Myanmar'ın devrik lideri Su Çi ev hapsine alındı

Darbe karşıtları cuntanın gerekçesini "gerçekçi" bulmadı

Cuntaya karşı 2021'de düzenlenen protestolarda göstericiler, devrik lider Su Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin bayrağını taşımıştı (Reuters)

Myanmar'ın devrik lideri Ang San Su Çi'nin ev hapsine alındığı bildirildi.

Cunta sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, dün yaptığı açıklamada Su Çi'nin "sıcak çarpması riski" nedeniyle ev hapsine alındığını belirtti.

Min Tun, hapiste tutulan 78 yaşındaki eski başbakanın nereye nakledildiğine dair bilgi paylaşmadı. Diğer yandan 72 yaşındaki eski Myanmar Devlet Başkanı Win Myint'in de ev hapsine alındığı bildirildi.

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Su Çi ve Myint de o dönemde gözaltına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Su Çi, pandemi yasaklarına karşı gelmekten seçim kurallarını ihlal etmeye kadar 14 suçtan toplamda 27 yıl hapse mahkum edilmişti. Myint ise aynı gerekçeyle 8 yıl hapis cezası almıştı. Su Çi, başkent Nepido'da, Myint ise Bago bölgesindeki Tangoo şehrinde hapis yatıyordu.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, Myint'in hazirandan beri adı açıklanmayan bir hastalıktan ötürü özel tedavi gördüğünü aktardı. 

Su Çi'nin oğlu Kim Aris de eylülde annesinin bir diş eti hastalığına yakalandığını ve neredeyse hiç yemek yiyemediğini söylemişti.

Cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nden (NUG) yapılan açıklamada, Su Çi ve Myint'in derhal serbest bırakılması talep edildi. 

Açıklamada, eski liderlerin 40 dereceye varan sıcaklıklar yüzünden ev hapsine alındığına dair açıklamanın inandırıcı olmadığı savunularak, "Myanmar'daki cunta liderlerinin sahtekarlıkla dolu bir geçmişi olduğunu biliyoruz. Myanmar halkı, seçilmiş liderleriyle ilgili gerçek durumu bilmeyi hak ediyor" dendi. 
 

su çi.jpg
Darbe karşıtları, Su Çi'nin serbest bırakılmasını istiyor (Reuters)


Diğer yandan darbe yönetiminden bugün yapılan açıklamada, geleneksel yeni yıl tatili dolayısıyla 3 bin 303 tutuklu için af kararı çıkarıldığı duyuruldu. Ayrıca bazı mahkumların cezalarının hafifletildiği bildirildi. 
 


Myanmar'da darbe

Ordunun yönetime el koymasının ardından birçok protesto gerçekleşmişti. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbe yönetiminin eylemcilere ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor. Askeri mahkemeler, ikisi çocuk 114 mahkum hakkında idam kararı da vermişti.

Ayrıca darbe karşıtları, "Üç Kardeşler İttifakı" adı altında birleşerek cuntaya karşı 27 Ekim'de silahlı mücadele başlatmıştı. İttifakta Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu yer alıyor.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU