Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Adana'da dergi binasında 2 kadın bıçakla yaralandı, saldırgan yakalandı

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde bir dergi binasında iki kadın bıçakla yaralandı, kadın şüpheli gözaltına alındı. Karasoku Mahallesi Abidinpaşa Caddesi'ndeki dergi binasına giren Betül A. (24) burada tartıştığı kişilere bıçakla saldırdı.
Saldırı sonucunda Sevda S. ve Hatice K. yaralandı. Betül A, çevredekiler tarafından etkisiz hale getirildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen polis ekipleri, şüpheliyi gözaltına aldı. Yaralılar, kaldırıldıkları Adana Şehir, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı. Öte yandan, akıl sağlığı sorunları bulunduğu iddia edilen zanlının, binanın koridorlarında beklemesi güvenlik kamerasınca kaydedildi.


CHP Genel Başkanı Özel, Strazburg'da AKPM Başkanı Rusopulos ile görüştü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Theodoros Rusopulos ile görüştü. Partiden yapılan açıklamaya göre, Fransa'nın Strazburg kentinde AKPM'nin İlkbahar Oturumu'na katılan Özel, Meclis Başkanı Rusopulos ve AKPM Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grup Başkanı Iulian Bula ile bir araya geldi.


İstanbul'da helikopter destekli "huzur uygulaması" yapıldı

İstanbul'da, polis ekiplerince kent genelinde helikopter destekli "huzur uygulaması" yapıldı. Kadıköy, Fatih ve Beyoğlu başta olmak üzere birçok ilçede gerçekleştirilen denetimlere, ilçe emniyet müdürlükleri, Asayiş, Güven Timleri ile Önleyici Hizmetler, Narkotik Suçlarla Mücadele, Özel Harekat ve Trafik Denetleme şube müdürlüklerinden ekipler katıldı. Deniz Limanı Şube Müdürlüğüne bağlı deniz polisi de Balat'tan botla denize açılarak uygulamaya katıldı. Uygulama noktalarında durdurulan araçlar detaylı arandı, sürücü ve yolcuların Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolleri yapıldı. Narkotik köpeğinin de katıldığı uygulamaya polis helikopteri destek verdi.


Çanakkale'de kanal kazısında toprak altında kalan 3 işçiden 2'si hayatını kaybetti

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, su kanalı açmak için kazı yapılırken meydana gelen göçükte toprak altında kalan 3 kişiden 2'si yaşamını yitirdi, biri hastanede tedaviye alındı. Kangırlı köyünde bir tarlanın kenarında su çıkarmak amacıyla iş makinesiyle başlatılan kanal çalışması sırasında yaşanan göçükte işçiler Refik Bilgiç, Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan toprak altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kendi imkanlarıyla kurtulan Refik Bilgiç, sağlık ekiplerince Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, AKUT Arama Kurtarma Derneği, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görevlilerinin de katılımıyla yürütülen çalışmada, Tahir Ödemiş göçükten yaralı kurtarıldı. Sağlık görevlilerince aynı hastaneye götürülen Ödemiş, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Çalışmalar sonucu Sefer Arslan'ın göçük altından cansız bedeni çıkarıldı.

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz Lapseki ilçesi Kangırlı köyünde su kanalı açma çalışmasında meydana gelen toprak kayması sonucu 2 vatandaşımız vefat etmiş olup, 1 vatandaşımızın hastanede tedavisi devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyor, yaralı vatandaşımıza acil şifalar temenni ediyoruz." ifadesi kullanıldı.


Almanya Başbakanı Scholz, İsrail'i İran'a büyük bir misillemeden kaçınmaya çağırdı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'e İran'a yönelik büyük bir misilleme saldırısından kaçınması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi öncesinde Brüksel'de gazetecilere açıklamada bulunan Scholz, Orta Doğu'daki son gelişmeleri ve bölgede daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemeye yönelik diplomatik çabaları ele alacaklarını ifade etti. İsrail'in dostları ve müttefikleriyle İran'ın saldırısını büyük ölçüde savuşturabilmesinin iyi olduğunu söyleyen Scholz, "Bizim için önemli olan bu anın daha fazla gerilimin azaltılması için kullanılması, İsrail'in de bu başarıyı tüm bölgede kendi konumunu güçlendirmek için kullanması ve büyük bir saldırıyla karşılık vermemesidir." dedi. AB'nin İran'a ve Devrim Muhafızlarına yeni yaptırımlar getirip getirmeyeceği sorusunu yanıtlayan Scholz, bunların liderler tarafından tartışılacak konular arasında yer alacağını belirterek, "İran'a karşı zaten birçok adım attık ve yaptırımlar uyguladık. Daha ileri hangi adımların mümkün olabileceğini görmek için bunların tekrar tekrar tartışılması gerekiyor." diye konuştu.


Şırnak'ta taciz iddiasıyla darbedilen uzman çavuş tutuklandı

Şırnak'ta taciz iddiasıyla darbedilen ve olayın ardından gözaltına alınan kamu görevlisi tutuklandı. Orman Kavşağında 12 Nisan akşamı 21.30 sıralarında kamu görevlisi Z.Ç'nin taciz iddiasıyla kalabalık bir grup tarafından darbedilmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Valilikçe açığa alınan şüpheli Z.Ç, tedavisinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.


ABD'de meslektaşlarının dövdüğü siyahi polis 23 milyon dolar tazminat alacak

ABD'nin Missouri eyaletinde, 2017'de bir protesto sırasında sivil kıyafetle görev yaparken meslektaşları tarafından protestocu sanılarak dövülen siyahi polis memuru Luther Hall'e 23 milyon dolar tazminat verilmesi kararlaştırıldı. St. Louis kentindeki mahkemenin yargıcı Joseph Whyte, üç beyaz polis tarafından feci şekilde dövülerek gözaltına alınan siyahi Hall için 23 milyon dolar tazminat ödenmesinin uygun olduğunu açıkladı. Whyte, kararı bildirirken, "Bay Hall bu şiddetli dayağa katlanmak zorunda kaldı ve buna, hizmet etmeye ve korumaya yeminli meslektaşları tarafından maruz bırakıldığını biliyordu." dedi. Hall, 24 yaşındaki siyahi Anthony Lamar Smith'i öldüren beyaz polis memuru Jason Stockley'nin beraat etmesinin ardından düzenlenen bir protestoda gizli görevdeyken kendi meslektaşları tarafından copla dövülerek ağır yaralanmış, buna bağlı olarak travma sonrası stres bozukluğu yaşamıştı.


TCMB Başkanı Karahan, Türkiye'nin para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin ABD'de sunum yaptı: Enflasyon, 2024'ün ikinci yarısından itibaren hem aylık hem yıllık bazda düşecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın Washington'da yaptığı sunumda, dezenflasyon konusunda gerekli adımların atıldığı ve daha fazlasının yapılmaya hazır olunduğu mesajı verildi. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katılmak üzere ABD'nin başkenti Washington'da bulunan TCMB Başkanı Karahan, "Türkiye'de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı bir sunum yaptı. Parasal duruşun önemli ölçüde sıkılaştırıldığına işaret edilen sunumda, mart ayında ek sıkılaştırma adımlarının atıldığı kaydedildi. Karahan'ın sunumunda, Türkiye'nin dezenflasyon patikasına dair, finansal koşulların politika faizi artışlarının ardından sıkılaştığına işaret edildi. Bireysel kredi büyümesinin yavaşladığı ve mart sonu itibarıyla yüzde 12,4'e düştüğü belirtilen sunumda, TL ticari kredi büyümesi normalleşirken, yabancı para kredi büyümesinin arttığı aktarıldı. TL mevduatların payının arttığı ifade edilen sunumda, getiri eğrisinin de parasal sıkılaşmaya paralel olarak değiştiği kaydedildi. İç talebin normalleşme işaretleriyle birlikte dirençli kalmayı sürdürdüğüne dikkati çekilen sunumda, ithalattaki düşüşle dış ticaret dengesinin iyileştiği vurgulandı.

TCMB Başkanı Karahan'ın sunumunda, cari dengenin iyileşmeye devam edeceğinin altı çizilerek, Türkiye'nin ülke risk priminin düştüğü ve ülkenin dış finansmana erişiminin güçlenmesiyle dış borç çevirme oranının arttığı kaydedildi. Sunumda, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının gerilediği, hizmet enflasyonunda zorluk olduğu ancak önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonunda düşüşe katkı sağlayacak unsurların bulunduğu vurgulandı. Sunumda, "Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var" ifadesine yer verilirken, enflasyonun 2024'ün ikinci yarısından hem aylık hem yıllık bazda düşeceği belirtildi.


Belçika Başbakanı De Croo, Rusya'nın Avrupa Seçimleri'ne müdahale etmeye çalıştığını savundu

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Rusya'nın 6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa Seçimleri'ne müdahale etmeye çalıştığına dair şüpheler olduğunu ifade ederek, mevkidaşlarını önleyici adımlar atmaya çağırdı. De Croo, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi yaptığı açıklamalarda, Rusya'nın, Avrupa'nın demokrasisini etkilemeye çalışmak konusunda aktif rol oynadığına dair kanıtlar olduğunu dile getirdi. Bu tür girişimlerin "kabul edilemez olduğunu" vurgulayan de Croo, bugünkü zirvenin 6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa Seçimleri'nden önceki son zirve olduğuna işaret ederek, "Demokrasimizi savunmak için her şeyi yapmalıyız." dedi.


Dışişleri Bakanlığı, Lübnan için seyahat uyarısı yaptı

Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki gelişmelerin Lübnan’a yansımaları çerçevesinde ülkenin bazı vilayetleri için seyahat uyarısı yayımladı. Bakanlık, konuya ilişkin yaptığı duyuruda, bölgedeki son gelişmelerin Lübnan’a yansımaları çerçevesinde, Lübnan’da bulunan Türk vatandaşlarının tedbirli olmaları ve zorunlu olmadıkça Nebatiyeh, Güney Lübnan, Bekaa ve Baalbek-Hermel vilayetlerine gitmemeleri tavsiyesinde bulundu. Gelişmelerin, bakanlığın ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin resmi internet siteleriyle sosyal medya hesaplarından takip edilmesinin yararlı olacağı kaydedilen duyuruda, acil durumlar için "+961 3 944 904" ve "+961 70 622 012" numaralı iletişim bilgileri paylaşıldı.


Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: İki işçiden biri kurtarıldı, diğer işçi için kurtarma çalışmaları sürüyor

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, su kanalı açmak için kazı yapılırken meydana gelen göçükte toprak altında kalan 2 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Kangırlı köyünde bir tarlanın kenarında su çıkarmak amacıyla iş makinesiyle başlatılan kanal çalışması sırasında yaşanan göçükte 3 işçi toprak altında kaldı. Olayı gören kepçe operatörünün ihbarı üzerine bölgeye jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kendi imkanlarıyla kurtulan 1 kişi, sağlık ekiplerince Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine kaldırıldı. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, AKUT Arama Kurtarma Derneği, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görevlilerinin de katılımıyla yürütülen çalışmada, Tahir Ödemiş göçükten kurtarıldı. Ödemiş, sağlık görevlilerince hastaneye götürüldü. Sefer Arslan'ın toprak altından çıkarılması için çalışmalar sürüyor


TBMM'de İliç Araştırma Komisyonu kuruldu

İliç'teki altın madeninde meydana gelen kazanın araştırılarak tetkik edilmesi ve oluşabilecek kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması amacıyla 14 Şubat'ta kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun üyeleri bugün TBMM Genel Kurulu'nda seçildi.

Komisyonda AK Parti'den Adıyaman milletvekili Resul Kurt, Antalya Milletvekili Atay Uslu, Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Denizli Milletvekili Şahin Tin, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Giresun Milletvekili Ali Temur, İstanbul Mİlletvekili Oğuz Üçüncü, İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, Siirt Milletvekili Mervan Gül, Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu yer alacak.

CHP'den ise Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz komisyon üyeliğine seçildi.

Komisyonda DEM Parti'den Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü; MHP'den Antalya Miletvekili Abdurrahman Başkan, Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, İYİ Parti'den Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Manisa Milletvekili Şenol Sunat; Saadet Partisi'nden de Ankara Milletvekili Mesut Doğan yer alacak.


Sırrı Süreyya Önder, TBMM Genel Kurulu'nu yönetirken rahatsızlandı

Halkların Demokrasi Partisi (DEM Parti) TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Genel Kurul'daki oturumu yönetirken rahatsızlandı. Oturuma ara verildi. Önder'le ilgili gelişmeyi daha sonra TBMM Başkanı Bekir Bozdağ açıkladı.

Bozdağ, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder bu hafta nöbetçi grup başkanvekilimiz. Ancak devam eden tedavisi nedeniyle biraz istirahat ihtiyacı oldu. O nedenle kendisinin yerine Meclis yönetimini ben deruhte edeceğim. Sayın başkanımıza buradan acil şifalar dileklerimizi iletiyoruz. Sıhhati gayet iyidir. Sadece bir istirahat ihtiyacı hasıl olmuştur.


Adalet Bakanı Tunç, bakanlığının görevde yükselme sınav sorularıyla ilgili iddiaları yalanladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Bakanlığının görevde yükselme sınavında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır?" ve "Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?" sorularının sorulduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi. Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı sorularıyla ilgili iddialara ilişkin, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Tunç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Adalet Bakanlığımızın görevde yükselme sınavında 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır? Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?' sorularının sorulduğu iddiaları tamamen gerçek dışı ve büyük bir yalandır. Mülakatlarda bu yönde sorular kesinlikle sorulmamıştır. Bu iftirayı dillendirmek, siyaset malzemesi yapmak hiç kimseye yakışmaz. Yalan ve algılar üzerinden gündem oluşturmak ve dezenformasyondan medet ummak ahlaki değildir, siyasi etikle de bağdaşmaz.


Bloomberg: Airbus ve Rolls-Royce, THY ile uçak parçası üretimine yönelik 20 milyar dolar değerinde anlaşmaya yakın

Türk Hava Yolları THYAO.IS, geçen yıl açıkladığı büyük çaplı uçak siparişi kapsamında Rolls-Royce Holdings Plc RR.L ve Airbus SE AIR.PA ile uçak parçalarının yerli üretimi için 20 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

Bloomberg'de konuya yakın Türk kaynaklara dayandırılan habere göre, söz konusu anlaşma bu ayın sonunda İstanbul'da düzenlenecek bir törende açıklanabilir.

Türkiye Varlık Fonu, THY'nin en büyük hissedarı konumunda.

THY Aralık ayında yaptığı açıklamada toplam 355 adet uçağın Airbus'tan satın alınmasına ve A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ile yedek motorlarının Rolls-Royce şirketinden temin edilmesine karar vermişti.


Kremlin: Rus barış gücü, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinden çekilecek

Kremlin, Rus barış gücünün Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinden çekileceğini doğruladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Azeri basınında yer alan çekilme haberlerine yönelik soru üzerine, "Evet, bu gerçekten doğru" dedi.

Azerbaycan, geçen yılın Eylül ayında Dağlık Karabağ'ın kontrolünü Rus barış güçlerinin varlığına rağmen geri almıştı.


AKOM'dan İstanbul için sağanak uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte yerel ve gök gürültülü sağanak geçişlerinin etkili olmasının beklendiğini duyurdu.

AKOM'dan yapılan açıklamada, İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinin Orta Akdeniz üzerinden gelmesi beklenen alçak basınç sisteminin etkisi altına gireceği belirtildi. İl genelinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış geçişlerinin yaşanacağının tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, 25-28 derece aralığında seyreden sıcaklıkların, perşembe gününden itibaren 16-18 derece aralığına, bahar değerlerine gerileyeceğinin öngörüldüğü bildirildi.


İsrail: 7 Ekim'den bu yana 2 binden fazla asker ve polis engelli kaldı

İsrail'in Walla haber sitesine göre, Çalışma Bakanlığı’na bağlı Emniyet ve Güvenlik Enstitüsü'nün Mesleki Sağlık Konferansı sırasında ordudaki personelin sağlık durumuyla ilgili bazı veriler paylaşıldı. Haberde İsrail ordusunun rehabilitasyon biriminin 7 Ekim’den bu yana her gün yaklaşık 60 engelli olmak üzere 2 binden fazla asker, polis ve güvenlik personelinin engelli hale geldiğini tespit ettiği aktarıldı.

Verilere göre, engelli kişilerin yaklaşık yüzde 60'ında ampütasyon da dahil olmak üzere uzuv yaralanmaları ve yaklaşık yüzde 10'unda organ yaralanmaları bulunuyor. Haberde, ordu ve güvenlik mensuplarının 7 Ekim’den bu yana yüksek strese maruz kalma oranının yüzde 78’lik artışla yüzde 43,5’e yükseldiği kaydedildi.


İYİ Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: Demirtaş serbest kalmalı

İYİ Parti’nin disipline verdiği, sonra da partiden istifa eden Salim Ensarioğlu, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili mesaj paylaştı.

“Bugün sayın Selahattin Demirtaş’ın karar duruşması var. Ülkemizde demokrasi ikliminin güçlü inşası, sivil siyasetin güçlendirilmesi ve iç barışımız için Sayın Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum” dedi.


İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkanı Taner Demirer partisinden istifa etti

İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkanı Taner Demirer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmaylarının yerel seçim öncesi getirdiği işbirliği teklifini desteklediğini belirterek, "Canla başla işbirliğine 'evet'i savundum, ancak azınlıkta kaldım" ifadesini kullandı.

Çoğu GİK üyesinin, bugünün siyasetinin önemli bir düsturu olan "kazan-kazan" stratejisini göz ardı ettiğini vurgulayan Demirer, hür ve müstakil girilen yerel seçimde alınan sonucun, hem partinin yetkili kurullarının hem de teşkilatların beklentisinin çok altında kaldığına dikkati çekti. Yerel seçim sonrası Genel Başkan Meral Akşener'in olağanüstü kurultay kararı almasının ve kurultayda aday olmayacağını açıklamasının, parti için önemli bir kırılma noktası olduğunu dile getiren Demirer, şunları kaydetti:

Merkez parti olmayı hedefleyen ve 6 yılda önemli başarılara imza atan İYİ Parti, hem genel seçimde hem de yerel seçimlerde yapılan stratejik hatalarla hızla irtifa kaybetmekle kalmamış, izlediği politikalar ve söylemleri ile Türk milletinin beklentisi olan merkez parti olma hedefinden de hızla uzaklaşmıştır. Gelinen bu noktada İYİ Parti üyeliğimi sonlandırıyor ve partideki tüm görevlerimden istifa ediyorum. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'e bundan sonraki hayatında her şeyin gönlünce olmasını diliyorum. Olağanüstü kurultayda genel başkan adayı olan arkadaşlarıma başarılar diliyorum.


Yargıtay Başkanı seçiminde 20. turda da sonuca ulaşılamadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 20. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti. Seçimin ilk 19 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle bugün 20. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucu Mehmet Akarca 114, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ise 149 oy aldı. Seçime katılım 326 olarak kayıtlara geçerken, 8 boş oy kullanıldı, 55 oy da geçersiz sayıldı. Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 21. tur oylamayla devam edilecek. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor


YSK Başkanı Yener’den Hatay ve Ordu açıklaması: Bugün büyük ihtimalle görüşürüz

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Yener, bina girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP'nin Hatay, İYİ Parti'nin ise Ordu seçimleri için "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle yaptığı itiraz başvurularının kurulda görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soruya Yener, "Bugün büyük ihtimalle görüşürüz" yanıtını verdi.


Beşiktaş'taki yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine 14,5 milyon liralık destek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 3 Nisan'da Ankara'da TOBB ile deprem bölgesi için gerçekleştirdikleri "e-Birliktelik Kampanyası"nın tanıtımında, TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi ile birlikte Beşiktaş'ta bir iş yerinde tadilat çalışmaları sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden 29 emekçinin ailelerine yönelik yardım kampanyası başlattığını anımsattı.

Kampanya kapsamında biriken 14 milyon 500 bin lira tutarındaki yardımın İstanbul Valiliği’ne teslim edildiğini bildiren Bolat," Valiliğimiz acılı ailelere eşit miktarda bu yardımı hemen dağıtacaktır. 29 emekçimize Cenab-ı Allah'tan gani gani rahmet niyaz ediyorum. Ailelerine sabrı cemil yüce Allah'tan dilerken, topladığımız bu desteğin mağdur ailelerin acılarını bir nebze olsun azaltmaya vesile olmasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Bolat, söz konusu olayda sorumluluğun unutturulmaya çalışıldığını aktararak, şunları kaydetti:

Bu elim olayın aydınlatılmasını, devam eden soruşturma sonucunda sorumluların ortaya çıkarılmasını ve bu tür elim vakaların tekrarlanmamasını temenni ediyorum. Emekçi kardeşlerimizin aileleri için çağrımıza olumlu cevap veren TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi üyesi işletmelere ve Başkan Sayın Ozan Acar'a hassaten teşekkürlerimi sunuyorum.

 


Antalya'daki teleferik kazasının ardından oluşan enkaz havadan görüntülendi

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Sarısu mevkisindeki Tünektepe Teleferik Tesisi'nde 12 Nisan'da meydana gelen kazanın ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında bölgede inceleme çalışmaları sürüyor. Teleferik sistemindeki direklerden birinin devrilmesinin yol açtığı kaza bölgesi havadan görüntülendi. Ortadan ayrılan direk, direğin parçası, kopan direk parçasının zarar verdiği teleferik kabini görüntülere yansıdı. Direğin çarpması sonucu kabinden kopan parçalar ve tellerin etrafa dağıldığı görüldü. Yetkililer dışında bölgeye girişin izin verilmediği alanda polis ekipleri önlemlerini sürdürüyor.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluğun yaşandığı teleferik tesisinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, aynı kabindeki 2'si çocuk 7 kişi yaralanmıştı. Diğer kabinlerde tahliyeleri yapılan 11 kişi de kontrol amaçlı hastaneye kaldırılmıştı. Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi AFAD'ın koordinesinde yaklaşık 22,5 saat süren çalışmaların sonunda kurtarılmıştı. Kazaya ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden aralarında eski ANET Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklanmıştı.


Filistin'in BM'ye tam üyeliği BMGK'de oylamaya sunulacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliğine ilişkin karar tasarısı oylanacak. Filistin'in BM Daimi Temsilciliği, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, karar tasarısının Arap Grubu adına Cezayir tarafından hazırlandığını bildirdi. Karar tasarısı metninde, "BM Genel Kurulu'na Filistin'in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir" ifadesi yer alıyor.

Tasarının 18 Nisan'da BMGK'de düzenlenecek bakanlar düzeyindeki Filistin toplantısında oylanması bekleniyor. Ancak, ABD yönetimi üyelik gündeme geldiğinde veto sinyali vermişti. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, ABD'nin konuya ilişkin tutumunun değişmediğini belirterek, "Filistin'in tam üyeliği hususunun, İsrail ve Filistinliler arasında müzakere edilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Karar tasarısının geçmesi için 15 üyeli BMGK'de 5 daimi üyenin veto yetkisini kullanmaması ve tasarının 9 "evet" oyu alması gerekiyor. Konseyden olumlu karar çıkarsa, konu BM Genel Kuruluna sevk ediliyor. 193 üyeli BM Genel Kurulunda da üyeliğin onaylanması için oyların 3'te 2'sinin alınması gerekiyor.


"Sibergöz-31" operasyonlarında 18 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce İstanbul merkezli Ankara, Mersin, Şanlıurfa ve Batman'da "Sibergöz-31" operasyonlarının düzenlendiğini aktardı. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerindeyiz. Onlara asla göz açtırmayacağız." ifadesini kullanan Yerlikaya, operasyonlarda 18 şüphelinin yakalandığını belirtti.

 Yerlikaya, kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak aldatıcı yöntemlerle mağdurları ikna eden şüphelilerin, hesaplarında bulunan paraları havale/EFT yöntemiyle kendi kontrollerindeki üçüncü şahıslar adına açtırdıkları hesaplara aktardıklarının belirlendiğini kaydetti. Kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp, iletişime geçtikleri şahıslara çeşitli yönlendirmelerde bulunan şüphelilerin, 18 ayrı eylemde ilk belirlemelere göre toplam 4 milyon 600 bin lira haksız kazanç sağladıklarının tespit edildiğini aktaran Bakan Yerlikaya, operasyonlar sonucu, çok sayıda dijital materyale el konulduğu bilgisini de verdi.


AYM Başkanvekilliğine Basri Bağcı'nın seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekilliğine Basri Bağcı'nın seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete yayımlanan karara göre, 16 Nisan'da yapılan seçim sonucu AYM Başkanvekilliğine Basri Bağcı seçildi. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 146'ıncı ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'inci maddesine göre yapıldı.


Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Battalgazi ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Sarsıntının 9,28 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.


Pentagon: İran'a karşılık verme konusunda karar İsrail'e ait

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın Şam Büyükelçiliğine yönelik saldırı sonrası İsrail’e yaptığı misillemeye karşılık verme konusundaki kararı İsrail’in vereceğini, ABD olarak bölgede çatışmaların yayılmasını istemediklerini ve İsrail’i "sarsılmaz" şekilde desteklemeye devam edeceklerini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder,  "İsrail'in olası tepkisine gelince, bu yine İsrail'in vereceği egemen bir karardır." ifadesini kullandı.

Ryder, şöyle konuştu:

İsrail, tehlikeli bir bölgede yaşıyor. Burada bir adım geri atıp ABD-İsrail savunma ilişkisine, İsrail'le onlarca yıldır sürdürdüğümüz ilişkiye bakmanın ve ABD'nin İsrail'in yaşadığı bölgeyi tanıdığını yeniden anlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. İsrail kendini savunamazsa bölgesel güvenlik ve istikrara yönelik tehditler ortaya çıkabilir ve bu kadar deyip bırakıyorum.


Anadolu Efes'in maçını izleyen İmamoğlu çiftine büyük ilgi

Anadolu Efes - Virtus Segafredo Bologna maçını tribünden takip eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. THY EuroLeague'de temsilcimiz Anadolu Efes, Play-In'deki ilk maçında İtalyan ekibi Virtus Bologna'yı konuk etti. Maç öncesi Ekrem İmamoğlu, tribünler tarafından ayakta alkışlandı. Ekrem İmamoğlu'nun salonda izlediği maçta Anadolu Efes, Play-In mücadelesinde Virtus Bologna'ya yenilerek turnuvaya veda etti. Anadolu Efes'in EuroLeague'den elenmesiyle, Fenerbahçe Beko Avrupa kupalarındaki tek Türk temsilcisi olarak kaldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU