaklaştı. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 73 bin 750 dolarla 14 Mart'ta kaydeden Bitcoin'in fiyatında yaklaşık 40 gündeki düşüş yüzde 15'i aştı. Piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum'un fiyatı da 3 bin doların altına indi. TSİ 08.30 itibarıyla Ethereum, 2 bin 997 dolar seviyesinde işlem gördü.


Tokat Sulusaray depreminde camiler ve kerpiç yapılar hasar gördü

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde camiler ve kerpiç evlerde hasar oluştuğu belirlendi. İlçenin Malum Seyit Tekke Mahallesi’nde bulunan Malum Seyit Tekke Camisi'nin külah kısmı depremde yıkıldı. Minber ve mihrabın da hasar gördüğü caminin duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Aynı mahallede bulunan kerpiç yapılarda da yer yer hasarlar oluştu. Ekipler, hasar gören yapılara girişleri yasakladı.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 171 ev zarar gördü

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, devletin tüm kurumlarıyla, yaşanan depremin ardından Sulusaray ilçesinde bulunduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, gazetecilere, Sulusaray ilçesinde dün saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı. İlçede iki gündür depremlerin meydana geldiğini belirten Yazıcıoğlu şunları söyledi:

Gece yaşanan ilk depremin ardından Sulusaray'a intikal ettik. Vatandaşlar tabii panik yapmışlardı, sokaktalardı. 5,6 büyüklüğündeki depremde, net bilgi ilerleyen saatlerde gelecektir ama 171 ev zarar gördü, çevre köyler ve ilçelerle dahil olmak üzere. İki minare hasar gördü. Can kaybının, yaralıların olmaması bizi en çok sevindiren taraf.

AA-20240419-34308235-34308224-TOKAT_SULUSARAY_DEPREMINDE_CAMILER_VE_KERPIC_YAPILAR_HASAR_GORDU.jpg
Fotoğraf: AA

"Mahzen-29" operasyonlarında 32 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da "Mahzen-29" operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kasten adam öldürme, öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı Kanun'a muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit, hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen 32 şüphelinin yakalandığını belirtti.

8-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen operasyonlarla yakalanan şüphelilerin, M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs, Esenyurt'ta iş insanı O.Z’nin iş yerine yönelik kurşunlama, Avcılar'da iş insanı O.Z’nin ikametine yönelik kurşunlama, Esenyurt'ta basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma, Kağıthane'de D.E'nin silahla öldürülmesi, Mert Yediemin otoparkına el bombası atılması eylemlerini gerçekleştirdikleri, Eyüpsultan'da örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi yaptıklarının tespit edildiği bilgisini veren Yerlikaya, 34 ruhsatsız tabanca, 2 ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu, hassas terazi, çok miktarda döviz ve Türk lirasına el konulduğunu aktardı.


Fenerbahçe'nin Avrupa yolculuğu çeyrek finalde sona erdi: Sarı lacivertil takım penaltılarda elendi

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final rövanşında normal süresi 1-0 biten maçta Yunanistan ekibi Olympiakos'a penaltılarda 3-2 kaybederek elendi. UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Fenerbahçe, Olympiakos ile karşılaştı. Çeyrek finalde oynanan ilk maç 3-2 Olympiakos lehine sona ermişti. Kadıköy'deki maçın 120 dakikası Fenerbahçe'nin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi ve maç penaltılara gitti. Penaltılarda 3-2 kazanan Olympiakos tur atlayan taraf oldu.


ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti. 15 üyeli BMGK'de Cezayir tarafından Filistin'in BM'ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. ABD'nin "hayır" oyu kullandığı tasarı, 12 "evet" ve 2 "çekimser" oy aldı. İngiltere ve İsviçre "çekimser" kalırken, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya "evet" oyu verdi. Karar tasarısının geçmesi için 5 daimi üyeden hiçbirinin "hayır" oyu kullanmaması ve toplamda 9 "evet" oyu alması gerekiyordu. Karar tasarısı metninde, "BM Genel Kuruluna Filistin'in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir." ifadesi yer alıyordu.


Tokat'ta 4,1 ve 3,5 büyüklüğünde iki artçı deprem daha

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 ve 3,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 00.09'da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Sonraki sarsıntı ise 00.18'de yaşandı ve büyüklüğü 3,5 olarak ölçüldü. Sarsıntının 12,43 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.


Kenya'da helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü

Kenya'da meydana gelen helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı Francis Ogolla ve 10 askeri personelin hayatını kaybettiği bildirildi. Kenya Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kazada Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 askeri personel öldü, 2 asker yaralı kurtuldu. Devlet Başkanı William Ruto, düzenlediği basın toplantısında, helikopterin havalandıktan kısa bir süre sonra düştüğünü belirterek, kayıplar için büyük üzüntü yaşadıklarını vurguladı. Kazanın yerel saatle 14.20'de meydana geldiğini aktaran Ruto, Kenya Hava Kuvvetlerinin kazanın nedenini belirlemek için olay yerine hava araştırma ekibi gönderdiğini söyledi. Devlet Başkanı Ruto, kaza nedeniyle ülke genelinde 3 gün ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.


Türkiye'den Gazze'ye insani yardım götüren 9. gemi El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı

Gazze'ye ulaştırılması için 3 bin 774 ton insani yardım malzemesiyle Türkiye'den uğurlanan "9. İyilik Gemisi" Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Mersin Limanı'ndan 16 Nisan'da uğurlanan, Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve un gibi ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan gemi, Akdeniz'deki yolculuğunu tamamlıyor. Mısır açıklarında yakıt ikmali yaptıktan sonra rotasına devam eden 9. İyilik Gemisi, Gazze'ye en yakın bölge El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemi, işlemlerin ardından taşıdığı acil ihtiyaç malzemelerinin indirilmesi için limana yanaşacak. İndirilecek 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'deki Filistin halkına götürülecek. Türk Kızılay ile AFAD işbirliğinde bugünü kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton çeşitli insani yardım malzemesi Gazze'ye ulaştırıldı.


Pentagon: İsrail ile ABD arasında Refah konusunda görüşmeler devam ediyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD ile İsrailli yetkililer arasında Gazze'deki Refah kentinin durumunun ve İsrail’in olası askeri operasyonunun tartışılmaya devam ettiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, “Muhtemelen biliyorsunuz ki Beyaz Saray, bugün üst düzey İsrailli temsilcilerle Refah'ın durumunu tartışmak üzere bir oturuma ev sahipliği yapıyor.” yanıtını verdi. Devam eden görüşmeleri “teknik tartışma” şeklinde niteleyen Ryder, bu tartışmaların İsraillilerin, ABD’nin gündeme getirdiği ana noktaları, planları içine almasına yardımcı olduğunu söyledi. Ryder, gazetecileri, söz konusu toplantı sonrası yapılacak açıklamalara yönlendirerek, Pentagon’un, İsrail’in Hamas’a ilişkin operasyonlarında insani yardım ve sivil güvenliğin dikkate alınmasının önemi konusunda pozisyonunun değişmediğini kaydetti.


IPSOS CEO'su açıkladı: AK Parti seçmeninin yüzde 13.3’ü, MHP seçmeninin yüzde 20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 42.6’sının CHP’ye oy verdi

IPSOS Türkiye’nin CEO'su Sidar Gedik, 2024 Yerel Seçimler Sandık Sonrası Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Habertürk'te Fevzi Çakır ile Türkiye'nin Nabzı programına katılan Gedik,  31 Mart seçimlerinden sonraki iki günde yaptıkları araştırmaya ilişkin bilgi verdi. Online ve telefon görüşmesi olmak üzere toplamda 2 bin 29 kişiyle görüştüklerini açıklayan Gedik; araştırma sonuçlarını şu ifadelerle özetledi: 

Seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 78,5. Bizim örneklemimizin de yine yaklaşık yüzde 78,5'i (1521 kişi) o seçimde oy kullananlardan yüzde 21,5'i de oy kullanmayanlardan (431 kişi) oluşuyor. Toplamda yüzde 95 güven aralığında bugün inceleyeceğimiz rakamlar +-2,2'lik bir yanılma puanına sahip. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan AK Parti seçmeninin yüzde 84'ü bu seçimlerde de oy kullanmış, yüzde 16'sı sandığa gitmemiş. CHP seçmeninin yüzde 10'u oy kullanmaya gitmemiş. Geçen seçimlerde oy kullanıp bu seçimlerde oy kullanmayan seçmenlerin yüzde 26'sını AK Parti seçmeni oluşturuyor. Partiler arası oy geçişlerine yönelik tabloya gelince, AK Parti seçmeninin %13.3’ü, MHP seçmeninin %20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin %42.6’sının CHP’ye oy verdiği görülüyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU