Şi, Scholz'a ‘ortak zemin’ bulma ve farklılıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu

Şi, “Bir noktada Almanya ve Avrupa'da Çin arabaları da olacak” dedi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti / Fotoğraf: DPA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin en büyük ticaret ortağına yaptığı ziyaretin üçüncü ve son gününde bugün Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Çin devlet televizyonu CCTV'den yapılan açıklamada, “16 Nisan sabahı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi” denildi.

Çin Devlet Başkanı, birbirlerine saygı duydukları ve farklılıkları bir kenara bırakarak ‘ortak zemin’ bulmaya çalıştıkları sürece Almanya ile ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini söyledi. Şi, Pekin'deki görüşmeleri sırasında Scholz’a “İkili ilişkilere bakmalı ve bunları uzun vadeli stratejik bir perspektiften kapsamlı bir şekilde geliştirmeliyiz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘Risk azaltma’

Scholz'un Çin'e yaptığı üç günlük ziyaret, hükümetinin geçen yıl Almanya'yı dünyanın ikinci büyük ekonomisine çok yakından bağlamaktan kaçınmak için başlattığı ‘risk azaltma’ stratejisinden bu yana gerçekleştirdiği ilk ziyaret.

Şi, Scholz'a “İki taraf karşılıklı saygıya bağlı kaldığı, farklılıkları bir kenara bırakarak ortak zemin aradığı, iletişim kurduğu, birbirinden öğrendiği ve kazan-kazan iş birliğini gerçekleştirdiği sürece iki ülke arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam edecektir” dedi.

Scholz dün yaptığı açıklamada, Çin ve Almanya arasındaki rekabetin adil olması gerektiğini ve Şi ile yapacağı görüşmelerde bu hususu vurgulamasının beklendiğini ifade ederken korumacı bir tutuma karşı da uyarıda bulundu.

Scholz, Şangay'daki Tongji Üniversitesi öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada “Bir noktada Almanya ve Avrupa'da Çin arabaları da olacak. Her zaman açık olması gereken bir şey var ki o da rekabetin adil olması gerektiğidir. Daha açık bir ifadeyle aşırı üretim ve fikri mülkiyet haklarının ihlali olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Scholz Çin'e giderken Mercedes-Benz patronu Ola Kallenius ve BMW CEO'su Oliver Zipsey gibi ülkenin önde gelen şirket liderlerini de beraberinde götürerek Çin pazarının Avrupa'nın en büyük ekonomisi için önemini vurguladı.

Ukrayna Savaşı

Scholz bugün erken saatlerde X platformunda yaptığı bir paylaşımda, Başkan Şi ile görüşmelerinin “Ukrayna'da adil bir barışa nasıl daha fazla katkıda bulunulabileceğine de odaklanacağını” yazdı.

Scholz, “Çin'e yaptığım son ziyaretten bu yana hükümetlerimiz arasında yoğun fikir alışverişleri oldu” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU